Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila. În ce stadiu se află lucrările la cel mai înalt pod rutier din România FOTO VIDEO

4
11 Apr 2021 16:03:46
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cel mai înalt pod rutier suspendat din România, care se construieşte între Brăila şi Tulcea, începe să prindă contur. Picioarele, înalte de aproape 200 de metri, se pot observa pe cele două maluri ale Dunării, după cum se vede şi în imaginile filmate şi difuzate de TVR.

Pentru susţinerea întregului ansamblu se vor folosi 81 de mii de kilometri de cabluri de oţel. Practic, ar putea înconjura Pământul de două ori.

Lucrările la acest colos au început acum doi ani. S-au consolidat mai întâi malurile Dunării, abia apoi au fost construite picioarele podului.

Sunt aproape gata, au 180 metri înălţime iar în scurt timp vor fi montate şi cablurile de oţel care vor susţine podul.

Montarea celor peste 80 de mii de kilometri de cabluri reprezintă o etapă extrem de importantă. Acestea vor susţine podul suspendat.


FOTO Facebook/Pod Suspendat Brăila

Cablurile au fost comandate şi executate în Japonia. Cântăresc peste 6.700 de tone şi au o garanţie de 120 de ani. Asamblarea lor va fi o adevărată provocare pentru constructori. Vor fi ajutaţi inclusiv de scafandri.

Ar trebui începute cât mai curând lucrările drumului care va permite accesul pe pod.


FOTO Facebook/Pod Suspendat Brăila

Podul, lung de aproape doi kilometri şi lat de 31 de metri, va fi conectat la un drum expres, Brăila - Buzău - Bucureşti, care să poată lega atât sudul Moldovei, cât şi nordul Munteniei de Dobrogea.

Costul construcţiei e estimat la 500 de milioane de euro şi ar trebui să fie gata peste 2 ani.

La 4 martie, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, anunţa că a fost emisă autorizaţia de construire pentru primii şapte kilometri din drumurile ce fac legătura cu Podul de Brăila, fără de care acesta nu ar putea fi dat în trafic.

„Vestea bună pe care o aşteptam pentru Podul de la Brăila: tocmai a fost emisă autorizaţia de construire pentru primii 7 km din drumurile de legătură. Urmează în curând şi pentru restul acestor drumuri, fără de care podul nu ar putea fi dat în trafic la finalul anului viitor. În mod normal, construcţia drumurilor trebuia să înceapă simultan cu podul, dar birocraţia (exproprieri, acorduri) nu a fost rezolvată la timp. Am făcut un pas mare astăzi pentru evitarea scenariului negativ în care, la sfârşitul anului 2022, podul terminat ar rămâne 'muzeu'", a scris Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

VIDEO - Reportajul TVR de pe şantier

Licitaţia pentru realizarea podului a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, în condiţiile în care 18 luni sunt alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lăţimea totală va fi 31 de metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

miron miron
11.04.2021, 17:18:21

Orice constructie in benificiu romanilor, e de bun augur si ma bucur. E constructie grandioasa si le doresc succes acestor meseriasi.

+5 (5 voturi)
IonIon Codreanu
11.04.2021, 17:45:46

Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că pe malul tulcean pilonii nu sunt încă uniți, mai sunt de turnat betoane. Apoi, nici urmă de drumuri de acces! Foarte probabil că terminarea va fi amânată. Să vedem cu cât... Desigur, comentez numai ce se vede din filme, nu am cum să știu ce se întâmplă la fața locului.

-2 (4 voturi)
nae
11.04.2021, 21:05:29

" Picioarele, înalte de aproape 200 de metri, se pot observa pe cele două maluri ale Dunării... " ! Daa, domnule, e o informație teribilă , co- lo-sa-lă putem zice, dar e de râsul lumii ; picioarele se puteau observa pe cele două maluri ale Dunàrii chiar dacă aveau numai doi metri, depinde de unde le observai ! Eu credeam că se pot observa chiar și din satelit, dar noi nu avem satelit așa că ne lăudăm cu observațiile chiar de la ....piciorele podului !

0 (2 voturi)
bios
11.04.2021, 23:24:47

In fiecare saptamana ni se povesteste despre podul de la Braila. Dar nu poti avea pretentii de la Afrodita...

-1 (1 vot)
Modifică Setările