Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Încă 50 de hectare de plajă pe litoralul românesc. În ce stadiu se află lucrările FOTO

10
1 Aug 2021 11:27:52
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPMC/Van Oord
FOTO EPMC/Van Oord

Încă 50 de hectare de plajă vor fi puse la dispoziţia turiştilor, în urma lucrărilor efectuate de Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V., conform raportărilor transmise supervizorului lucrărilor – EPMC.

Investiţiile în reducerea eroziunii costiere la Marea Neagră, zona Eforie, sunt în plină desfăşurare, antreprenorul Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. deja progresează vizibil, conform raportărilor transmise Supervizorului lucrărilor, EPMC.

Pe o porţiune care se întinde pe 5,7 km, între Portul Belona din Eforie şi comuna Tuzla, Van Oord a proiectat şi construieşte şapte diguri, din care şase vor fi conectate cu ţărmul, iar unul este paralel cu ţărmul, pentru a crea o zonă de protecţie a biodiversităţii.

În cifre, vorbim de extragerea a 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru înnisiparea artificială şi asigurarea stabilităţii plajei şi a terenurilor adiacente, ameninţate de eroziunea vizibilă chiar şu cu ochiul liber.

Lucrările demarate deja constau în demolarea structurilor costiere existente, degradate şi periculoase, finalizarea organizării de şantier, trasarea şi construirea drumurilor temporare, precum şi testări de rutină pentru piatra adusă de la cariera de la Nicolae Balcescu.

Vor apărea noile diguri cu o lungime de peste 300m, iar plaja va avea la finalul construcţiei o lăţime de aproximativ 100m.

Aproximativ 50 de hectare noi de plajă nouă în Eforie vor fi predaţi de Van Oord statului român la finalul contractului de lucrări, la fel ca şi la Mamaia (53ha), urmând procesul de intabulare a noului teren şi găsirea de soluţii urbanistice şi arhitecturale pentru amenajarea unei plaje moderne.

Important: lucrările nu deranjează activităţile turistice în zonă, şi, da, la final, vor deranja opinia publică care ignoră nevoile unei comunităţi afectate de procesele naturale ignorate de decenii întregi (inundaţii, surpări de faleze, erodare naturală etc.), transmite supervizorul lucrărilor, EPMC.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Joe
1.08.2021, 12:21:32

Mda. Iar o sa inceapa babuinii sa comenteze ca li se raceste berea si se termina maneaua pana ajung la apa....

+4 (8 voturi)
Simitis Kostas
1.08.2021, 13:41:55

Iar o să zică Bucureștenii că li se topește înghețata copiilor până ajunge la șezlong.

-2 (6 voturi)
corcoduşă
1.08.2021, 13:14:52

Litoralul romînesc înregistrează mișcări intense de subsidență (mişcări de coborâre), așa că nu ajută prea mult lucrările astea. Marea Neagră înaintează în zona romînească spre vest, dar înaintează și spre nord, de exemplu în zona Odessa. Republica Moldova va avea ieșire la mare într-un timp nu prea îndepărtat. Sînt și zone unde terenul se înalță (Kaliakra, Capul Emine Munții Crimeii etc.) Cu eroziune sau fără eroziune, marea își vede de treaba ei.

-5 (7 voturi)
Razvann Claudiu
1.08.2021, 14:51:41

Iti place sa aberezi ineptii de troll ?

+4 (6 voturi)
m lupascu
1.08.2021, 15:56:35

- dupa asta urmeaza portul cta

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările