Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

România imobiliară: Achiziţia de proprietăţi în 2015 s-a ridicat la 650 de milioane de euro

0
1 Feb 2016 13:46:48
Autor: Florel Manu
Investiţiile în proprietăţi au atins 650 de milioane de euro, în 2015
Investiţiile în proprietăţi au atins 650 de milioane de euro, în 2015

Piaţa imobiliară din România a devenit din nou atractivă pentru investitorii străini care au reînceput să achiziţioneze proprietăţi, după ce în perioada de criză tranzacţiile de acest gen au fost mai rezervate.

Cinci dintre cei mai mari investitori din piaţă, CTP, GLL, P3, Nepi şi Globalworth, au cumpărat, anul trecut, proprietăţi de peste 500 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 80% din volumul total al tranzacţiilor, arată un studiu al consultantului imobiliar JLL.

”Companiile CTP, GLL şi P3 au realizat cele mai mari volume de investiţii anul trecut, în condiţiile în care în 2013 şi 2014, NEPI şi Globalworth au fost cei mai activi. Diversificarea investitorilor prezenţi pe piaţa locală va continua şi în acest an, astfel că vom vedea cumpărători noi pe toate segmentele de piaţă. JLL negociază o serie de tranzacţii care ar putea să fie încheiate în lunile următoare şi care au şanse mari să atragă nume noi de investitori”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.

Cel mai activ cumpărător în 2015 a fost compania CTP, fondată în Olanda, prin achiziţia a 6 proprietăţi industriale în România, tranzacţii totalizând peste 130 milioane de euro.

Pe piaţa de birouri, după o absenţă de 6 ani a fondurilor germane instituţionale, GLL a cumpărat Floreasca Park şi Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro.

Anul trecut, achiziţiile de proprietăţi din Bucureşti au reprezentat 80% din volumul investiţiilor înregistrat în România.

Volumele tranzacţionate au fost dominate de achiziţiile de spaţii industriale (41%), un maxim istoric pentru această piaţă, urmate de birouri (38%).

Cele mai mari tranzacţii realizate în 2015 pe piaţa industrială a fost preluarea de către P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo şi achiziţia Bucharest West de către CTP de la Portland Trust.

Pe piaţa de birouri, cele mai notabile tranzacţii, au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de către fondul german de investiţii GLL şi achiziţia de către Globalworth a  Green Court Building B de la Skanska.

Singura tranzacţie mare pe piaţa de retail a fost realizată de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scoţiană Aberdeen.

JLL a fost implicat în 57% din volumul total al tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale înregistrat în România în 2015 şi în peste 70% din volumul tranzacţiilor în care au fost implicaţi consultanţi.

În ceea ce priveşte randamentele investiţionale, pe piaţa de birouri şi retail s-au situat la 7,5%, în timp ce pe segmentul industrial  acestea sunt de 9,00%.

Previziunile privind tranzacţiile imobiliare sunt pozitive pentru anul 2016 având în vedere atât proiecţiile de creştere economică, cât şi disponibilitatea pe piaţă a produselor de calitate.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările