Statul va încasa milioane de euro din privatizarea hotelurilor din patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă unităţile de cazare au datorii semnificative, analiştii estimează că potenţialul turistic este uriaş Anul în curs se anunţă plin de oportunităţi pentru investitorii din

Chiar dacă unităţile de cazare au datorii semnificative, analiştii estimează că potenţialul turistic este uriaş

Anul în curs se anunţă plin de oportunităţi pentru investitorii din turism. Statul va vinde, până la finele acestui an, şi ultimele pachete de acţiuni pe care le mai deţine la societăţi care au în administrare hoteluri şi restaurante.

Chiar dacă unele dintre entităţi, precum cea care deţine hotelurile Amfiteatru, Belvedere şi Panoramic din Olimp, au datorii uriaşe şi necesită investiţii foarte mari, specialiştii estimează că acestea vor fi repede vândute, la un preţ bun. Aceştia se aşteaptă la un interes major din partea investitorilor, mai ales pentru active cum este complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp, catalogate ca fiind "partea cea mai bună, perla coroanei din partea de sud a litoralului". "Sunt nişte active absolut deosebite. Ce a fost mai bun s-a păstrat pentru la urmă. Cred că va incita interesul a foarte mulţi cumpărători", declară Ciprian Ionescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere Marea Neagră. Acesta crede că statul va obţine un preţ bun, cu toate datoriile acumulate în ultimii ani de societatea Neptun Estival 2000, proprietarul celor trei hoteluri.

Încă 12 societăţi comerciale scoase la privatizat

Şi Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere, este de părere că statul ar trebui să vândă cât mai repede toate participaţiunile pe care le mai deţine, pentru că "astfel s-a furat ca la balamuc şi încă se mai fură". Râjniţă consideră că unităţile de cazare rămase încă la stat ar trebui vândute marilor operatori cu putere financiară şi de renume, care vor şti să le reintroducă în circuitul internaţional. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este în prezent acţionar la un număr de 12 societăţi comerciale care au ca obiect de activitate hoteluri şi restaurante. La patru dintre acestea, respectiv Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) S.A. Bucureşti, Centrul de Echitaţie SA Poiana Braşov, Neptun Estival 2000 şi Trocadero SA Bucureşti (proprietarul Hanului lui Manuc), statul deţine pachetul majoritar de acţiuni. BTT Bucureşti, unde AVAS deţine o participaţie de 87,2%, firmă care are ca obiect principal de activitate activitatea de agenţie de turism, are un capital social de 13,5 milioane de lei.

Olimp Estival 2000 are datorii de peste 1,5 milioane euro

Datoriile acumulate până la 31 octombrie 2006, potrivit AVAS, depăşesc 6,7 milioane de lei. Nici societatea Olimp Estival 2002, care are în patrimoniu hotelurile Amfiteatru, Belvedere şi Panoramic - active la foarte mare căutare în rândul turiştilor acum câţiva ani - nu stă prea bine la capitolul situaţie financiară. Tocmai de aceea AVAS a hotărât să susţină, la următoarea şedinţă a AGA care va avea loc în luna februarie, vinderea singurului activ ce a rămas negajat, complexul Neptun.

"Concomitent, va fi pregătită pentru privatizare societatea şi va fi scoasă la vânzare, probabil la sfârşitul primăverii", a declarat recent preşedintele AVAS. Datoriile acumulate de societatea Olimp Estival 2000 depăşeau, la 30 noiembrie 2006, 5,8 milioane de lei, la un capital social de 3,2 milioane de lei. Analiştii pieţei de profil sunt de părere că cele trei hoteluri necesită investiţii de circa 25 milioane de dolari, dar apreciază că aceste active ar trebui vândute înainte ca "creditorii să ia totul". La o primă strigare, statul ar putea încasa pe aceste unităţi minimum 6-7 milioane de euro, principalul atu al acestor unităţi de cazare fiind amplasarea, unică pe litoralul autohton.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite