Protecţia în caz de incendiu: 10 lucruri la care să fii atent într-un bloc nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiile izbucnite în cadrul unor blocuri noi au fost destul de mediatizate în ultima vreme. Există, însă, şi clădiri care dispun de importante elemente de protecţie.

Piaţa rezidenţială autohtonă se află în plin avânt, iar o serie de dezvoltatori fac efortul de livra produse de o calitate sporită. Cum orice pădure are şi uscături, unele dintre cele din imobiliare prezintă o vulnerabilitate crescută la incendii. Iată, aşadar, o listă a aspectelor pe care ar trebui să le ai în vedere ca potenţial (sau chiar actual) locatar al unui bloc nou. Unele dintre acestea pot fi observate cu ochiul liber, însă pentru altele ar trebui să consulţi cartea tehnică a apartamentului, pe care ai dreptul – şi ar trebui! – să o soliciţi în momentul în care vrei să faci o achiziţie. Lista a fost realizată de site-ul specializat Imobiliare.ro.

1. Contoare individuale                                     

Că fiecare apartament dintr-un bloc de locuinţe ar trebui să dispună de propriul său contor electric pare un lucru de bun simţ. În practică, însă, există şi încălcări ale acestei cerinţe, care au dus până acum la declanşarea de incendii. Asta pentru că, din raţiuni de reducere a costurilor, mai multe apartamente au fost racordate la acelaşi contor electric, printr-o aşa-numită „dispoziţie de şantier”. Este evident că un asemenea tertip nu ar trebui să existe, acesta nefăcând altceva decât să ducă la supraîncărcarea sistemului electric şi, implicit, la creşterea exponenţială a riscului producerii de scurtcircuite. Este foarte important, aşadar, ca, atunci când vizitezi un apartament proaspăt finalizat (sau chiar unul aflat încă în construcţie), să te asiguri că acesta (va) dispune de propriul său contor electric – care să fie legat de panoul electric colectiv.

2. Polistirenul folosit pentru izolaţie

În momentul de faţă, cele mai multe blocuri nou-construite sunt izolate cu polistiren – un material foarte inflamabil atunci când nu este special tratat împotriva focului. Sistemul de izolaţie poate fi, astfel, unul dintre elementele care să contribuie cel mai mult la întreţinerea şi propagarea unui incendiu. O soluţie există, desigur, iar aceasta constă în utilizarea polistirenului ignifugat. În caz de incendiu, acesta nu se aprinde cu uşurinţă – iar, atunci când o face, nu arde, ci se topeşte.

3. Gaura de evacuare a gazelor

Majoritatea unităţilor locative noi de pe piaţa autohtonă dispun de o centrală termică individuală – care funcţionează, cel mai adesea, pe bază de gaze. În momentul în care vizitezi apartamentul, asigură-te că în apropierea centralei există o gaură de evacuare a potenţialelor scurgeri de gaze.

4. Detector de gaze funcţional

Instalarea centralei termice vine „la pachet” şi cu un detector de gaze, al cărui rol este foarte important pentru prevenirea eventualelor incendii provocate de scurgeri de gaze. Deşi funcţionarea acestui dispozitiv este verificată şi de echipa care se ocupă de revizia centralei termice, poţi face şi tu un test simplu în această privinţă înainte de a te muta în apartament.

5. Separarea instalaţiei electrice de cea de apă

Traseul instalaţiilor dintr-un apartament reprezintă unul dintre acele aspecte care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care poate fi verificat prin consultarea cărţii tehnice a locuinţei. Chiar în cazurile în care firele electrice sunt izolate, acestea ar trebui să fie separate de ţevile de apă, pentru a evita eventualele scurtcircuite provocate de spargerea acestora din urmă.

6. Suficient spaţiu între blocuri

La unele ansambluri rezidenţiale noi, spaţiile mici dintre blocuri reprezintă o reală problemă – iar asta nu doar din punctul de vedere al intimităţii, ci şi din acela al vulnerabilităţii la incendii. Din punct de vedere legal, distanţa minimă dintre două blocuri de apartamente trebuie să permită intrarea – şi manevrarea – unei maşini de pompieri, pentru stingerea unui eventual incendiu.

7. Căile de acces şi evacuare

Deşi unele blocuri – cu un număr redus de apartamente – pot avea o singură intrare, ideal ar fi ca orice clădire multifamilială să dispună de două intrări (şi ieşiri). Pentru ca evacuarea în caz de incendiu să se desfăşoare în condiţii optime, această cerinţă este, desigur, cu atât mai acută în cazul blocurilor mai înalte, cu un număr mai mare de apartamente. De menţionat este că acestea din urmă pot beneficia, totodată, şi de o ieşire specială pentru incendii.

8. Detectoare de fum şi sprinklere

Instalarea de detectoare de fum şi sprinklere în scările de bloc – sau chiar în apartamente! – nu reprezintă o obligaţie legală pentru dezvoltator. Atunci când pot fi găsite, totuşi, aceste dispozitive reprezintă, aşadar, un important punct forte pentru un ansamblu rezidenţial din punctul de vedere al protecţiei în caz de incendiu. Chiar şi în cazurile în care un dezvoltator nu a avut în vedere implementarea unor asemenea măsuri de protecţie, de asta se poate ocupa şi asociaţia de proprietari.

9. Stingătoare de incendiu pe scară

O altă măsură de care se poate ocupa fie dezvoltatorul, fie asociaţia de proprietari, constă în „echiparea” blocului cu stingătoare de incendiu – care ar trebui să existe pe fiecare scară şi, mai mult decât atât, pe fiecare etaj. Acestea joacă, în mod evident, un rol foarte important în ţinerea sub control a unui incendiu, chiar înainte de sosirea echipajului de pompieri.

10. Căi de acces şi evacuare libere

O obligaţie ce intră exclusiv în responsabilitatea locatarilor dintr-un bloc de locuinţe – fie el vechi sau nou – este cea de a păstra libere căile de acces în (şi, implicit, de evacuare din) bloc. Astfel, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov (ISUBIF), pe căile de evacuare a imobilului nu este permisă depozitarea obiectelor de tipul bicicletelor, cărucioarelor, pieselor de mobilier, frigiderelor, ghivecelor de flori etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite