Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Risc major de scumpire a apartamentelor. Care este elementul declanşator

4
20 Apr 2021 13:11:43
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Există un risc major ca preţul apartamentelor să crească în perioada următoare, a declarat, marţi, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, într-o conferinţă de presă.

„Există acest risc, să se mărească preţurile apartamentelor. Bani pe piaţă sunt, într-o piaţă galopant inflaţionistă. Evident că unii vor dori să investească în locuinţe decât să-şi ţină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piaţa va fi cea care va regla preţurile", a spus Erbaşu.
 
El a arătat că, în contextul în care materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.
 
"Preţul materialelor de construcţii a simţit o creştere escaladată în ultimele trei-patru luni. (...) Costul construirii acestor apartamente creşte şi va creşte în continuare. Vă dau nişte parametri la nivel european, ca să vă daţi seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe mp", a continuat reprezentantul constructorilor.
 
Potrivit acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depăşit 2.000 de euro pe mp construit.
 
"În condiţiile în care materialele sunt cam aceleaşi, cam cu aceleaşi preţuri, forţa de muncă tinde şi ea să se apropie de preţurile din Vest - să zicem că nu mai e de cinci-şase ori mai mică, e la jumătate faţă de Vest - vă daţi seama că în direcţia aia se duc costurile", a mai spus omul de afaceri.
 
El a subliniat că, totuşi, preţurile de vânzare a apartamentelor diferă şi în funcţie de zonă, de cerere şi ofertă.
 
"Este adevărat că profiturile investitorilor vor scădea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate şi mai jos, vor deveni nişte profituri rezonabile, dar nu pentru că se vor ieftini apartamentele, ci pentru că se vor mări costurile", a conchis Erbaşu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Dem Cristi
20.04.2021, 13:51:49

Erbașu a plătit acest articol ca să agite piața investițiilor în imobiliare devenită somnolentă cu criza COVID Oferta de apartamente cel puțin în București e imensă s-au construit cartiere întregi în Aviației, Militari etc. Sunt zeci de blocuri necontractate. De ex.5 blocuri de 10-15 etaje de birouri goale goluțe în Floreasca așteaptă chiriașii. Cererea de apartamente a scăzut datorită pandemiei și a condițiilor de creditare de la prima casă (ceva cu TVA-ul). Erbașule îți doresc succes, mărește tu prețurile și să vezi ce iese

+1 (1 vot)
Dem Cristi
20.04.2021, 13:55:41

bașca că el compară România cu Belgia .. haha. Da în Ro trebuie să fie de 10 ori mai ieftin că nu e parlamentul și comisia UE la 2 pași ci avem ferentari rahova ...

+1 (1 vot)
Ludwig
20.04.2021, 14:08:47

erbasul se aruncase in piscina fara apa la fosta criza imobiliara.. fii-su sa nu pateasca la fel...

+1 (1 vot)
Relon Mask
20.04.2021, 16:33:51

Materialele aduse in Romania din Turcia, Ucraina, China, sunt fake-uri ieftine. Tevile PPR crapa dupa 2 ani, otel ul beton e vai steaua lui la cutremur, parchetul stratificat, tamplaria, sunt toate biete copii. Nimeni nu va plati in plus pe aceste mizerii, Erbasule !

Modifică Setările