Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Dacă ne Unim cu Republica Moldova ieşim pe Profit

16
16 Apr 2014 18:34:26
Lulea Marius Dorin
Aceasta este harta României dacă aceasta s-ar uni cu Republica Moldova.
Aceasta este harta României dacă aceasta s-ar uni cu Republica Moldova.

Revista Capital a făcut un studiu şi a reieşit extrem de clar: dacă România s-ar Uni cu Republica Moldova cheltuielile statului ar creşte cu 10 miliarde de lei anual. Ca o firmă serioasă ce suntem, punem alături de cheltuieli şi veniturile suplimentare şi iată ce descoperim: România iese pe profit dacă se uneşte cu Republica Moldova.

Cum nouă ne plac calculele simple vom lua în considerare un  curs de 1 euro=4,5 lei, adică cheltuielile anuale suplimentare vor fi de  2,222 miliarde de euro. 

Nu mai pun aici faptul că valoarea faţă de bugetul general al României este una simbolică, de aproximativ 5%, iar valoarea faţă de PIB-ul total nesemnficativă, de doar 1%. Cifra este una undeva la 10% din ceea ce s-a împrumutat România în timpul guvernării PDL, deci cred că este ceva sustenabil.

Ideea unui astfel de studiu mi-a venit de la o analiză realizată de un membru al Fundaţiei Universitare a Mării Negre şi din care reieşea că dacă s-ar trage linie după 20 de ani, Unificarea Germaniei ar duce la 1 euro cheltuit şi 7 euro obţinuţi suplimentari, fără a se mai adaugă că acest lucru a dus Germania pe primul loc în Europa şi în topul mondial.

Dacă cele două state româneşti se vor Uni vom asista în scurt timp la o uniformizare a productivităţii, în maxim cinci ani PIB-ul pe cap de locuitor din Republica Moldova va fi similar celui din România deoarece libera circulaţie a mărfurilor, forţei de muncă şi capitalului va genera acest lucru. Aici nu vorbesc de libera circulaţie în spaţiul românesc ci din cel european, adaosul de populaţie neputând marca defel structura economică a Europei.

PIB-ul pe cap de locuitor în România este de aproximativ 10 000 de euro anual.  PIB-ul pe cap de locuitor în Republica Moldova este de aproape 2 000 de euro(evit sumele exacte ca să se poată urmări uşor calculul). Valorile scăzute din Republica Moldova se datorează corupţiei ridicate şi a lipsei fondurilor şi resurselor naturale necesare creşterii productivităţii. Deci vedem cu uşurinţă că va avea loc  o creştere cu 8 000 de euro, pentru cei aflaţi acum în al doilea stat românesc. Cum suma se ia la toată populaţia, vedem atunci cu uşurinţă că la cei 4 milioane de locuitori actuali ai Republicii Moldova vom asista la o creştere a veniturilor produse de cetăţenii celui de al doilea stat românesc cu 32 de miliarde de euro. Dacă şi doar 10% dintre aceştia ajung în visteria statului român, avem deja peste trei miliarde de euro suplimentari anual, adică peste valoare cheltuielilor suplimentare pe care statul le-ar obţine. Dar statistica spune că aproximativ 25% din PIB-ul ţării ajunge în Bugetul general, fără a mai aminti de cele locale.

Dincolo de acest lucru, numai din subvenţiile europene pe agricultură şi din banii trimişi acasă de cei plecaţi, România va beneficia de importante sume de bani ce pot fi folosite pentru creşterea economică şi stimularea consumului.

Suprafaţa agricolă totală a Republicii Moldova este de 33 371 kmp, adică de 3 337 100 ha de teren. Subvenţia la ha care vine dinspre Uniunea Europeană este de aproximativ 100 de euro-ha pe an. Numai din banii Europeni România va obţine suplimentar 333,71 milioane de euro. Nu mai vorbim aici de profitul din agricultură.

Apoi cetăţenii Republicii Moldova trimit lunar acasă aproximativ 60 de milioane de euro, deci aproximativ 720 de milioane de euro anual.

Dacă le punem pe cele două împreună vedem deja că am atins o intrare suplimentară de capital de mai mult de 1 miliarde de euro numai din sumele ce intră automat şi de a doua zi în economia României.

Creşterea de populaţia va genera automat şi o creştere de fonduri europene alocate României. 

Nu mai continui raţionamentul deoarece deja suntem pe un profit semnificativ.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Vitalie Onceanu
16.04.2014, 18:56:03

voi mai bogati decat noi moldovenii... nu stiti pe ce lume traiti... noi nu dam bani la stat ca voi da asta nu inseamna ca nu avem bani ia dati o fuga in chisinau si vedeti ce masini sunt fata de bucuresti, care a ajuns cimitirul europei. voi mai bogati ca moldovenii--- pai sunteti coada europei

-7 (7 voturi)
Dumitru Rizoaica
17.04.2014, 00:35:43

Dle Lulea! Ai uimit lumea cu fanteziile tale! Cauta-ti omule ceva util de facut! Te ocupi doar cu uniri si dezuniri in paradis! Coboara cu piciarele pe pamant!

-5 (5 voturi)
calu
16.04.2014, 19:03:46

Da dom'Lulea,vom iesi pe profit(erol, prajitura aia....buna,dar ...din pacate n-o manca cetatenii celor doua tari unificate ci tot cei care au profitat de...profituri si pan'in prezent.Caculele asternute p'acilea sa le prezentati celor de la gradinita,ei va pot crede,ca noi....nici atat.Cu asa zisele subventii care vin,din pacate cei care le obtin isi construiesc....vile, d'aia zic eu ca ....n-aveti sa vedem nicio agricultura ...infloritoare.La nivele inalte ale celor doua Tari sunt hoti cu aceeasi greutate,asadar o sa pice pe profit 100%pe capul de...hot.

0 (4 voturi)
Menumorut
16.04.2014, 20:35:22

Nici la artimetica nu e bun domnul Lulea.. Mai punem si noi ceva pe harta aia...? Ceva care e la Ucraina..? Daca tot ne unim..

+2 (2 voturi)
gogu58
17.04.2014, 09:17:10

CAm aiuristic calculul. De exmplu in ce priveste cheltuielile Viorel Badea estima o suma cam de zece ori mai mare. adica 20 miliarde euro. In ce priveste veniturile ar trebui tinut cont ca de corupţiei ridicata şi a lipsei fondurilor şi resurselor naturale necesare creşterii productivităţii sufera si Romania. iar de trimis bani acasa mai greu. De cand UE e in criza nici romanii nu prea mai trimit...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările