Fonduri europene doar cu extras de cont de la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor putea accesa finanţare de la Uniunea Europeană doar dacă fac dovada clară a capacităţii de cofinanţare. Agenţia de Plăţi nu va mai accepta din partea solicitantului de fonduri doar o simplă declaraţie privind asigurarea cofinanţării.

Pentru că mulţi beneficiari de fonduri europene nu au mai dispus de resurse pentru asigurarea cofinanţării la momentul investiţiei, iar asta a determinat rezilierea contractelor deja semnate, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) schimbă regulile.

Problemele Greciei înroşesc bursele lumii

Pachet uriaş pentru salvarea Europei

De ce s-a prăbuşit Dow Jones?

OPINIE Cine a tras ştecherul din priză la Bursa din New York?

Nu va mai accepta din partea solicitantului doar o declaraţie pe propria răspundere prin care se angajează că dispune de capacitatea de a cofinanţa proiectul. Începând cu prima sesiune de primire a proiectelor pentru modernizarea exploataţiilor agricole din acest an, solicitantul trebuie să depună la momentul contractării documente specifice emise de instituţiile financiare.

Mai exact, dacă cofinanţarea se asigură prin fonduri proprii, certificate de depozit, granturi, sponsorizări sau donaţii, se solicită extrasul de cont bancar, datat de bancă şi vizat cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii la Agenţie. Certificatele de depozit trebuie să aibă o scadenţă mai mică sau egală cu trei luni faţă de data depunerii.

Dacă solicitantul asigură finanţarea prin titluri de stat, el va cere băncii să îi elibereze extrasul de cont şi formularul de achiziţie a titlurilor. În plus, el poate apela la emiterea de căre bancă a unei scrisori de confort cu o valabilitate de 120 de zile.

În cazul în care solicitantul nu depune aceste documente în termen de 60 de zile de la data notificării selectării proiectului, APDRP va refuza semnarea contractului de finanţare. Regula se va aplica pentru toate celelalte măsuri de finanţare în ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte. Agenţia anunţă însă că măsura nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finanţare în sesiunile precedente.

Succes incert

Felix Lucuţar, managing partner în cadrul Agriculture Capital&Engineering, consideră că măsura impusă de APDRP va determina semnarea unui număr mic de contracte. Mai mult, toate implementările vor fi întârziate cu 60 de zile. „Chiar proiectele care obţin scrisoarea de confort nu aduc nicio garanţie că se vor implementa, întrucât scrisoarea de confort este un serviciu bancar care nu angajează banca în vreun fel", spune Lucuţar.

El consideră că termenul de 60 de zile şi condiţionarea semnării contractului prin dovada cofinanţării sunt elementele greşite ale acestei decizii. Totuşi, el spune că ideea în sine este bună având în vedere că în acest moment sunt blocate sume importante în proiecte selectate şi care nu pot obţine cofinanţare.

Alternativă

Felix Lucuţar consideră că măsura ar putea permite un termen de patru luni, fără a se amâna semnarea contractului, iar dovada cofinanţării poate fi clauză suspensivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite