Fonduri europene pentru plantaţia de cătină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, tot mai mulţi români se interesează să obţină fonduri europene pentru plantaţii de cătină. Iată care ar fi motivele şi de ce e atât de căutată cătina pe piaţă.

Cătina este recunoscută pentru conţinutul ridicat de vitamina C, de trei ori mai mult decât citricele. 

De aseemenea, cătina protejează pielea şi o revitalizează prin conţinutul complexului de vitamine A, B1, B2, C, E şi K. De exemplu, uleiul de cătină poate fi folosit în cazul unor eczeme sau arsuri ale pielii pentru a le grăbi vindecarea. Şi psoriazisul poate fi ameliorat cu ajutor uleiului de cătină. 

Fonduri europene pentru cătină. Care e prima investiţie

Costul pentru plantarea unui hectar de cătină este de aproximativ 3.000 de euro. De asemenea, întreţinerea unui hectar de cătină pe un an ar costa în jur de 1.500 de euro. 

Cătina dă prima producţie serioasă după trei ani de la plantare. Trebuie să fiţi extrem de atenţi în primii doi ani, timp în care pământul trebuie să rămână foarte curat, fără niciun fel de buruiană. În anul trei de la cultivare dă o producţie de aproximativ 12 tone la hectar, iar în următorii ani se poate ajunge şi la 20 de tone. Un kilogram de cătină este în jurul a 2 euro pe piaţă, iar fructele se recoltează începând cu jumătatea lunii august, timp de o lună. 

Perioada de producţie a unei plantaţii de cătină este de până la 25 de ani. Potrivit agricultorilor, dintr-un hectar de plantaţie de cătină se pot obţine profituri chiar şi de 8.000 de euro. 

Pentru a obţine fonduri europene pentru cultivarea cătinei puteţi apela la forma de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aveţi la dispoziţie măsura „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”. Toţi paşii pe care trebuie să-i urmaţi şi condiţiile pe care trebuie să le îndepliniţi pentru a obţine fonduri europene pentru cultivarea cătinei găsiţi pe adrp.ro.  

Fonduri europene pentru plantaţia de cătină. Paşii pentru a obţine banii 

Uniunea Europeană va aproba până la jumătatea lunii aprilie, o variantă finală a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care este valabil până în anul 2020. Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.

„Fondurile europene pentru agricultură vor avea impact asupra a 2,5 milioane de persoane, atât direct, cât şi indirect, prin finanţările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, de irigaţii, servicii de agroturism şi conservarea patrimoniului cultural local. Perspectivele pentru agricultura României sunt bune, o agricultură europeană puternică. Anul trecut, România a înregistrat o balanţă comercială pozitivă, fiind cele mai bunerezultate din ultimii 25 de ani. 

Sperăm că fondurile europene alocate agriculturii româneşti în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru a finanţa proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă şi vor avea un impact cât mai mare asupra economiei şi vor crea noi oportunităţi pentru oamenii din comunităţile rurale”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite