Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Companiile energetice, profit aproape garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul a listat recent foarte multe companii energetice, iar premierul Victor Ponta a promis şi listarea în acest an a Portului Constanţa, Aeroporturi Bucureşi şi Hidroelectrica FOTO economica.net
Statul a listat recent foarte multe companii energetice, iar premierul Victor Ponta a promis şi listarea în acest an a Portului Constanţa, Aeroporturi Bucureşi şi Hidroelectrica FOTO economica.net

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Companiile energetice sunt, de regulă, cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015, alături de Fondul Proprietatea. Mai nou există, însă, şi posibilitatea de a cumpăra, indirect, titluri Google, Apple sau Facebook pe bursa de la Bucureşti.

Dividendele foarte ridicate oferite de către companiile româneşti, dar şi dobânzile scăzute la depozitele bancare, au făcut plasamentele în acţiuni o alternativă pentru investiţii. 

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015 şi ce riscuri implică

Atenţie! Nu există siguranţă că acţiunile vor creşte, ba chiar pot scădea!

În primul rând trebuie precizat din start că orice investiţie pe bursă este riscantă şi că puteţi pierde oricând banii. Spre deosebire de depozitele bancare, care sunt garantate până la 100.000 de euro, o investiţie în acţiuni tranzacţionate pe bursă nu prezintă nicio siguranţă. În cazul declanşării unor probleme financiare grave la nivel mondial, ca în 2008, acţiunile companiilor pot scădea puternic, acestea fiind influenţate de foarte mulţi factori, de la războaie până la proiecte legislative sau simple zvonuri. Din acest motiv, chiar şi cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015 trebuie abordate cu rezervă.

„Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii româneşti prin comparaţie cu companiile din Vest, dar şi cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligaţiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atracţie al pieţei locale în 2015 şi în viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe această piaţă sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), preţurile rezonabile ale companiilor listate şi o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE“, arăta compania de brokeraj Tradeville, într-un raport emis în luna februarie.

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Transelectrica şi Transgaz, monopoluri cu venit reglementat

Monopolurile cu profit garantat sunt printre cele mai logice alegeri, motiv pentru care aici puteţi găşi şi cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Din această categorie, se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) titlurile Transgaz şi Transelectrica. Acestea au venit reglementat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), iar cele două au propus acţionarilor acordarea unor dividende frumuşele. reprezentând 75% din profitul net de 370 de milioane de lei, cumulând, astfel 205 milioane de lei. În cazul Transgaz, compania doreşte să aloce acţionarilor 51% din profitul de 502 milioane de lei, respectiv 256 de milioane de lei.

„Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preţ de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotaţiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni“, arăta Tradeville în raportul din februarie.

În cazul în care zăcămintele explorate de către Petrom, Exxon, Lukoil şi Romgaz în Marea Neagră se dovedesc viabile, atunci perspectivele Transgaz sunt foarte bune, deoarece va face bani din tranzit.

Cei interesaţi de energie pot achiziţiona şi titluri Electrica, societatea având o parte din activitate reglementată. Electrica deţine trei filiale de distribuţie a energiei, în Transilvania şi nordul Munteniei. Electrica şi-a dublat anul trecut profitul, de la 252 de milioane de lei la 401 milioane de lei. Societatea de stat a anunţat dividende de 245 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 61% din rezultatul net. Electrica anunţa recent că negociază preluarea participaţiilor minoritare deţinute de către Fondul Proprietatea la subsidiarele sale, dar discuţiile au căzut deoarece societăţile nu s-au înţeles la preţ. Electrica doreşte şi extinderea în Republica Moldova.

În fine, tot din sectorul electricităţii, acţiunile Nuclearelectrica ar putea creşte în perioada următoare, dacă noul Cod Fiscal va fi votat în Parlament şi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis până la 1 iulie. Acest lucru ar veni din cauză că de la 1 ianuarie 2016 este prevăzută eliminarea taxei pe construcţii speciale, care a afectat anul trecut profitul Nuclearelectrica din cauza valorii mari a reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Din acest motiv şi acţiunile Nuclearelectrica se încadrează în cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015.

Raportul Tradeville indică, tot din domeniul energetic, şi acţiunile grupului german de utilităţi E.ON, disponibile pe segmentul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acestea ar fi atractive pentru că grupul este subevaluat. „E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităţi listate din lume după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfăşoară programe robuste de adaptare la noul mediu şi are şanse bune de redresare“, scria Tradeville în raport.

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Petrolul, gazele şi noile redevenţe

Din domeniul petrolier, raportul Tradeville arată că „acţiunile Petrom (SNP) ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp şi cărora nu le este teamă de volatilitate“. Petrom este lider pe piaţa locală de desfacere a carburanţilor, deţine cea mai mare şi modernă rafinărie din ţară şi are perspective extrem de interesante în privinţa zăcămintelor din Marea Neagră. Toate acestea sunt motive pentru a include acţiunile Petrom în rândul celor mai bune acţiuni de cumpărat în 2015.

Şi Romgaz îşi poate îmbunătăţi rezultatele, dacă autorităţile vor conveni cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) reluarea liberalizării preţurilor la gaze pentru populaţie. Romgaz a anunţat recent acordarea de dividende în cuantum de 85% din profitul net de 1,4 miliarde de lei, astfel că cine a pariat pe compania naţională de gaze împarte acum o sump de 1,2 miliarde de lei cu statul şi ceilalţi acţionari.

Atât Romgaz, cât şi Petrom ar putea fi influenţate de viitorul sistem de taxare pentru resurse naturale, proiectul urmând a fi pus în dezbatere publică în luna aprilie. Ultima variantă, de la finele anului trecut prevedea menţinerea sistemului de redevenţe, dar se introducea o „taxă pe profitul din extracţie". În cazul unui proiect favorabil producătorilor de ţiţei şi gaze, acţiunile Petrom şi Romgaz ar putea creşte, având în vedere că anul viitor expiră taxa de 60% pe veniturile din liberalizarea gazelor, taxa de 0,5% pe extracţie şi taxa pe monopol. Iată de ce Romgaz şi Petrom pot fi incluse în categoria cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015.

   

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Sectorul financiar, dominat de Fondul Proprietatea 

În domeniul financiar, titlurile Fondului Proprietatea sunt în continuare principalul punct de atracţie în 2015, atât din prisma lichidităţii, cât şi a faptului că derulează programe dese de răscumpărări de acţiuni. De asemenea, Fondul Proprietatea doreşte să se listeze la Londra, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri proiectul de regulament care permite listarea acţiunilor tranzacţionate la bursă în România pe o piaţă dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, instrument financiar pe care Fondul Proprietatea l-a preferat iniţial certificatelor de depozit (GDR) pentru listarea secundară la Londra.

Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze secundar pe bursa de la Londra până la începutului lunii mai.

În Marea Britanie, Fondul Proprietatea vizează o listare pe Specialist Fund Market, piaţa reglementată a bursei de la Londra pentru fonduri de investiţii specializate. Specialist Fund Market este destinată investitorilor instituţionali, profesionişti şi bine informaţi.

O listare la Londra ar creşte lichiditatea acţiunilor FP şi ar permite accesul investitorilor de pe piaţa de capital londoneză, ceea ce, în timp, s-ar traduce prin creşterea teoretică a acţiunilor. 

Un alt instrument accesibil pentru a beneficia de creşterea aşteptată a  BVB este fondul de investiţii ETF BET Tradeville, care replică structura indicelui BET şi investeşte, astfel, doar în companiile locale de tip „blue-chip“, considerate foarte valoroase. Investitorii în ETF-ul listat la BVB beneficiază de diversificare, dar şi de o lichiditate rezonabilă asigurată de existenţa unui market-maker. 

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Băncile, în alertă

Dintre bănci, acţiunile BRD au un potenţial de creştere remarcabil pe termen mediu, dat de avantajele anvergurii locale combinate cu costurile scăzute de finanţare prin intermediul grupului din zona euro, mai scria în februarie Tradeville.

Zilele trecute, o altă bancă listată, Banca Transilvania, a finalizat achiziţia Volksbank, pentru 711 milioane de euro, ajungând, astfel, cea de-a doua bancă din sistem, în urma BCR, dar cu puţin în faţa BRD.

Tot din domeniul bancar, acţiunile giganţilor Commerzbank (Germania) şi JPMorgan (SUA) sunt disponibile la tranzacţionare pe sistemul ATS al bursei de la Bucureşti.

Cele mai bune acţiuni de cumparat în 2015. Companii farmaceutice

În industria produselor farmaceutice, Antibiotice Iaşi are, pe lângă o cotă de piaţă importantă pe segmentul de medicamente generice, capacităţi proprii de cercetare cu potenţial ridicat de a genera surprize pozitive, se mai arăta în raportul recent al Tradeville. 

De asemenea, investitorii mai pot cumpăra la Bucureşti chiar şi acţiuni la compania care a inventat aspirina, Bayer AG (Germania). Acesta este un concern global cu interese care variază de la farmaceutice la domeniul agricol sau producţia de mase plastice, deosebit de solid şi cu o forţă operaţională impresionantă.

Cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015. Acţiuni IT la Apple, Google şi Facebook

În fine industria IT, reprezentată deocamdată la BVB doar prin companiile de pe sistemul alternativ, rămâne, cum era de aşteptat, extrem de atractivă şi în 2015. F

Facebook Inc. (FB), care şi-a dublat în 2014 profitul pe acţiune comparativ cu anul precedent, este un exemplu clasic de acţiune cu perspective de creştere, estimările Reuters fiind pentru un plus de 18%, scrie Tradeville.

De asemenea, Google, cunoscut pentru motorul de căutare cu acelaşi nume, sistemul de operare Android, ochelarii interactivi, maşinile fără şofer şi casele inteligente, are perspectiva unei reveniri de peste 10% până la maximul atins recent, de 610 dolari pe acţiune, mai notează compania de brokeraj. 

În fine, Apple a avut anul trecut un an magistral cu iPhone 6, care a propulsat grupul american în faţa rivalilor coreeni de la Samsung în clasamentul producătorilor mondiali de smartphone-uri. Totuşi, conglomeratul coreean a replicat prin lansarea Galaxy S6 şi Galaxy S6 Edge, astfel că Samsung îşi va recupera coroana de rege în cel de-al doilea trimestru. 

Apple, în schimb, va pune în vânzare Apple Watch, un ceas inteligent care se vinde cu preţuri de la 349 de dolari până la 12.000 de dolari, astfel că veniturile şi profiturile Apple ar trebui să crească deoarece gigantul american intră, astfel, pe o nouă piaţă.

Acestea sunt cele mai bune acţiuni de cumpărat în 2015!

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite