Veşti bune din imobiliare: tot mai mulţi români îşi construiesc case

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care doresc să-şi facă o casă pot profita de scăderea preţurilor la materialele de construcţii, dar şi de scăderea dobânzilor la creditele imobiliare FOTO Arhivă Adevărul
Românii care doresc să-şi facă o casă pot profita de scăderea preţurilor la materialele de construcţii, dar şi de scăderea dobânzilor la creditele imobiliare FOTO Arhivă Adevărul

Numărul de locuinţe finalizate în primul trimestru al acestui an a crescut cu aproape 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, cele mai multe dintre ele fiind construite în mediul urban.

Perioada de criză economică i-a determinat pe mulţi români să renunţe la planurile de a-şi construi o casă, în

timp ce alţii au sistat lucrările până când s-au stabilizat din punct de vedere financiar. Lucrurile par însă că-şi revin. În primul trimestru din an acest an au fost finalizate 8.270 de locuinţe, mai multe decât în aceeaşi perioadă din anii 2010-2013, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Faţă de primele trei luni din 2013, în România au fost terminate cu 588 de locuinţe mai mult, creşterea fiind determinată de evoluţia construcţiilor în oraşe. Mai exact, în primul trimestru al acestui an au fost date în folosinţă 4.215 locuinţe în mediul urban şi 4.055 în mediul rural.

Mai multe locuinţe construite la oraş

Până nu demult, în special în anii de boom imobiliar, numărul caselor construite în sate şi comune îl depăşea pe cel al locuinţelor din oraşe. Iar asta se explică prin faptul că, în anii în care economia ţărilor europene nu se confrunta cu probleme, mulţi dintre românii din mediul rural alegeau să muncească peste graniţe cu un sigur scop: să trimită bani acasă pentru a-şi face o casă.

Acum, când în statele cu largi comunităţi de români se înregistrează rate ale şomajului ridicate, iar salariile s-au redus, conaţionalii care muncesc peste graniţe reuşesc să trimită familiilor din ţară bani pentru strictul necesar. Valoarea transferurilor din străinătate în România, majoritatea reprezentând sumele trimise în ţară de românii care muncesc peste hotare, a fost de 3,67 miliarde de euro în 2013, faţă de maximul de 6,6 miliarde de euro atins în 2008, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În primele patru luni ale acestui an, românii din străinătate au transferat în ţară doar 1,17 miliarde de euro, deci situaţia nu pare să-şi revină. Dacă în mediul rural a scăzut ritmul de creştere al numărului de locuinţe finalizate, în mediul urban situaţia stă exact invers.

Preţurile materialelor de construcţii a scăzut în ultimii ani, iar mulţi români au înţeles că este momentul

oportun să-şi construiscă o locuinţă sau să-şi cumpere una de la dezvoltator. Puţini au dispus de resurse financiare, astfel că au apelat, în continuare, la credite bancare. 

Construcţiile s-au dublat în Nord-Vest

Cel mai mare ritm de creştere al numărului de locuinţe finalizate s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj). Aici au fost finalizat în primul trimestru al acestui an 1.792 de locuinţe, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2013. De altfel, aici au fost construite şi cele mai multe case din ţară. Pe locul al doilea se situează Bucureşti-Ilfov, atât ca ritm de creştere, cât şi ca număr de locuinţe finalizate. Aici, însă, este de menţionat nivelul veniturilor populaţiei, cu mult peste media naţională, dar şi amploarea cu care s-a dezvoltat construcţiile în localităţile limitrofe Capitalei. Mulţi bucureşteni au ales să se mute în localităţile din apropiere pentru a beneficia de preţurile mai reduse, fie ale terenurilor, fie ale caselor.

Un număr mai mare de case au fost finalizate în primele trei luni ale acestui an în Vest (811 locuinţe) şi în Oltenia (553 de locuinţe – regiunea cu cele mai puţine case nou-construite). În schimb, în Sud-Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea), numărul locuinţelor date în folosinţă în primul trimestru a scăzut cu 40%, la 725 de case, iar în Muntenia şi Nord-Est cu peste 15% (aproximativ 1.000 de locuinţe în fiecare regiune).

 

Creditele se ieftinesc

Românii care vor să-şi construiască o locuinţă, dar nu dispun de resurse financiare, pot contacta un credit bancar. În ultimele luni, dobânzile la creditele imobiliare, în lei sau euro, s-au redus semnificativ, iar unele bănci au lansat campanii promoţionale pentru astfel de finanţări. De exemplu, cei care contractează un credit imobiliar în lei sau euro de la BRD, până la 19 octombrie, primesc garantat un Gift Card (card cadou – limba română). Valoarea cardului este de 800 de lei dacă clientul îşi încasează veniturile într-un cont deschis la BRD.

Dacă nu optează pentru această variantă, valoarea cardului este de 400 de lei. BRD oferă clientului posibilitatea de a alege între două tipuri de dobânzi ce urmează să fie aplicate creditului imobiliar, în lei sau euro.

Prima variantă presupune o dobândă fixă în primii şapte ani ai perioadei de creditare, ulterior dobânda devenind indexabilă, adică aceasta va varia în funcţie de indicii ROBOR la 6 luni pentru lei sau EURIBOR la 3 luni pentru euro. Cea de-a doua variantă presupune dobândă indexabilă pe toată perioada de creditare. Mai exact, pentru creditul imobiliar în lei, dobânda va fi egală cu indicele ROBOR la 6 luni plus 2,25%, iar pentru cel în euro aceasta va fi egală cu indicele EURIBOR la 3 luni plus 5%.

În tabelul de mai jos este prezentată o simulare pentru un credit imobiliar de la BRD, în lei şi euro, cu şi fără virarea veniturilor clientului într-un cont al băncii, în cadrul Convenţiilor de plată a salariilor. Tabelul prezintă valoarea DAE (dobânda anuală efectivă), adică toate costurile împrumutului, inclusiv cele aferente asigurării de viaţă.

tabel simulare BRD
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite