Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Bloomberg laudă bursa de la Bucureşti: Paria de anul trecut este a treia cea mai performantă din lume

8
21 Dec 2019 17:52:40
Autor: Elena Deacu

În urmă cu un an, bursa românească scădea abrupt din cauza perspectivei unei „taxe pe lăcomie” anunţată de guvernanţi prin Ordonanţa 114. Astăzi, taxa este pe cale să fie abolită, iar piaţa este aproape de a deveni una dintre cele mai performante la nivel mondial, în 2019, scrie Bloomberg.

Optimismul dat de un nou guvern, prietenos cu piaţa, a ajutat piaţa de capital din România să avanseze „din paria în apreciată”, indicele principal de referinţă BET înregistrând un avans de circa 34% în 2019. Aceasta reprezintă a treia cea mai bună performanţă dintre 94 de pieţe analizate de Bloomberg.

Acţiunile din cea de-a doua cea mai săracă ţară a Uniunii Europene au beneficiat de pe urma majorării veniturilor, de creşterea economică rapidă şi de evaluări încă ieftine, după ce indicele a atins nivelul minim al ultimilor doi ani, în ianuarie. De asemenea, la baza creşterii pieţei a stat şi iminenta promovare a Bursei româneşti de către agenţia de rating FTSE Russell de la o piaţă de frontieră la piaţă emergentă secundară. Acest lucru a declanşat intrări noi, precum şi speculaţii că agenţia MSCI Inc. ar putea face acelaşi pas.

Premierul României, Ludovic Orban, care a preluat luna trecută un guvern minoritar, a promis să elimine o parte din politicile controversate ale predecesorului său, inclusiv o aşa-numită „taxă pe lăcomie” pe bănci. Guvernul său doreşte, de asemenea, să strângă bani şi prin listarea Hidroelectrica şi a altor companii de stat.

„Mai multe companii de stat ar putea fi listate şi încurajăm guvernul să utilizeze bursa la potenţialul maxim”, a spus Adrian Tănase, directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti. „Listarea Hidroelectrica ar putea fi decisivă pentru actualizarea MSCI şi va genera un efect de domino pentru lichiditatea altor companii importante”, a spus el

Cu siguranţă, alegerile locale şi parlamentare din 2020 ar putea prezenta riscuri pentru piaţa de valori locală încă o dată, a declarat Alexandru Ilisie, director de investiţii la OTP Asset Management. Şi, pentru ca MSCI să urmeze exemplul FTSE şi să ia în considerare promovarea României, volumul de tranzacţionare ar trebui să se îmbunătăţească de la nivelurile actuale, potrivit lui Hasnain Malik, de la firma de brokeraj Tellimer (Dubai).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Smeritu Pahomie
21.12.2019, 18:04:30

.....daca "lauda" bloombergul asta .....e CLAR dezastrul.... ....totu-i doar o minciuna bobonata......o bashica care o sa explodeze acuma....

0 (4 voturi)
Dobrican Felician
21.12.2019, 18:33:16

Bursa din Romania era in Septembrie,chiar cu acel guvern neprietenos,pe locul 2 ca si crestere anuala dupa Grecia.Acuma ca a venit guvernul "prietenos" cu multinationalele a urcat de pe locul 2 pe locul 3. Suntem asaltati cu vesti bune de cind a venit guvernul manelisto-amator la butoane,si totusi am fost retrogradati ca rating de tara si vom avea doi ani consecutivi cu deficit mai mare de 3%. Stiti cind se mai intimpla asta ? Stiti cu siguranta,in 2009 si 2010,cind tot minunata dreapta romaneasca guverna.Si atunci era un Presedinte care detinea toata puterea in Romania. Eu va doresc sa nu mai fiti sacrificati ca si in 2010.

+2 (6 voturi)
Dobrican Felician
21.12.2019, 18:43:26

Elena Deacu - Imi amintesc fara mare efort,cum anii trecuti Sica Mandolina vitupera impotriva lacomilor din guvernul PSD care jecmanesc companiile de stat.Si as face referire doar la Hidroelectrica,care dupa cum spuneau liberalii,era secata de capital,si nu mai putea face investitii. Ei bine,tocmai ce am citit ieri ca guvernul manelisto-amator a cerut imperativ ca Hidroelectrica sa vireze urgent 1 miliard de lei din profitul obtinut pe 2019. Si nimeni nu spune nimic. Daca era rau atunci,ma gindesc ca e rau si acum.

+1 (3 voturi)
Manole Scarlat
21.12.2019, 19:11:18

Când Bloomberg te laudă întreabă-te unde ai greşit.

+2 (2 voturi)
Dobrican Felician
21.12.2019, 19:14:00

https://www.bursa.ro/piata-de-capital Vedeti si voi cam cum se prezinta cresterea uriasa a BVB,dupa ce guvernul manelisto-amator a preluat puterea totala in Romania. Aproape in fiecare zi indicii bursieri sunt pe scadere. De fapt de aceea am urcat de pe locul 2 in Septembrie,pe locul 3 in Decembrie,ca nivel de crestere al indicilor bursieri. @ Elena Deacu,ori esti o propagandista ratat,ori habar nu ai de economie si de piata de capital. Sunt generos,ca si asa vine

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările