Efectele pandemiei pe piaţa chiriilor din Bucureşti: chiriaşii caută o reducere a chiriei sau un spaţiu mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriile apartamentelor din Capitală au scăzut cu până la 10% faţă de anul trecut

Criza provocată de coronavirus începe să-şi arate efectele şi pe piaţa închirierilor de locuinţe. În Bucureşti, studenţii au lăsat multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piaţă a început să crească. Preţul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta.

Mai mult de jumătate (55%) dintre bucureştenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în următorul an şi vor să rămână în chirie, arată un studiu recent realizat de Unlock Research pentru compania de consultanţă rezidenţială Colliers. 45% dintre aceştia se gândesc însă la o schimbare a locuinţei închiriate, majoritatea (66%) pentru că vor o locuinţă mai spaţioasă sau aflată într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, şi doar o treime pentru că se uită la bani şi caută să-şi scadă costurile cu chiria.

Pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19, chiriaşii caută siguranţă, fie printr-o reducere a chiriei sau mutarea într-un spaţiu mai mic, fie printr-o înţelegere pe termen mai lung cu proprietarii sau prin înregistrarea contractelor la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Comparativ cu criza precedentă din 2008-2009, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc conferă proprietarilor calitatea de titlu executoriu, facilitând recuperarea banilor de la rău platnici.

Mai rentabil în chirie

Dincolo de preţul chiriei lunare, cei mai mulţi dintre respondenţii care consideră că este mai rentabil să stea cu chirie decât să îşi cumpere o locuinţă proprie caută şi anumite funcţionalităţi care se potrivesc nevoilor şi propriului stil de viaţă, precum parcurile, spaţiile verzi şi locurile de joacă, care au devenit aproape la fel de importante ca staţiile de transport în comun. Dacă proximitatea faţă de un supermarket a fost tot timpul o prioritate, de anul acesta în topul preferinţelor sunt şi farmaciile, care sunt solicitate de aproape 50% dintre chiriaşi, mai arată datele studiului.

„Pandemia a generat schimbări puternice în relaţia oamenilor cu spaţiul lor de locuit, în timpul lockdown-ului locuinţa crescând în importanţă, tendinţă care s-a păstrat şi după. A devenit din ce în ce mai important cum arată spaţiul, atât în casă, cât şi împrejurimile acesteia, precum şi ce facilităţi ai în apropiere. Pentru piaţa de chirii, dincolo de nevoia de siguranţă şi de a nu lua decizii ce presupun investiţii ridicate, a crescut şi nevoia de un upgrade, de un standard de locuire mai bun, chiriaşii nefiind mulţumiţi de condiţiile actuale ale pieţei”, spune Alexandra Cojocaru, partener Unlock Research.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite