Voluntari, oraşul-dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblurile rezidenţiale din fosta comună limitrofă Capitalei sunt vândute în proporţii ce ating şi 90% din totalul de unităţi locative. Dezvoltatorii care au demarat proiecte în partea veche a oraşului au acţionat prudent. Ansamblurile ridicate aici au, cu mici excepţii, cel mult 300 de apartamente.

Voluntariul a devenit oraş în 2004 şi are două cartiere: vechea comună omonimă şi fostul sat Pipera.  Intrarea în partea veche se face, dinspre Bucureşti, prin Şoseaua Colentina, pe bulevardul care poartă numele localităţii.

Accesul este relativ facil, dar doar atât timp cât nu te abaţi de la şoseaua principală. Multe dintre străzile din apropierea bulevardului sunt de fapt nişte uliţe noroioase.

Aproape jumătate dintre artere sunt asfaltate şi au canalizare sau se află în curs de modernizare, conform datelor primăriei. Reţeaua de apă a fost introdusă însă pe numai 20 de kilometri. În total, în Voluntari există 124 de kilometri de drum.

Discount de 6% pentru plata integrală

Numărul total de apartamente din ansamblurile rezidenţiale situate în partea veche a oraşului rareori trece de pragul de 200 de unităţi locative. Una dintre excepţii este complexul Terra Residence, cu peste 700 de apartamente distribuite în 250 de garsoniere, 280 de apartamente cu două camere şi 170 de locuinţe cu trei camere.

Preţul pe metru pătrat, fără TVA, variază între 970 şi 1.000 de euro. Astfel, o garsonieră costă 62.000 de euro, iar un apartament de trei camere are preţul de 150.000 de euro, TVA inclus. „Ansamblul este conceput ca un minicartier şi are prevăzute, în afară de funcţiunea de locuire, diverse servicii de alimentaţie publică şi comerţ.

În viitor, în cadrul acestuia se mai urmăreşte dezvoltarea unui  parcaj suprateran cu spălătorie auto inclusă, construirea unui spaţiu dedicat copiilor şi a unui imobil cu săli de sport şi întreţinere”, spun reprezentanţii Terra Residence. Complexul va conţine patru clădiri cu cinci etaje şi mansardă,  două blocuri cu opt etaje şi unul cu nouă niveluri.

Locurile de parcare nu sunt incluse în preţ şi costă 6.000 de euro cele supraterane şi 10.000 de euro cele subterane. Patru blocuri sunt deja finalizate şi locuite, un bloc P+8 va fi gata în luna martie 2009, iar celelalte două în august 2009.

Dezvoltatorul RCC Grup are în diverse faze de realizare trei ansambluri în Voluntari. Este vorba despre Hydra Residence, Athos Residence şi Artemis Residence.

Apartamentele se livrează semifinisate şi costă între 58.000 şi 177.000 de euro, TVA inclus. Artemis Residence se află în prezent în fază de proiect şi va conţine 261 de apartamente distribuite în trei blocuri cu regim de înălţime S+P+10 etaje.

My Dream este un ansamblu rezidenţial situat la limita dintre Voluntariul vechi şi Pipera, cu un total de 183 de apartamente ce au fost finalizate în decembrie 2008. Mai sunt disponibile spre vânzare apartamente de trei camere, penthouse-uri şi duplexuri.

Cele mai ieftine sunt apartamentele de trei camere, cu preţuri cuprinse în intervalul 187.024 – 309.040 de euro, la suprafeţe între  101 şi 126 metri pătraţi, fără terase.

Complexul, care are 227 locuri de parcare subterană, va include facilităţi precum  centre comerciale,  un  centru de relaxare cu piscină interioară, teren  de tenis şi un loc de joacă. Accesul la facilităţi va fi strict rezervat rezidenţilor. 

Un alt ansamblu poziţionat la „graniţa” dintre Pipera şi oraşul vechi este City

Lights Pipera. Complexul conţine un total de 144 de locuinţe, dintre care opt garsoniere, 108 apartamente cu două camere şi 28 de locuinţe cu trei camere.

Termenele de finalizare sunt cuprinse în intervalul aprilie 2009 – primul trimestru din 2010, în funcţie de fază. Preţul unei garsoniere începe de la 63.000 de euro plus TVA, pentru o suprafaţă de 53 metri pătraţi.

Costul minim al unui apartament de trei camere este 134.800 de euro, exclusiv TVA. Un loc de parcare subteran costă 13.685 de euro. Ansamblul beneficiază de 154 locuri de parcare subterane, iar zona de la nivelul solului va include alei pietonale, spaţii de joacă amenajate şi locuri de recreere.

25%, avansul minim

Unele ansambluri, precum Mediteraneo sau Lotusului, ambele cu câte 60 de apartamente, se află în ultimele stadii de finalizare şi sunt vândute în proporţie de 80%, respectiv 90%.

În privinţa modalităţilor de plată, ofertele variază între sistemul „clasic”  (25% avans, 75% la finalizare – Terra Residence), 50% avans şi 50% în decursul a 12 luni sau chiar 100% avans, caz în care dezvoltatorul oferă un discount de 6% ( My Dream). Pentru blocurile ridicate de RCC Grup, sistemul standard de plată este 30% avans, 70% la recepţia apartamentului.

50% din casele vechi, prost construite

Casele vechi din Voluntari sunt construite cu 70 de ani în urmă de către „coloniştii” ardeleni care au luptat în Primul Război Mondial de partea României şi care au primit aici parcele de teren. Pe timpul administraţiei comuniste au început să vină în comună tot mai mulţi oameni care lucrau în Bucureşti. „Practic, Voluntari-ul era un fel de „cartier-dormitor” al Bucureştiului.

Aici nu exista nici C.A.P, ca în alte comune precum Pantelimon sau Afumaţi, şi nici nu exista altă activitate economică sau industrială. Tendinţa se păstrează şi astăzi, chiar dacă între timp au apărut multe centre comerciale care creează câteva mii de locuri de muncă”, spune Aurel Dinescu, manager al agenţiei Fradin Imob.

Majoritatea locuitorilor nu au avut acte de proprietate pentru parcelele pe care şi-au ridicat casele, pentru că în perioada comunistă terenurile aparţineau statului. Astfel, majoritatea actelor de proprietate sunt de fapt chitanţe de mână. Multe dintre construcţiile de aici nici nu au fost ridicate în baza unor proiecte.

După 1989, o parte dintre chitanţele de mână au fost transformate în acte de proprietate. „Dintre casele vechi, peste 50%  au carenţe serioase din punct de vedere tehnic şi se vând în special pentru terenuri”, explică Aurel Dinescu.

Preţul mediu al metrului pătrat de teren în partea veche a oraşului este 300 de euro. În zona nouă spre Pipera, preţul variază foarte mult. Pe celebra stradă Erou Iancu Nicolae, terenul se tranzacţionează la 1.000 de euro pe metru pătrat, dar în alte zone costul scade şi până la 400 de euro.  Costul metrului pătrat construit de casă veche variază, în funcţie de calitatea şi starea construcţiei, între 500  şi 2.000 de euro.

Doar 50 de apartamente în blocuri vechi

În Voluntari există foarte puţine blocuri construite înainte de 1989, cu regim de înălţime parter şi trei etaje. Zona ar fi trebuit să fie sistematizată de către autorităţile comuniste, prin demolarea caselor vechi. În locul lor ar fi urmat să fie construite câteva clădiri de locuinţe cu două, maximum trei etaje.

Cele câteva blocuri din mijlocul oraşului, care au un total de maximum 50 de garsoniere şi apartamente de două şi trei camere, reprezintă începutul acestei sistematizări, care nu s-a făcut însă niciodată complet.

„Aceste clădiri, ridicate la mijlocul anilor `80, au avut mari deficienţe în construcţie, pentru că au fost făcute în mare grabă. Încălzirea se făcea de pildă  cu sobă cu lemne, pentru că nu exista gaz şi nu exista canalizare. De-abia acum şapte ani au fost trase gaze în zonă şi în prezent există şi canalizare”, spune Dinescu.

Preţul pe metru pătrat de apartament vechi nu depăşeşte 900 de euro. Suprafaţa unei garsoniere ajunge şi la 40 de metri pătraţi, în timp ce la două camere nu depăşeşte 60 de metri
pătraţi.

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere în blocuri construite înainte de 1989 şi ansambluri rezidenţiale noi, case vechi

Centre comerciale: Metro, Praktiker, Orient, Proconfort, Doraly, Flora, mall Jolie Ville în Pipera, pieţe, magazine de cartier

Transport în comun:  patru linii de autobuz, maxi-taxi, acces la şase linii de autobuz bucureştene

Unităţi de învăţământ: opt grădiniţe, trei şcoli generale, două licee

Clinici şi spitale: trei dispensare, o policlinică, şapte cabinete stomatologice, nouă cabinete medicale

Parcuri:  trei parcuri amenajate cu bănci, foişoare şi elemente de joacă destinate copiilor

Grad de poluare:  În oraşul Voluntari nu există staţii de monitorizare a calităţii aerului.

Povestea cartierului tău

Numele oraşului Voluntari provine de la ardelenii care în anii 1916-1918 au trecut munţii pentru a participa la lupta naţionalã de eliberare de sub „jugul habsburgic”, potrivit datelor Primăriei Voluntari. Astfel, zona Voluntari a luat naştere după Primul război Mondial, nucleul fiind parcelarea denumitã „Cetatea Voluntãrească”, ca urmare a legii din 1921 privind împroprietărirea demobilizaţilor, invalizilor, văduvelor de război.

În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, localitatea a fost extinsă prin parcelarea Olaniţa, de formă alungită, având ca direcţie principală şoseaua spre Afumaţi. 

Armatele care au trecut prin Voluntari în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale au lăsat impresii diferite localnicilor. Este menţionată prezenţa unei cazarme ruseşti pe teritoriul oraşului, situată pe locul actualei clădiri a primăriei. Deosebirile majore semnalate de localnici între cele două structuri armate ţin în special de comportamentul soldaţilor obişnuiţi şi sunt în favoarea germanilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite