Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: Piaţa de capital din România este acum la un click distanţă de miliarde de euro care să vor fie investiţi

2
21 Sep 2020 11:26:54
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat luni că a intra în indicele FTSE Russell înseamnă că piaţa de capital din România este acum la un click distanţă de miliarde de euro care să vor fie investiţi.

„Am trecut foarte uşor în societate peste ceea ce înseamnă să intri în indicele FTSE Russell. Echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Înseamnă că, dintr-o dată, piaţa de capital din România este la un click distanţă de miliarde de euro care să vor fie investiţi. Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe să investească şi de acum pot să investească printr-un click şi în România”, a declarat ministrul Finanţelor, la evenimentul care marchează trecerea pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă.

Florin Cîţu a menţionat că acest lucru mai arată o schimbare de paradigmă, arată faptul că antreprenorii din România se schimbă, se uită la forme de finanţare diferită, nu doar prin sistemul bancar.

„Urmează MSCI sper, cât mai curând,  pentru a avea acces şi la finanţatorii de pe cea mai mare piaţă de capital din lume”, a precizat ministrul.

El a precizat că Guvernul împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la o strategie pentru piaţa de capital.

„România va avea o strategie modernă. Nu că vrem noi asta, totul vine de la antreprenori, antreprenorii se schimbă, vor o altfel de societate”, a mai spus el.

Ministrul Finanţelor a precizat că nu a văzut o susţinere a guvernelor anterioare pentru piaţa de capital.

„Nu vedem nici astăzi o susţinere a majorităţii parlamentare socialiste care, din contră, a trecut acea lege prin care interzice listarea pe piaţa de capital. Nu ştiu dacă este prostie sau oamenii o fac ca să distrugă România. Listarea pe piaţa de capital înseamnă atragere de capital, înseamnă investiţii, nu înseamnă că ne vindem ţara. Este rea voinţă”, a precizat Cîţu.

El a menţionat că în momentul în care PNL va avea majoritate în Parlament va întoarce această lege „pentru că este important să avem mai multe surse de finanţare, nu putem să lăsăm totul pe sistemul financiar-bancar” şi nici „statul nu poate să finanţeze totul”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantine Constantine
21.09.2020, 12:28:22

""în momentul in care PNL va avea majoritate în Parlament"" Daca nu veti sti ce sa faceti cu adevarat veti fi martorii unei rascoale populare caci in Romania 10 milioane de oameni se afla in prapastie sau pe buza prapastiei.Sinteti prea docti ca sa raelizati acest lucru. Masurile liberale luate in alte tari capitaliste fac ca saracia sa fie acceptabila. Insa la noi saracia unora eset compatibila cu in bogatirea altora.Sistemul de percepere a taxelor nu permite acumulari la buget. Capitalistii adevarati au 40-45% impozit pe venit si chiar mai mult in tarile scandinave, practicat in mod progresiv pe trepte de venit. La noi zicem ca e important sa traiasca mediul de afaceri, dar ce facem cu ceilalti? Nici sistemul de pensii nu este acceptabil deoarece cresterea in baza punctului de pensie inseamna procente egale si pentru ala care are 800 dar si pentru ala care are zeci de mii de lei. Ar terbui si aici o crestere progresiva corelata cu veniturile si anii prestati de munca. Tot ce terce de 2000 trebuie impozitat, poate in felul acesta statul va realiza ca poate mari salariile si pensiile mici pentru a avea bani in plus la buget. Daca nu sint bani in plus vor continua sa existe mii de localitati fara canalizare, apa curenta si gaze. Toate doctrinele politice din 89 incoace se refera la doctrina interesului de grup.Restul nu intereseaza.

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
21.09.2020, 12:30:23

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările