Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Reportaj BBC despre România: Ţara în care 96% din locuinţe sunt proprietate privată

26
20 Nov 2018 20:15:29
Autor: Elena Deacu

România are cel mai ridicat procentaj din lume de cetăţeni care trăiesc în locuinţe proprietate privată, însă acest lucru nu înseamnă că e uşor să cumperi o casă, arată BBC într-un amplu reportaj realizat de jurnalista Ioana Moldovan.

Potrivit datelor Eurostat, 96% din români trăiesc în locuinţe pe care le deţin sub formă de proprietate privată. Însă politicile guvernamentale, schimbări economice, mai puţine opţiuni pentru închiriere şi presiunea socială în creştere pentru a deveni proprietar au făcut din experienţa de a deţine o casă un lucru foarte diferit între generaţii, scrie publicaţia.

Aceasta trece în revistă mentalităţile diferite faţă de a deţine o casă a generaţiilor. Pe de o parte, sunt baby boomerii, care au beneficiat de case la fel de ieftine ca un televizor.

O casă costa cât un televizor         

Astfel, dacă în 1990, la sfârşitul guvernării comuniste, statul deţinea 70% din apartamente, ulterior guvernul a început să vândă aceste proprietăţi, iar oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau - adesea la preţuri foarte avantajoase. Moneda devalorizată a României, asociată cu creşterea inflaţiei, a făcut cumpărarea uşoară, atunci.

„100.000 de lei pentru un apartament în 1991 era un preţ corect la vremea respectivă. În 1994, era preţul unui televizor color“, spune Bogdan Suditu, expert în planificare urbană şi profesor la Universitatea din Bucureşti.

Mentalitatea de proprietar

Deşi România nu a avut întotdeauna o cultură a proprietarilor de locuinţe, ţara a dobândit între timp o mentalitate de acest fel.

Potrivit lui Suditu, entuziasmul a provenit din lipsa unor alternative viabile de locuit. În unele cazuri, oamenii nu sunt informaţi despre aceste opţiuni.

„Toată lumea îţi vinde ideea de proprietate. Părinţii tăi o fac, băncile îţi oferă împrumuturi ieftine, dezvoltatorii imobiliari oferă tot felul de soluţii. Toată lumea vorbeşte despre cum să devii proprietar în orice situaţie”, spune el.

Generaţia X: Căutarea securităţii

Când generaţia X a ajuns la etapa în care îşi permitea o locuinţă, atitudinile faţă de proprietatea privată nu s-au schimbat, însă dar financiară globală a făcut mai dificilă posesia de locuinţe.

România a înfiinţat primul program pentru cumpărare de locuinţe în 2009, pe fundalul crizei economice globale, pentru a ajuta oamenii să-şi permită prima proprietate.

„Programul a ajutat la relansarea pieţei imobiliare“, spune brokerul de credite Dragoş Nichifor. „Acesta a încurajat dezvoltatorii, dar le-a oferit şi oamenilor, de asemenea, accesul la împrumuturi [favorabile], cu doar 5% în avans“, potrivit lui.

Nu există cadru legal bine definit pentru închiriere

În ciuda scăderii ratelor de proprietate privată a locuinţelor, în cazul milenialilor, şi a creşterii pieţei de închiriere permanentă, un lucru natural în alte ţări, închirierea este văzută doar ca o fază temporară în România, spune Bogdan Iancu, antropolog.

„Nu există un cadru legal bine definit, nicio lege care să reglementeze drepturile şi obligaţiile de închiriere în România“, spune Dragoş Nichifor. „Acesta este motivul pentru care oamenii doresc să devină proprietari de case”, completează el.

Dezvoltatorii nu consideră unităţile destinate închirierii ca fiind un model de business viabil în ceea ce priveşte clădirile noi de locuinţe. Preţurile de închiriere sunt prea scăzute, ceea ce înseamnă că îşi vor mai recupera banii în ani de zile.

Împreună cu un cadru juridic insuficient pentru închirierea de proprietăţi, care protejează mai mult administratorii decât chiriaşii, închirierea este rareori o opţiune viabilă.

Probleme moştenite

Conform unui raport al Băncii Mondiale, o „piaţă de închiriere practic absentă“ contribuie direct la supraaglomerare, deoarece mai multe generaţii sau familii extinse trăiesc împreună - chiar şi atunci când familiile se extind.

De asemenea, raportul indică faptul că mai mult de o treime din locuinţele din România se află în stare proastă, cu probleme structurale, probleme de încălzire şi puţină protecţie împotriva cutremurelor (riscul României este cel mai ridicat în Europa). Printre motivele lipsei reparaţiilor, este cel că mulţi proprietari nu-şi pot permite acest lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

M Costi
20.11.2018, 20:41:45

"...nu înseamnă că e uşor să cumperi o casă..." !?! Eterna poveste a generalizarii ! Afirmatia este corecta , insa e valabila pt Bucuresti si orasele mari , nu si pentru majoritatea oraselor mici sau localitati rurale !

+2 (6 voturi)
Ţepeş
20.11.2018, 21:52:19

Corect. Am cumpărat o casă la 30 de km de Cluj cu 10.500 de euro. Casă tărănească, din lemn, superbă, cu 33 de ari de curte, grădină, livadă și teren arător. Un colț de rai. Când vin în România prefer să stau acolo, nu în Cluj. „piaţă de închiriere practic absentă“? Hai în Cluj să vezi piață "practic inexistentă". Sunt mulți care investesc în garsoniere și apartamente, doar pentru închiriere. Dezvoltatorii imobiliari preferă să vândă, nu să închirieze, ca să ridice alte unități. Ar fi aiurea să închirieze când pot vinde.

+2 (4 voturi)
Ion Capsuna
20.11.2018, 21:18:43

Iar maninca BBC rah.at: Niciodata nu a acostat o casa cit un televizor! doar in mintile unora! Ar vrea multi din aia care nu au "proprietate"! Si imi mai vine in minte o intrebare: iata un bine al comunismului (sa nu fiu inteles gresit, nu glorific epoca, dar...): atribuirea de locuinte! Pa asta nu o va depasi capitalismul democratic in veci, nici macar in Regat...! Na, ca sa vezi!

+6 (16 voturi)
Markus Roman
20.11.2018, 22:10:23

Te contrazic. Retzin ca in perioada in care s-au inchis minele in Valea Jiului, prin niste localitati de pe acolo se lua un apartament la bloc la schimb cu un televizor sau frigider. Minerii plecau masiv cu familii cu tot in localitatile natale. Citeam prin ziare pe vremea aceea si ma cruceam.

0 (10 voturi)
-pol-
20.11.2018, 21:58:09

ba esti nebun? problema e ca nu stai in chirie. cum isi permite nenorocitul de romanas sa nu plateasca chirie? ce-i asta? de ce nu vreti ma sa dati 400 euro chirie lunar? nu vedeti ca plange bbc-ul?

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările