Cu 2 miliarde dolari, Petromidia şi-ar dubla capacitatea de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţie de 2 miliarde dolari KazMunayGas

Proiectul, în valoare de 2 miliarde dolari, aşteaptă aprobarea companiei-mamă a grupului din Kazahstan. Cea mai mare investiţie pe care KazMunayGas International o plănuieşte pentru următorii 5 ani în România este destinată dublării capacităţii de producţie a rafinăriei Petromidia Năvodari.

Din cele 4 miliarde dolari alocate planurilor de investiţii, în următorii cinci ani, ale Grupul KazMunayGas Internaţional (KMGI), acţionarul majoritar Rompetrol, 2 miliarde se vor îndrepta spre Petromidia pentru dublarea capacităţii de producţie. Dacă proiectul va demara anul viitor, în 2024 se va putea ajunge la procesarea unei cantităţi de 10-12 milioane tone ţiţei/an.

Decizia va fi luată după finalizarea unui studiu de fezabilitate, aflat în derulare, din care să reiasă oportunitatea financiară a noii unităţi de rafinare. Cu alte cuvinte, trebuie  foarte clar identificate pieţele pe care se poate valorifica producţia de combustibili.

KMGI este prezentă cu staţii de distribuţie combustibili în patru ţări europene: România, Georgia, Republica Moldova şi Bulgaria. Producţia de 6,1 milioane tone combustibili din prezent acoperă necesarul din aceste patru pieţe, iar pentru diferenţa de circa 5 – 6 milioane tone ţiţei, care ar fi produsă de noua unitate de rafinare la Petromidia, ar trebui abordate noi pieţe de desfacere.

Petromidia a împlinit 40 de ani

Intrată în funcţiune în anul 1979, Petromidia a fost construită pentru a putea rafina ţiţeiul cu concentraţie mare de sulf, cum este cel din Iran, şi a ajuns la un maxim de producţie în 1989, când a prelucrat 3,6 milioane tone ţiţei. Banii pe care i-a produs Petromidia în acel an au contribuit substanţial la plata datoriei României către Fondul Monetar Internaţional (FMI), după de Nicolae Ceauşescu a luat decizia de a rambursa anticipat, integral, creditul.

După ce a depăşit perioada 1990 – 2000, în care a scăpat de lichidare şi a fost pusă pe lista de privatizare, rafinăria Petromidia a ajuns la Grupul Rompetrol, fiind cumpărată de la Statul român de către omul de afaceri Dinu Patriciu.

În 2007, acesta vinde Rompetrol către  compania natională petrolieră a Kazahstanului, KazMunayGas,  care  demarează un plan de dezvoltare, astfel că, în 2014, Petromidia reuşeşte o producţie-record istoric: 5 milioane tone de materii prime prelucrate, cea mai mare cantitate procesată de o rafinărie românească.

KMGI a investit peste 1,6 miliarde dolari în Grup, din care circa un miliard de dolari a fost direcţionat căte rafinăria Petromidia. Cel mai mare proiect, în valoare de 450 milioane dolari, a vizat modernizarea şi creşterea capacităţii de materii prime procesate anual de la 3,5 la peste 5 milioane tone.

La nivelul anului trecut, rafinăria a procesat 5,92 milioane materii prime la un grad de utilizare a capacităţii de 91,98%. Anul acesta obiectivul este de a atinge 6,1 milioane tone de materii prime, ceea ce reprezintă maximul posibil cu instalaţiile din prezent.

KMGI a investit 120 milioane dolari în terminalul petrolier din portul Midia, aflat la 8,8 km de rafinărie. Terminalul poate primi tancuri petroliere de până la 160.000 de tone, iar capacitatea anuală de transport prin conducta care ajunge la Petromidia este de 16 milioane tone. În prezent, conducta este utilizată la mai puţin de o treime din capacitate şi ar putea acoperi fără costuri suplimentare necesarul rezultat din dublarea capacităţii rafinăriei. „Avem specialiştii, avem terenul şi avem tehnologia pentru a dubla capacitatea de rafinare de la Petromidia”, spune Meraliev Sadoukhas, chief operational officer al KMGI. Noua instalaţie ar costa aproximativ 2 miliarde de dolari.

Proiecte de investiţii

KMGI deţine, în România, patru companii: rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, Rompetrol Downstream (reţeaua de benzinării) şi Rominserv (mentenanţă industrială, furnizor de soluţii profesionale integrate). Investiţiile în derulare sau proiectele de investiţii vizează toate companiile din grup.

Reţeaua de benzinării deţinută de Rompetrol Downstream numără 939 de unităţi (staţii proprii, staţii Rompetrol Partner, staţii Rompetrol Expres şi baze interne de 9 şi 20 metri cubi), în creştere cu 70 de unităţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. La acestea se adaugă şase depozite de carburanţi şi trei staţii de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat. Compania are o cotă de piaţă în România de circa 29%, dar ar putea acoperi 70% din piaţă.

„Nu vom cumpăra o reţea de staţii în altă ţară până nu vom creşte potenţialul din România”, spune Alexey Golovin, chief Legal and Corporate Affairs KMGI. Compania are în plan deschiderea a 70 de staţii noi în România în următorii patru ani. În 2019-2020 vor fi deschise 25 de staţii, mai exact 10 staţii proprii şi 15 prin parteneri.

Un alt proiect de investiţii ce urmează a fi demarat este centrala de cogenerare de la Midia Năvodari, unde se mai aşteaptă semnarea contractului cu constructorii ce urmează a fi aleşi şi care va fi gata până la finele anului. Valoarea proiectului este de 120 milioane euro.

Centrala va prouce în mod combinat energie electrică şi termică şi va asigura abur tehnologic şi energie electrică pentru platforma Petromidia. De asemenea, va livra agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari. Capacitatea unităţii va fi de 70 MW energie electrică, iar durata construcţiei este de trei ani.

KMGI caută soluţii şi pentru o instalaţie de piroliză, fie repornirea celei existente pe platformă, fie construcţia uneia noi, cu o capacitate mai mare, un proiect estimat la 450 milioane dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite