Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Cum să citeşti ştirile financiare

0
12 Sep 2016 12:52:58
Autor: ADH
Platforma poate fi accesată pe site-ul www.fluentinfinante.ro
Platforma poate fi accesată pe site-ul www.fluentinfinante.ro

Aţi citit vreodată ştiri cu Q3/Q2, EBIT, EBITDA, ROE şi alţi termeni din această limbă păsărească? Ei bine, acum aceste expresii pot ajunge pe înţelesul tuturor, pentru că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat platforma www.fluentinfinante.ro, destinată educaţiei financiare. Aceasta îşi propune sa devină primul punct unic de informare pentru toţi investitorii actuali, dar şi cei viitori de pe bursă.

Acest concept creativ a fost realizat de Bursa de Valori Bucureşti în colaborare cu Banca Transilvania, BCR Pensii, Depozitarul Central, OTP Asset Management şi casele de brokeraj Intercapial Invest şi Tradeville şi este un proiect unic în Romania. Fluent în Finanţe este cu siguranţă cea mai amplă şi interactivă platformă educaţională online din România. 
 
În ultimii ani BVB a organizat numeroase evenimente de acest tip. Spre exemplu, în 2014 a avut loc BVB Invest Quest şi se puneau bazele Invest Club. Anul trecut au avut loc seminariile „Fluent în finanţe“, atât pentru angajaţi, cât şi pentru studenţi. Nu în ultimul rând, târgurile „Banii Tăi Expo“, organizate atât în octombrie 2015, cât şi în luna mai a acestui an au adus în atenţia publicului oportunităţile din prezent.
 

Fluent în Finanţe, acum şi online

 
Platforma Universală pentru Investitori, disponibilă la www.fluentinfinante.ro va concentra informaţii în special despre pieţele de capital şi va cuprinde materiale informaţionale furnizate în principal de către Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, companii de brokeraj, fonduri de pensii sau investiţii mutuale. 
 
În platformă se vor regăsi peste 100 de minute de filmulete educaţionale, o secţiune de întrebări şi răspunsuri, un dicţionar de termeni, modalităţi de identificare a brokerilor, calendar cu evenimentele viitoare sau posibilitatea de a deschide conturi demonstrative.
 
Partea de clipuri educaţionale include 10 cursuri video de câte 4-5 minute, 20 de filmuleţe în care se explică o serie de termeni financiari şi o secţiune de „Sfaturi şi ponturi“.
 
Modulul de E-learning include 20 de capitole cu subiecte ca rolul pieţelor financiare globale în economie şi de ce le folosesc companiile, descrie instituţiile şi actorii de pe piaţa românească, explică taxele şi comisioanele care trebuie plătite, drepturile şi obligaţiile ca acţionar al unei companii, indici bursieri, fonduri de pensii, privatizări, metode moderne de tranzacţionare etc.
 
Segmentul de chestionare vine cu o serie de întrebări şi răspunsuri din care oricine îşi poate testa nivelul de cunoştinţe financiare.
 
Concomitent, partea de glosar explică peste 150 de termeni folosiţi pe pieţele de capital, precum Adunarea Generala a Actionarilor, free-float, randament la scadenţă sau vânzarea în lipsă.
 
În plus, site-ul permite deschiderea de conturi demonstrative, prin care utilizatorii pot tranzacţiona virtual acţiuni ale companiilor preferate, sa testeze strategia de investiţii înainte de deschiderea unui cont real de tranzacţionare. 
 
O altă secţiune va fi dedicată cluburilor de investitori din toată ţara, respectiv o hartă interactivă unde vizitatorii pot afla unde se găsesc acestea şi care sunt datele lor de contact.
 
O hartă interactivă va prezenta unde pot fi găsite societăţi de brokeraj în cazul în care românii sunt tentaţi să îşi investească economiile pe bursă, acestea fiind grupate pe oraşe. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care doresc să găsească fonduri de investiţii sau de pensii. 
 
În plus faţă de platforma “Fluent în Finanţe”, Bursa de Valori Bucureşti a lansat şi aplicaţia de mobil FinLit Quizz, disponibilă deja în Google Play şi App Store. FinLit Quiz oferă posibilitatea de a testa nivelul de cultură financiară în cinci domenii: economie, finanţe, pieţe de capital, instrumente financiare şi diverse.
 

De ce acum?

 
Îmbunătăţirea nivelului de cultură financiară în România este una dintre priorităţile pe termen lung ale Bursei de Valori Bucureşti şi este o parte integrantă a strategiei acesteia pentru anii 2016-2020. În urma unei serii de iniţiative de succes lansate de Bursa de Valori Bucureşti în domeniul educaţiei financiare, BVB împreună cu partenerii săi îşi doresc ca proiectul Fluent în Finanţe – Platforma Educaţională pentru Investitori să servească drept "one stop shop" pentru toate produsele specifice pieţelor de capital şi să ofere românilor un spaţiu informativ şi educativ unde aceştia vor putea consulta informaţii obiective şi de încredere cu privire la investiţii şi pieţele de capital din România.
 
Alte concepte similare au fost implementate anterior cu succes în Polonia, Canada sau Pakistan.
 
Fluent in Finante: Platforma Universala Pentru Investitori este disponibilă, gratuit, la: www.fluentinfinante.ro si este un concept creativ initait de: Bursa de Valori Bucureşti si realizat in colaborare cu: Banca Transilvania, BCR Pensii, Depozitarul Central, Intercapital Invest, OTP Asset Management şi Tradeville.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii