Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Românii au luat cu asalt casele, în pandemie. Cererea a crescut cu peste 50%

4
26 Oct 2020 11:38:53
Autor: Elena Deacu

Noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce priveşte interesul locativ al românilor. Astfel, în ultimele luni a crescut considerabil cererea pentru achiziţia de case, cu peste 50% în trimestrul trei din 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unei analize realizate de RE/MAX România.

„Starea de urgenţă, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanşator al acestor schimbări, iar potrivit informaţiilor noastre tendinţa se va menţine. Având în vedere evoluţia pandemiei şi ameninţarea unei noi situaţii de lockdown, dar şi accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât şi limitrofe marilor oraşe, va fi în creştere şi în perioada următoare”, a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Potrivit reprezentanţilor RE/MAX, cererea pe segmentul case la nivel naţional a cunoscut în ultimele luni o creştere remarcabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Concret, în T3 2020 s-a înregistrat o creştere a cererii cu 54,3% pe acest tip de proprietăţi faţă de T3 2019. Totodată, cererea de case a crescut cu cca. 125% în lunile ulterioare stării de urgenţă, respectiv iunie – septembrie 2020 faţă de perioada ianuarie-martie 2020, procente înregistrate cumulat pe segmentele vânzare şi închiriere.

Cele mai multe cereri s-au înregistrat în oraşe mari ale ţării, cu o puternică piaţă imobiliară, în top trei fiind Bucureşti, Cluj şi Braşov. Printre principalele criterii de selecţie solicitate de posibilii cumpărători sau chiriaşi se numără, preponderent în această ordine - suprafaţa construită, suprafaţa terenului, locaţia şi preţul.

Totodată, specialiştii au remarcat şi creşterea interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini. La nivel general, cererea pentru apartamente a cunoscut o creştere de 17,5% în T3 2020, faţă de T3 2019. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

kalu kalu
26.10.2020, 12:24:55

la fel de bine putem considera ca 50% dintre oferte sunt niste gunoaie !!! "Case" cu 30 mp de gradina 200.000euro+TVA !!!! Huooooo !!!

+3 (3 voturi)
Ludwig
26.10.2020, 14:35:56

Iar se arunca bizonii la credite pe viata si cand vine criza ca cea din 2009 plang pe la tv ca ia dat banca afara din casa.

+3 (3 voturi)
gigi banateanul
26.10.2020, 14:48:50

Dupa anii 60 era la moda sa te muti''la bloc'' pt. ca nu gaseai conditii de trai decente decat in apartamentele constuite de comunisti... Dupa 90 s-a schimbat modificarea...e cool sa te muti ''la casa''...langa marile orase,caci in orase e fff scump pt bastinasi ! Asa a aparut moda ''caselor pe pamant'' !!!! Asac ca daca-i cerere, hop si oferta !!! Prostanii cumpara lla dracu'n prazmic, fara utilitati si fara sanse de asfaltare in viitorii 50 de ani...Iar alti prostani cumpara case dar faca nici un pic de pamant langa casa, fara gradina, fara gazon...vai de capul lor de distrusi !!! Dar asa e viata....iar in domeniul imobiliar se schimba cam des moda !

+1 (1 vot)
Relon Mask
26.10.2020, 16:30:05

Casa merita doar daca ti-o faci tu - cu calitate si costuri atent monitorizate. Alea cumparate gata sunt facute cu necalificati si materiale turcesti. Cat priveste locatia, singura zona care merita este in apropierea metroului. Deocamdata proprietarii de terenuri stau cu coada sus dar...istoria se va repeta in curand!

Modifică Setările