Legea offshore a fost promulgată. Cele mai importante prevederi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platforma GSP saturn FOTO gspoffshore.com

Legea offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Această lege, trimisă la reexaminare în varianta iniţială de către preşedinte, a stârnit numeroase dezbateri atât între statul român şi companiile petroliere, cât şi în coaliţia de guvernare, în special din cauza felului în care urmau să fie impozitate companiile care scot gaze din Marea Neagră, astfel încât să aibă şi statul român de câştigat.

Camera Deputaţilor a adoptat, la finalul lunii trecute, în calitate de for decizional, legea offshore. Varianta trimisă la promulgare poate fi găsită AICI.

Cele mai importante prevederi

Va exista un impozit progresiv, între 30 şi 70%, pe veniturile suplimentare obţinute din majorarea preţului gazelor. Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore.

Impozitul pe veniturile suplimentare se va aplica astfel:

a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;

b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh;

c) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh;

d) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 115 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 130 lei/MWh;

e) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 130 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 145 lei/MWh;

f) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 145 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 160 lei/MWh;

g) 55% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 160 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 175 lei/MWh;

h) 60% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 175 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 190 lei/MWh;

i) 70% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 190 lei/MWh.

Companiile vor putea să îşi deducă investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare.

Companiile au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România.

Există o prevedere ce asigură stabilitatea fiscală, astfel că firmele vor beneficia pe toată perioada acordului de aceleaşi cote ale impozitelor: „Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetrepetroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Banii obţinuţi din impozitul pe veniturile suplimentare vor fi folosiţi pentru extinderea reţelei de gaze şi pentru alte investiţii. „Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special utilizat pentru finanţarea înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale, precum şi alte investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotărâre a Guvernului. Colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare se administrează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, potrivit legii promulgate.

Companiile vor avea obligaţia de a vinde 50% din producţia de gaze pe bursa românească. „Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora şi/sau aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piaţa angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie contractate cu livrare în anul 20 calendaristic respectiv, în calitate de vânzător. Cantitatea de gaze naturale contractate pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, se vinde în baza unei proceduri avizate de ANRE, astfel încât cumpărătorii de gaze naturale să nu poată să fie condiţionaţi de cumpărarea unei cantităţi minime impuse de către vânzător”.

Companiile au amânat deja decizia de investiţie

În contextul în care dezbaterile pe legea offshore s-au derulat până aproape de sfârşitul acestui an, mai multe companii au anunţat deja că au amânat pentru anul viitor decizia finală de a investi în România.

Compania austriacă OMV a anunţat chiar în ziua adoptării de către deputaţi a legii că a amânat pentru anul viitor decizia privind investiţia în proiectul de extracţie a gazelor naturale din Marea Neagră, explicând că Guvernul român a amânat prea mult adoptarea. „Nu putem lua o decizie privind investiţia în acest trimestru, aşa cum planificasem”, a spus Rainer Seele, directorul executiv al companiei, adăugând că OMV trebuie să evalueze întâi condiţiile legale stabilite de Parlament pentru investiţia cifrată la „miliarde de euro”. Aşadar, compania va lua o decizie anul viitor. Seele a spus că votul din Camera Deputaţilor a venit prea târziu.

Ulterior, şi Black Sea Oil & Gas (BSOG) a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce priveşte în ceea ce priveşte proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana şi Doina) în cursul acestui an, ca urmare a adoptării legii offshore, deoarece impune un regim fiscal necompetitiv. Compania susţine că, în legea offshore, „propunerile de taxare contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite