Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Black Sea Oil&Gas a primit aprobare pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră

1
15 Apr 2019 12:16:17
Autor: Elena Deacu

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas SRL anunţă că, urmare a luării deciziei finale de investiţie din data de 6 februarie 2019, a primit aprobarea pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice şi rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana şi Doina din Marea Neagră.

Black Sea Oil&Gas SRL dezvoltă Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) din largul Mării Negre împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International BV.

Cele trei companii au primit aprobarea pentru studii din partea Guvernului României prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Ce este Proiectul MGD

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină pe zăcământul Doina şi patru sonde de producţie pe zăcământul Ana) şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale („SNT”) operat de SNTGN Transgaz SA, la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.

Ce urmează

Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG din comuna Corbu şi achiziţionarea şi livrarea echipamentelor necesare.

Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG, a declarat: „Această aprobare din partea Agenţiei reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către Agenţie”.

Gigi Dragomir, Preşedintele ANRM, a comentat: „Punerea în producţie a zăcămintelor de gaze Ana şi Doina din largul Mării Negre constituie o prioritate pentru ANRM, instituţie care sprijină implementarea proiectelor de hidrocarburi din largul Mării Negre ce pot conduce la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie în România”.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producţiei, achiziţiei, distribuţiei şi vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017 grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de reţea de distribuţie în 39 de municipalităţi deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajaţi. Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Petro Ventures, un grup privat de investiţii, deţine o participaţie de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Naftuli
15.04.2019, 16:38:00

Vesticii încă își iau „dreptul” pentru că ne-au ajutat să-l căsăpim pe Ceaușescu. Când vom fi în stare să oprim acest „drept”?