Scandalul mega-proiectului de la Romexpo. Guvernul pasează cartoful fierbinte către Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va lăsa Parlamentul să decidă dacă vrea să treacă gratuit terenurile Romexpo din proprietatea statului în proprietatea privată a Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în vederea dezvoltării unui mega-proiect imobiliar în parteneriat cu Iulian Dascălu. Executivul atrage însă atenţia că există numeroase probleme de constituţionalitate cu această iniţiativă.

„Parlamentul va decide cu privire la oportunitatea adoptării acestei iniţiative legislative”, arată Guvernul, în punctul de vedere transmis la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007  (b123/24.03.2020), prin care se doreşte transferul gratuit din proprietatea privată a statului, a terenurilor din cadrul complexului Romexpo, către Camera de Comerţ şi Industrie a României (Camera Naţională), în suprafaţă totală de 502.167 m2 (403.867 m2 + 98.300 m2).

Guvernul subliniază însă că iniţiativa legislativă vine cu numeroase probleme de constituţionalitate.

„Având în vedere modul de reglementare al soluţiei care vizează transmiterea, cu titlu gratuit, a dreptului de proprietate asupra terenurilor proprietate privată a statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României la momentul intrării în vigoare a legii, se creează premisele unor vicii de neconstituţionalitate”, arată Executivul.

Guvernul mai transmite că soluţia are un caracter discriminatoriu, având în vedere faptul că are ca obiect o operaţiune de donaţie realizată în beneficiul unei organizaţii neguvernamentale, de utilitate publică fără a fi prezentate şi justificate criterii în baza cărora Camera Naţională este îndreptăţită să primească acest beneficiu în raport de alte organizaţii neguvernamentale de utilitate publică.

„Astfel, soluţia referitoare la transmiterea dreptului de proprietate privată a statului, cu titlu gratuit, către Camera Naţională încalcă principiul egalităţii în drepturi astfel cum a fost statuat în mod constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, arată punctul de vedere.

Guvernul mai transmite că dreptul de folosinţă gratuită constituit în favoarea Camerei Naţionale acordă acestei entităţi prerogativa posesiei şi dreptul de a culege fructele bunurilor. În acest context, Guvernul afirmă că nu rezultă care este motivul pentru care iniţiatorii propun şi susţin ieşirea definitivă din patrimoniul statului a bunului imobil.

Nu în ultimul rând, Executivul atrage atenţia asupra faptului că pentru terenurile care fac obiectul iniţiativei legislative statul va plăti despăgubiri de peste 300 de milioane de euro.

Guvernul mai semnalează că prin această propunere legislativă se instituie în competenţa Camerei Naţionale derularea unor proceduri obligatorii pentru unele categorii de profesionişti, similare serviciilor prestate, în prezent, de o instituţie publică, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Executivul subliniază că atribuirea directă, prin lege, a unor servicii publice în administrare privată este contrară dispoziţiilor din Constituţie.

Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-urilor Iulius, şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au planificat o investiţie de aproape 3 miliarde de euro pe terenul Romexpo, care va include numeroase muzee, printre care unul dedicat lui Brâncuşi, sală de evenimente, un parc, cel mai mare business district, un parc acvatic, birouri şi un hotel de 5 stele.

Prin două hotărâri emise de Guvernul Năstase în 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR în cea a Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“, Camera de Comerţ primind dreptul de folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

CCIR s-a obligat, în urma unui acord încheiat în 2017 cu compania Iulius, să facă demersuri pentru a obţine dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo.

Luni, Senatul a dezbătut un proiect depus de un grup de parlamentari PMP prin care terenul va trece în proprietatea Camerei de Comerţ.

Votul din Comisia economică din Senat a fost amânat de senatorul PSD Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, care a spus că există „impedimente” legate de transferul gratuit al proprietăţii.

CNIPMMR acuză nedreptăţi

Consiliul pentru IMM-uri a criticat deja iniţiativa, respingând transferul în mod gratuit a terenului proprietate privată a statului în proprietatea CCIR şi susţinând că proiectul introduce taxe şi obligaţii birocratice pentru IMM-uri în avantajul CCIR.

„CNIPMMR solicită respingerea propunerii legislative, aceasta fiind făcută în avantajul exclusiv al CCIR, o asocaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”, afirmă reprezentanţii Consiliului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite