Un număr record de români au cumpărat case în 2020. Cum va fi 2021 în imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr record de români au cumpărat case în 2020, inclusiv prin programul „Prima Casă”, a declarat într-un interviu acordat „Adevărul” Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Partner Prime  Kapital, punctând şi tendinţele pieţei imobiliare dinn 2021.

Care a fost cel mai important program guvernamental care a afectat piaţa imobiliară în 2020? Ce s-a schimbat în programul Noua Casa?

În opinia mea, creşterea plafonului la 140 mii de euro până la care pot fi achiziţionate locuinţe cu TVA redus de 5% a fost cea mai importantă măsură luată de autorităţi în 2020 pentru piaţa rezidenţială. Această măsură, împreună cu provocările unice ale acestui an, cum ar fi cererea de locuinţe mai spaţioase şi de calitate, ca efect direct al perioadelor de izolare, au accelerat anumite tendinţe în piaţă. 

Măsura a venit într-un moment foarte bun pentru cumpărători şi sper că va conduce la dezvoltarea unor proiecte imobiliare de calitate mai bună. De exemplu, în proiectul nostru Marmura Residence, multe unităţi se încadrează acum în această sumă şi am văzut o creştere imediată a cererii pentru apartamente mai spaţioase, cum ar fi de 3 camere şi 2 camere mari.

În ceea ce priveşte modificările aduse de programul Noua Casa, accesul la finanţare este întotdeauna un factor pozitiv al cererii şi orice program care oferă acces mai facil şi condiţii financiare rezonabile cumpărătorilor pentru achiziţionarea unei locuinţe are avantaje pe termen lung pentru piaţă şi susţine creşterea.

Tocmai din acest motiv, am introdus propriul nostru program de tip help-to-buy, prin care susţinem persoanele care caută o casă de calitate oferindu-le posibilitatea de a realiza achiziţia în ritmul optim pentru ei. Înţelegem cât de valoroase sunt pentru clienţi soluţiile la cheie, ce le oferă flexibilitate. Ca în cazul oricărui program de finanţare, educaţia financiară a clienţilor este de asemenea importantă, iar soluţiile uşoare şi accesibile contribuie la dezvoltarea pieţei.

A spune că 2020 a fost un an atipic este o subevaluare. Ca dezvoltator în diferite sectoare ale pieţei imobiliare, cum aţi descrie anul acesta?

Ne bucurăm că anul 2020 a demonstrat soliditatea portofoliului nostru de active comerciale şi că beneficiem de un grad ridicat de flexibilitate, rezultat din modelul nostru de afaceri şi din controlul pe care îl avem asupra procesului de dezvoltare, de la proiect şi până la predare.

2020 ne-a oferit, de asemenea, o perspectivă nouă şi binevenită asupra modului în care abordăm posibilele preocupări ale clienţii noştri ca urmare a pandemiei. Mă refer aici la îngrijorările privind siguranţa depozitelor plătite în contul livrărilor viitoare, o amintire tristă din anii 2008, 2009. Am dezvoltat, astfel, noi standarde pentru a ne sprijini clienţii, cum ar fi asigurarea rambursării depozitelor, evidenţiind determinarea de a ne autofinanţa proiectele rezidenţiale.

În plus, am extins FlexAssist, programul nostru de tip help-to-buy, unic pe piaţă, cu o componentă ce pune accent pe solidaritate, ceea ce presupune reduceri semnificative pentru primii trei ani de durată a programului şi cu drepturi de achiziţie pe termen lung.

În ciuda pandemiei, un număr record de români au cumpărat case în 2020. De ce credeţi că am asistat la vânzări puternice de locuinţe în 2020?

Vânzările rezidenţiale şi-au revenit după declinul înregistrat în timpul perioadelor de izolare, iar acest lucru poate fi atribuit în mare parte faptului că temerile iniţiale s-au diminuat şi oamenii au revenit la planurile lor pe termen lung. Cumpărarea unei locuinţe este privită ca o investiţie pe termen lung şi chiar ca un tip defensiv de investiţie în contextul anului 2020. Anticiparea modificărilor plafonului pentru TVA 5% în ultimul trimestru al anului 2020 le-a dat cumpărătorilor încrederea atât de necesară pentru a continua căutarea pentru case de calitate mai bună.

De altfel, acest an a evidenţiat necesitatea unor proiecte mai bune şi a unor case de calitate.

Prime Kapital are în prezent trei proiecte rezidenţiale în construcţie: Marmura Residence şi Avalon Estate din Bucureşti şi Silk District din Iaşi. În cazul Marmura Residence, construit pe un teren de 1,5 ha lângă Metrou Jiului, am vândut deja 75% din apartamentele scoase la vânzare.

Cu Avalon Estate, dezvoltat pe o suprafaţă de parcelă de 8,1 ha în partea de nord a Bucureştiului, lângă metrou Pipera, am vândut 55% din primele clădiri lansate spre vânzare. În cazul Silk District, un proiect unic de regenerare urbană care acoperă 10 ha, vom începe vânzările la începutul lunii februarie 2021 şi ne aşteptăm să avem rezultate similare.

Care este prognoza dvs. pentru 2021? Care vor fi noile tendinţe care apar după pandemie?

Cred că în 2021 vom începe cu toţii să recuperăm după această pandemie şi vom vedea o cerere crescută pentru proiecte rezidenţiale de calitate şi dezvoltatori mai buni. În pofida vânzărilor bune înregistrate anul acesta, am observat că clienţii au fost mult mai prezenţi în procesul de vânzare, analizând cu atenţie detaliile şi, ca urmare, procesul de achiziţie a durat în medie mai mult.

Salutăm această dorinţă de informare, este important să înţelegem detaliile în loc să căutăm pur şi simplu să facem comparaţii superficiale şi irelevante între proiecte şi locuinţe, cum ar fi preţul pe metru pătrat. Cred că 2021 va fi un an foarte bun pentru proiectele noastre rezidenţiale, deoarece vom livra aproape 650 de unităţi în două dintre cele mai căutate proiecte din Bucureşti.

Este un pas important pentru noi, deoarece ştim că predarea locuinţelor ne va consolida reputaţia şi demersul nostru de a deveni un dezvoltator rezidenţial de referinţă din România. În 2021 şi nu numai, indiferent de tendinţele de pe piaţă (în măsura în care tendinţele vin şi pleacă), dezvoltatorii vor supravieţui numai dacă pot adăuga valoare, pot crea calitate şi pot asigura încredere pe termen lung în piaţă, nu numai prin produsul oferit, ci şi prin întregul proces, inclusiv post-vânzare.

Care vor fi zonele din Bucureşti preferate de clienţi în 2021?

În ciuda schimbărilor temporare de comportament, centrele urbane vor rămâne populare în viitor pentru toate beneficiile evidente pe care le aduc şi pentru reducerea timpului de deplasare până la locaţiile centrale. Zonele din oraş oferă deja acces uşor la zonele de cumpărături, de birouri şi de agrement, precum şi la şcoli şi grădiniţe, spre deosebire de locuinţele din afara oraşelor.

Credem că partea de nord a Bucureştiului va continua să fie populară şi aceasta va fi o tendinţă pe termen lung. Cu toate acestea, zonele bune şi preferate de oameni trebuie puse în valoare de proiecte bune şi, în opinia mea, numărul unor astfel de proiecte de calitate este încă scăzut. Sper că vom asista la o cerere accelerată pentru proiecte de calitate superioară, ca o concluzie pozitivă a anului 2020.

Care sunt planurile PK pentru 2021?

Pandemia a fost un şoc fără precedent şi a trebuit să învăţăm cu toţii să ne adaptăm şi să acceptăm acest mediu nou şi plin de incertitudini. 2021 va prezenta fără îndoială noi provocări, deoarece va fi dezvăluit impactul economic complet al pandemiei. Datorită bazei noastre solide de capital, a expertizei extinse şi a echipei excepţionale, formate din peste 200 de profesionişti care acoperă întregul lanţ valoric al dezvoltării imobiliare, suntem într-o formă bună pentru a face faţă provocărilor actuale şi a ne îndeplini angajamentele faţă de clienţii şi partenerii noştri.

Aşteptăm cu nerăbdare să livrăm primul nostru proiect rezidenţial în 2021 şi să ne extindem portofoliul rezidenţial la 2.000 de unităţi de înaltă calitate în construcţie. Totodată, suntem bucuroşi să ne consolidăm reputaţia de dezvoltator rezidenţial de referinţă şi în conformitate cu reputaţia noastră de dezvoltator de retail. România este şi va continua să fie centrul de greutate al portofoliului nostru şi, ca atare, ocupă primul loc în planurile noastre actuale de extindere. Vom continua să dezvoltăm proiecte durabile care, printre altele, să păstreze - în special în cazul proiectelor de mari dimensiuni - posibilitatea de a adapta mixul de proiect la contextul de piaţă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite