Fonduri europene 2015 pentru tineri. Zece proiecte gata făcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fonduri europene 2015 pentru tineri
Fonduri europene 2015 pentru tineri

Tinerii care vor să înceapă o afacere în agricultură cu fonduri europene în 2015 pot să îşi facă planuri şi să se gândească la proiecte.

Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituţiei, încă de anul trecut, o serie de proiecte-tip. 

Reprezentanţii Ministerului spun că aceste proiecte nu au nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Iată câteva dintre cele mai interesante proiecte de ferme de familie prin care puteţi lua fonduri europene 2015: 

  • Înfiinţare fermă pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare)
  • Înfiinţare fermă pentru creşterea puilor de carne
  • Înfiinţare fermă de ovine şi caprine
  • Înfiinţare ferma de tineret taurin pentru îngrăşare
  • Înfiinţare şi dotare plantaţie de zmeur prin achiziţia de utilaje şi echipamente
  • Livadă de pomi şi arbuşti fructiferi (pe o suprafaţă de maxim 5 hectare)
  • Fermă de legume în câmp (pe o suprafaţă de maxim 2 hectare)
  • Înfiinţare fermă de legume în spaţii protejate prin construirea de solarii şi achiziţionarea de echipamente şi utilaje specifice
  • Fermă de vaci pentru producţia de lapte (pentru maxim 20 de capete)
  • Înfiinţare fermă creştere porci cu bază furajeră aferentă

Fonduri europene 2015 pentru tineri. Cum se pot lua bani pentru proiecte agricole

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Fonduri europene în agricultură. Câţi bani va cheltui România

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020, în ţara noastră ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene, iar restul din bugetul naţional. Primele măsuri de investiţii PNDR pentru 2015 au fost lansate din luna martie. 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1. 

     

De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite