Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Cătălin Drulă anunţă că vrea bani în plus la rectificare pentru întreţinerea drumurilor. Pe ce vor fi cheltuiţi banii

0
22 Jul 2021 11:02:19
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Mediafax Eduard Vînătoru
Foto Mediafax Eduard Vînătoru

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat într-un răspuns remis Hotnews că vrea bani în plus la rectificarea bugetară pentru întreţinerea drumurilor, absorbţia fondurilor europene din primul semestru fiind mai mare de sută la sută.

Ministerul Transporturilor susţine că are o execuţie bugetară pe fondurile de la bugetul de stat de 93% pe primul semestru al acestui an, şi „creşteri spectaculoase” pe investiţiile din fonduri europene comparativ cu anii anteriori. Astfel, Transporturile vor cere la prima rectificare bugetară sume în plus de circa 2,9 miliarde de lei (aproximativ 580 milioane euro), potrivit informaţiilor transmise la solicitarea HotNews.ro.
 
„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a solicitat la rectificarea bugetară o suplimentare de 2,9 miliarde lei”, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro.
 
Potrivit Transporturilor, sumele reprezintă creşteri la următoarele capitole:
 
1. Întreţinerea infrastructurii feroviare
2. Întreţinerea infrastructurii rutiere
3. Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19
4. Obligaţii de plată
 
Ministerul Transporturilor transmite că are o execuţie bugetară pe fondurile de la bugetul de stat de 93% pe primul semestru al acestui an.
 
„Pe investiţii din fonduri europene, MTI înregistrează creşteri spectaculoase de 35% faţă de semestrul I din 2020 şi 285% faţă de aceeaşi perioadă din 2018”, se mai arată în răspunsul MTI la solicitarea HotNews.ro.
 
 „Peste 100% absorbţie din fondurile de întreţinere a infrastructurii rutiere pentru primele 6 luni din 2021”, anunţat în urmă cu o săptămână ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
 
„Pentru că reparaţiile vor continua într-un ritm accelerat anul acesta, vom cere suplimentarea de la buget a fondurilor pentru întreţinerea infrastructurii”, a declarat Drulă.
 
Astfel, din cele 617 milioane alocate de la bugetul de stat, CNAIR a utilizat din ianuarie până în iunie, inclusiv, 373 de milioane, în condiţiile unui prim semestru din 2021 extrem de ploios, care a temperat ritmul asfaltărilor.
 
„Pentru că reparaţiile vor continua într-un ritm accelerat anul acesta, vom cere suplimentarea de la buget a fondurilor pentru întreţinerea infrastructurii. Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri vor şi pot să facă mai mult”, a spus Drulă.
 
„O parte importantă din lucrările de întreţinere o constituie covoarele asfaltice. Aşadar, CNAIR a folosit 178 de milioane de lei în acest scop, adică 107% din fondurile alocate în prima jumătate a lui 2021 pentru această categorie. Mai bine de 520 de km de drumuri au fost deja asfaltaţi, din totalul de peste o mie prevăzuţi pentru anul acesta”, a detaliat ministrul.
 
„Întreţinerea infrastructurii rutiere este la fel de importantă precum construirea de noi drumuri şi autostrăzi. Dacă nu păstrăm în stare bună ce avem, va trebui să plătim asta cu vârf şi îndesat pe viitor. Pe scurt, ideea e simplă: întreţinem acum ca să nu reabilităm la anul”, spune Drulă.
 
„Chiar dacă avem în 2021 cu 10% mai mulţi bani faţă de anul trecut pentru întreţinerea drumurilor, necesarul pentru repararea celor peste 9.000 de km cu durata de viaţă depăşită ar fi de 12 miliarde de lei. De aceea mă voi lupta în continuare să obţin alocări cât mai mari pentru lucrările de întreţinere a infrastructurii rutiere”, a spus ministrul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările