Articol publicitar

Consideraţii de bază pentru a cumpăra acţiuni la bursă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cumpăra acţiuni la bursă a fost vreme îndelungată un privilegiu la care aveau acces doar un număr restrâns de investitori. Astăzi însă tehnologia ne permite practic tuturor să devenim investitori la bursă şi să achiziţionăm acţiuni.

Cu o sumă modestă de 500 euro azi oricine poate începe să investească la bursă pe cont propriu, nu are nevoie decât de un computer conectat la internet, un broker şi o platformă de tranzacţionare. Dacă doriţi să investiţi la bursă cu ajutorul unor profesionişti atunci sumele pe care ar trebui să le aveţi la dispoziţie pentru investiţiile în acţiuni sunt mult mai mari.

Pentru a începe să investiţi în acţiuni pe cont propriu trebuie să parcurgeţi următoarea procedură:

  • Identificaţi un broker care răspunde coerent necesităţilor dumneavoastră şi deschideţi un cont de investiţii. Căutaţi în primul rând un broker reglementat şi licenţiat de o autoritate cu reputaţie bună din Europa şi/sau de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Brokerul ar trebui de asemenea să aibă comisioane competitive şi conturi segregate în România
  • Identificaţi acţiuni cu potenţial pe care să le cumpăraţi. Ca idee generală căutaţi companii cu potenţial de dezvoltare sustenabil şi de profit pe termen lung
  • Decideţi câte acţiuni să cumpăraţi în funcţie de bugetul pe care îl aveţi la dispoziţie.
  • Plasaţi ordinele în piaţă.

Cum deschideţi un cont de investiţii în acţiuni

Deşi sunt de notorietate filmele americane care arată vacarmul şi frenezia platourilor bursei de la New York, astăzi imensa majoritate a tranzacţiilor se efectuează online. Şi cea mai simplă şi comodă metodă de a cumpăra acţiuni este să deschideţi un cont de investiţii la un broker specializat.

Procedura de deschidere a unui cont de investiţii este foarte simplă, se completează aplicaţia online pe siteul brokerului, o dovadă de identitate şi una de domiciliu şi apoi nu trebuie decât să vă alimentaţi contul.

Desigur este recomandabil să acordaţi cea mai mare atenţie alegerii brokerului cu care doriţi să colaboraţi, deoarece serviciile sale şi costurile acestor servicii pot avea impact mare asupra investiţiilor dumneavoastră. Verificaţi dacă brokerul este reglementat, ce comisioane are, dacă vă pune la dispoziţie instrumentele financiare pe care le vizaţi, dacă permite stilul de trading pe care intenţionaţi să îl folosiţi. Dacă sunteţi începător verificaţi şi ce cursuri şi materiale vă pune la dispoziţie pentru a vă ajuta în activitatea de tranzacţionare.

Pentru deschiderea unui cont de investiţii în acţiuni la un broker nu se vor percepe taxe sau comisioane, dar există un nivel minim de capital necesar care poate fi şi de 10.000 EUR. Nivelul minim de capital necesar începe de cele mai multe ori de la nivelul de 500 EUR şi puteţi cumpăra şi doar o acţiune. Este recomandat ca în cazul în care capitalul de care dispuneţi nu este mai mare de 5.000 EUR să utilizaţi un cont de CFD-uri adică derivate pe acţiuni şi să folosiţi efect de levier care va amplifica potenţialul de randament dar şi riscurile asociate.

Verificaţi dacă se percep comisioane de inactivitate a contului, în funcţie desigur de frecvenţa cu care tranzacţionaţi.

Actiuni la bursa FOTO Shutterstock

Cum selectaţi acţiunile pe care să le cumpăraţi

Un punct bun de pornire este studiul companiilor pe care le admiraţi şi al căror client sunteţi deja. Bursa de valori vă oferă oportunitatea de a investi în practic orice domeniu economic, de la high tech şi imobiliare la energie şi transporturi.    

Celebrul Warren Buffett recomandă să cumpăraţi acţiuni la o companie pe care doriţi să o deţineţi, nu pentru că preţul acţiunilor respective s-ar putea să crească. Warren Buffett a acumulat o avere colosală bazâdu-se pe acest principiu. Aşa că aţi putea încerca şi dumneavoastră, de ce nu?

Atunci când studiaţi companiile ale căror acţiuni să le cumpăraţi, verificaţi întâi rapoartele financiare anuale ale companiei, comunicatele şi conferinţele consiliului de administraţie către acţionari pentru a avea un context pentru datele financiare respective.  

Găsiţi toate informaţiile referitoare la o companie pe siteul companiei în cauză, de la raportări trimestriale la ştiri curente, informaţii despre modificări la nivel de management şi alte detalii utile.          

În baza acestor documente şi informaţii puteţi să stabiliţi situaţia generală a companiei, să ii înţelegeţi domeniul de activitate, proiectele şi perspectivele şi să vă faceţi o părere despre performanţa sa şi potenţialul viitor.

Aveţi în vedere că găsiţi toate instrumentele necesare pentru o analiză detaliată a acţiunilor în platforma de tranzacţionare şi pe siteul brokerului dumneavoastră:

  • Ultimele ştiri
  • Actualizări ale rapoartelor financiare trimestriale
  • Comunicate de presă
  • Transcrierea întâlnirilor AGA
  • Informaţii despre dividendele plătite acţionarilor
  • Informaţii provenite de la autorităţile de reglementare

Brokerul dumneavoastră cel mai probabil publică în mod curent ştiri, articole, tutoriale, organizează seminarii  şi webinarii în care prezintă instrumentele de tranzacţionare, cum se utilizează acestea, dar şi ponturi referitoare la cele mai interesante acţiuni ale momentului.

Începeţi să vă construiţi portofoliul pas cu pas şi aplicaţi politica paşilor mărunţi, începeţi cu câte o acţiune şi avansaţi în funcţie de evoluţia portofoliului în funcţie de câştigurile şi profiturile acumulate.       

Un alt sfat pe care vi-l putem oferi este să luaţi în considerare calitatea valutei în care sunt denominate respectivele acţiuni. Aşa încât identificaţi întâi valutele cu cele mai mari şanse de apreciere pe termen lung, şi căutaţi acţiuni cu potenţial care sunt în valuta respectivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite