Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Revoluţie în imobiliare. Cine va răspunde pentru viciile ascunse ale caselor vândute DOCUMENT

15
12 Feb 2020 09:23:55
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto arhiva Adev[rul
Foto arhiva Adev[rul

Un proiect de lege înregistrat deja la Senat propune implementarea uneor măsuri menite să tragă la răspundere pe cei vinovaţi în cazul în care un imobil este vândut ştiindu-se că avea vicii ascunse.

Potrivit proiectului de lege privind activitatea agenţilor imobiliari, iniţiat de trei parlamentari liberali, printre care şi Florin Roman, pentru a putea profesa, agenţii imobiliari ar trebui să facă un curs de 6 luni, dintre care 3 luni de practică, şi să dea un examen organizat de Agenţia Naţională pentru Calificări, în faţa un ei comisii alcătuite din 5 membri.
 
La examen se poate prezenta persoana care a absolvit cursul de pregătire pentru agenţi imobiliari, nu a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni de fals. 
 
„Reatestarea agenţilor imobiliari se face o dată la 2 ani, pe baza unei verificări în domeniu”, se arată în proiectul de lege, cu precizarea că neprezentarea la reatestare duce automat la pierderea dreptului de a profesa. 
 
Cu diploma obţinută, agentul se înscrie, după plata unei taxe, în Registrul Naţional Electronic al Agenţilor Imobiliari, care va fi gestionat de Ministerul Justiţiei.
 
În desfăşurarea activităţii lor, agenţii imobiliari răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, se mai arată în actul normativ.
 
În ceea ce privelşte viciile ascunse, proiectul prevede că agenţii imobiliari răspund în solidar cu vânzătorii imobilului în cazul existenţei unor vicii ascunse ale bunului vândut.
 
„Titularii drepturilor asupra imobilului au obligaţia de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de aceştia. Agenţii imobiliari răspund solidar delictual cu aceştia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menţionate în contractul de intermediere”, se arată în proiect. 
 
Sunt incluse în categoria viciilor ascunse şi vicii precum surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor, pe care titularul drepturilor asupra imobilului şi agentul imobiliar în mod rezonabil puteau să le cunoască.
 
Agenţii imobiliari primesc pentru activitatea depusă o remuneraţie stabilită prin contractul încheiat cu clienţii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Scorilo
12.02.2020, 10:16:27

Da... Interesant...Totusi…. Tara arde si baba se piaptana ! Sunt lucruri mult mai importante decat acesta. Spre exemplu gardurile montate de Firea pe langa liniile de tramvai ! Se cere demontarea lor ( dixit Ludovic al II-lea !). Apoi,vor veni altii care vor cere montarea la loc ...Si tot asa. La asa clasa politica asa popor. Si reciproca este valabila !

-3 (9 voturi)
Andrei Adrian
12.02.2020, 10:49:46

Totusi... chiar mai important, spre exemplu faptul ca sunt tolerati postacii de la Sputnik.

-2 (10 voturi)
Scorilo
12.02.2020, 11:37:48

Andrei Adrian... Inteligent "comentariul" tau...Dar nu si surprinzator...Chiar deloc ! Este in stilul multora de pe aici...Ei au idei putine dar fixe. Analfabetismul functional face mari ravagii in societatea romaneasca.

+1 (7 voturi)
¡Ay, caramba
12.02.2020, 11:59:07

In sfarsit! Pană la urmă va trebui ca agentii imobiliari să mai si muncească pentru comisioanele nesimțite pe care le încasează, atât de la vânzător, cât și de la cumpărător.

+4 (6 voturi)
Popescu Virgilius
12.02.2020, 12:22:04

„„Titularii drepturilor asupra imobilului au obligaţia de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, CUNOSCUTE DE ACESTIA. Agenţii imobiliari răspund solidar delictual cu aceştia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menţionate în contractul de intermediere”, se arată în proiect.'' Problema e : cum se poate demostra ca acesta stiau de defectele ascunse ale imobilului ? Ca doar nu-s prosti sa zica ,, da , domle stiam de viciile ascunse dar le-am vandut asa'' ! Din moment ce nu se poate dovedi ca stiau de viciile ascunse , legea e fix pix ! Sudiile geotehnice si proiectele se vor face de firme fantoma din Guineea Bissau sau Burkina Fasso , cine se duce acolo sa-i traga la raspundere ?! Se fac ca le pasa de locuitori, dar de fapt au identificat o noua sursa de taxe ; ai impoziteaza pe samsarii imobiliari , iar acestia vor baga taxele in preturi marite , cum au facut toti .

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (15)