Fonduri europene 2015. Prima investiţie într-o fermă free range de pui de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene 2015 pot fi obţinute şi pentru ferme de găini
Fonduri europene 2015 pot fi obţinute şi pentru ferme de găini

Cei care vor să înceapă o afacere în agricultură cu fonduri europene 2015 se pot gândi şi la o fermă free range cu pui de carne.

Crescătorii de găini spun că o afacere cu pui de carne crescuţi în sistem free range ar necesite pentru început o afacere de aproximativ 7.000 de euro. Se poate începe cu un număr de aproximativ 600 de pui, pe care îi puteţi creşte în sistem free range. 

Marele avantaj este faptul că astfel de ferme de tip free range, pentru care puteţi solicita şi fonduri europene 2015, sunt destul de puţine în România. 

Potrivit crescătorilor, pentru o fermă de 600 de pui de carne, crescuţi în sistem free range, ar fi nevoie de un buget pentru hrană de aproximativ 120 de lei.

Atât ferma bio, cât şi cea free range presupune ca găinile şi puii să aibă acces la aer liber, iar odihna să se facă pe stinghii. Diferenţa ar fi în faptul că cele bio trebuie să primească numai hrană produsă 100% bio, pe teren expertizat şi certificat în acest sens.

O fermă free range de creşterea puilor de carne presupune ca păsările să aibă acces permanent la aer liber. Terenul trebuie să fie acoperit cu verdeaţă. Fiecare găină ar trebui să aibă cel puţin patru pătraţi disponibili.

 

Fonduri europene 2015. Cum se pot obţine banii 

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii aşteaptă un aviz asupra Progrmului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) care se va derula până în 2020 şi presupune, printre altele, şi finanţări nerambursabile de până la 90% cu fonduri europene pentru ferme de găini. Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă alocată de 9,363 de miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar restul banilor sunt asiguraţi din bugetul de stat. 

Încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei. 

Cei care vor să obţină fonduri europene pentru ferme de familie trebuie să ştie că sunt mai multe măsuri prin PNDR prin care pot obţine finanţări. Acestea ar fi: 

Măsura 4.1. „Modernizarea exploataţiilor agricole”. Îşi propune ca obiectiv restructurarea sectorului agricol şi creşterea competitivităţii. 

Măsura 6.2. „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale”. Aceasta se referă la completarea veniturilor din activităţi agricole cu venituri din activităţi complementare non-agricole. 

Măsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite