România nu centralizează tranzacţiile imobiliare. Lipsa unei baze de date care să conţină preţurile distorsionează piaţa autohtonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză efectuată de Grupul European al Asociaţiilor de Evaluatori (Tegova) arată că doar România şi Grecia nu au o bază de date cu tranzacţiile imobiliare. Specialiştii spun că Ministerul Dezvoltării Regionale ar putea elabora un proiect de act normativ astfel încât centralizarea acestui gen de informaţii să pornească concomitent la nivelul tuturor localităţilor din România.

Investitorii care vor să achiziţioneze, să vândă sau chiar să închirieze o proprietate imobiliară, rezidenţială sau comercială nu au posibilitatea de a afla preţurile reale la care au mai avut loc asemenea tranzacţii în perioadele anterioare, singurele date accesibile publicului larg fiind preţurile cerute de vânzători, postate în ofertele imobiliare din publicaţiile de profil, susţin specialiştii companiei de evaluare şi consultanţă de afaceri Veridio, citând un studiu efectuat de Grupul European al Asociaţiilor de Evaluatori (Tegova).

Potrivit acestora, informaţiile privind preţurile cerute de vânzători nu indică nivelul real la care se încheie contractele de vânzare-cumpărare între două părţi.

„România este unul dintre puţinele state europene membre ale Grupului European al Asociaţiilor de Evaluatori – TEGoVA, care nu deţine o bază de date realizată în funcţie de preturile tranzacţiilor imobiliare. Singurul reper al pieţei imobiliare recunoscut la nivel european ţine cont de rapoartele de evaluare pentru garantarea împrumuturilor bancare, care prezintă valori estimate de evaluatori şi nu preţuri de vânzare, însă publicul nu are acces la această Bază Imobiliară de Garanţii, gestionată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Sunt însă ţări ca Germania, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia şi Suedia, unde funcţionează ambele tipuri de baze de date”, susţin specialiştii.

Cumpărătorii nu au acces la informaţii

Potrivit acestora, un loc în care există sigur aceste informaţii reale ale tranzacţiilor imobiliare sunt direcţiile de taxe locale ale primăriilor, unde sunt înregistrate toate contractele de vânzare-cumpărare de pe raza administrativ-teritorială a unei localităţi.

„Însă cumpărătorii care au în vedere o tranzacţie nu au acces nici la aceste informaţii, pentru că ele nu sunt centralizate la nivel naţional”, a declarat Adrian Vascu,  senior partner al companiei de evaluare şi consultanţă de afaceri Veridio.

În prezent, municipiul Cluj-Napoca este singurul oraş din România în care toate datele din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la primărie sunt centralizate prin intermediul unor ghiduri ale tranzacţiilor imobiliare realizate în anii 2013, 2014 şi 2015. Proiectul, realizat de echipa Veridio, în colaborare cu Direcţia de Impozite şi Taxe a Municipiului Cluj-Napoca, a continuat şi în anul 2016, urmând ca în perioada următoare să fie prezentată publicului ultima ediţie a acestui ghid imobiliar.

„Singura soluţie pentru a aduce la lumină preţurile reale de pe piaţa imobiliară este realizarea unor asemenea studii pentru toate localităţile din România. O variantă ar fi să se pornească de la iniţiativa locală şi fiecare primărie din România să pornească individual acest demers. O altă variantă ar fi o iniţiativă legislativă demarată de Ministerul Dezvoltarii Regionale, astfel încât centralizarea acestui gen de informaţii să pornească  concomitent la nivelul tuturor localităţilor din România”, a mai spus Vascu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite