„Rabla“ pentru locuinţe la Târgul Imobiliar Naţional. Cum se poate schimba o casă veche pentru una nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă facilităţi originale la cumpărare şi discounturi speciale, expozanţii de la tIMOn oferă şi posibilitatea de a înlocui casa veche cu una nouă, fără comisioane de evaluare sau de vânzare.

După surprizele din sezoanele anterioare (licitaţia în descreştere a cotaţiilor sau casa la preţ de maşină), ediţia din această primăvară a tIMOn aduce o nouă ofertă cu mari şanse de a deveni vedetă: „Rabla“ pentru locuinţe.

La Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), deschis de ieri până duminică, 27 aprilie, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, sunt prezenţi peste 100 de expozanţi şi mai mult de 5.000 de locuinţe finalizate în Bucureşti şi ţară, cu preţuri pornind de la 21.500 de euro.

Cum se schimbă casa veche cu una nouă

Proprietarul care deţine o locuinţă veche şi doreşte să o schimbe cu una nouă va veni la noi în vederea evaluării, apoi stabilim un preţ de comun acord şi noi ne vom ocupa de vânzarea respectivă.
Între timp, în baza acelui preţ, proprietarul alege din ofertele noastre o locuinţă care i se potriveşte şi achită eventuala diferenţă; desigur, dacă locuinţa veche are o valoare mai mare decât cea nouă, îi achităm noi diferenţa
“, au explicat pentru „Adevărul“ reprezentanţii dezvoltatorului Coldwell Banker – compania care promovează produsul „Upgrade Imobiliar“.

Concret, dacă s-a stabilit că pentru vechea locuinţă preţul de intrare în program este de 70.000 de euro, iar noua locuinţă costă 100.000 de euro, proprietarul nu mai trebuie decât să achite diferenţa de 30.000 de euro.

Dacă vechea proprietate este mai scumpă, proprietarul primeşte de la noi suma reprezentând diferenţa şi astfel îşi poate cumpăra, spre exemplu, o maşină“, potrivit dezvoltatorului.

Deocamdată, mutarea pe loc în noua locuinţă este posibilă doar în complexul rezidenţial Cosmopolis (comuna Ştefăneşti, pe Şoseaua de Centură), iar mutarea în alte apartamente din portofoliul nostru presupune o aşteptare de două până la patru luni“, ne-au mai spus reprezentanţii Coldwell Banker.

Cea mai ieftină casă nu s-a scumpit

Vedeta anului trecut, casa modulară cu preţ începând de la 9.200 de euro, se găseşte şi la ediţia de acum a tIMOn. Ca şi în 2013, cele 12 variante de case pe roţi se vând la preţuri cuprinse între 9.200 şi 13.500 de euro şi nu necesită formalităţi de autorizare.
 


Piaţa imobiliară se înnoieşte

Preţurile locuinţelor noi au ajuns să fie mai mici sau egale cu cele de pe piaţa rezidenţială veche din aceeaşi zonă, a declarat consultantul imobiliar Ioan Cătuţoiu, directorul general al firmei RealTime.

Pentru prima dată, cu adevărat preţurile apartamentelor noi sunt mai mici sau egale cu cele de la apartamentele vechi din aceeaşi zonă, în special în blocurile de lângă metrou. Dezvoltatorii s-au orientat să ofere o alternativă rezonabilă la piaţa second hand, dar din păcate oferta este încă redusă şi nu creează o concurenţă reală pentru piaţa rezidenţială veche“, a spus Cătuţoiu, la deschiderea tIMOn.

Pe de altă parte, consultantul consideră că piaţa a început să se maturizeze, atât din punct de vedere al clienţilor, care cumpără case care se încadrează cel mai bine nevoilor, cât şi al dezvoltatorilor. Ceea ce „duce la definirea unor noi zone de interes în Bucureşti, respectiv în est, vest şi sud, din păcate mai puţin în nord“.

În ceea ce priveşte preţurile, Cătuţoiu consideră că acestea vor avea o marjă de fluctuaţie de circa 5%, „o oscilaţie normală“.

El atrage atenţia că în general nivelurile preţurilor care sunt comunicate la realizarea diverselor studii sunt cele de listare, care diferă de cele la care se realizează tranzacţia.

Diferenţele dintre preţul de listare şi cel de vânzare „s-au diminuat considerabil, mai ales în ceea ce priveşte locuinţele vechi“.

Băncile încep să-şi deschidă punga

În opinia consultantului, şi oferta băncilor în ceea ce priveşte creditarea achiziţiilor de locuinţe a devenit mult mai atractivă, astfel că rata la un credit a ajuns să fie egală cu chiria lunară plătită pentru acelaşi apartament.

Un avans de 15% spre 20% şi dobânzi la lei de 5% sunt oferte foarte bune pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă“, concluzionează Cătuţoiu.

[<a href="//storify.com/adinavlad/prima-casa" target="_blank">View the story "prima casa " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite