Ministerul Economiei vrea să listeze Cupru Min pe bursă, după două eşecuri consecutive privind privatizarea şi asocierea cu un investitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde sunt concentrate două treimi din rezervele de cupru ale României  FOTO Mediafax
Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde sunt concentrate două treimi din rezervele de cupru ale României  FOTO Mediafax

Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursă a Cupru Min Abrud, considerând că producătorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, întrucât nu are datorii la stat, a declarat joi Sorin Găman, director general adjunct în Direcţia Generală de Resurse Minerale din minister.

„Probabil se vor vinde acţiuni la bursă, încă nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei“, a afirmat Găman.

El a adăugat că producătorul de cupru nu are datorii la stat şi că poate fi atractivă pentru investitori. Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României.

În urmă cu doi ani, producătorul de cupru a fost scos la privatizare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro. Licitaţia a fost câştigată de către Roman Copper, care a oferit 200,77 milioane de euro. Ulterior, privatizarea a eşuat deoarece investitorii nu au vrut să-şi asume şi garanţii pentru investiţiile de mediu.

După eşecul privatizării, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea Cupru Min. Investitorul urma să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro. Anul trecut erau interesaţi de Cupru Min giganţii Glencore (Elveţia) şi Trafigura (Olanda), dar şi producătorul turc de crom Yildirim Holding. Ulterior, doar grupul turc şi Trafigura s-au calificat mai departe, însă, în decembrie niciunul dintre cei doi „peţitori“ nu a mai depus  ofertă.  

Mai puteţi citi:

UPDATE Cifrele afacerii de la Cupru Min Abrud: 500 milioane de dolari în 7 ani. Investitorii din Turcia şi Olanda au rămas în cursă

Reprezentanţii Ministerului Economiei sunt optimişi în legătură cu succesul procedurii de atragere investiţii la compania Cupru Min Abrud, afală în derulare pânî în 15 octombrie. Secretarul de stat Bogdan Badea a declarant joi la Alba Iulia că ministerul a optat pentru atragerea de investitori pentru a se putea rezolva rapid problemele de mediu.

Cupru Min: doar doi „peţitori“ s-au calificat pentru cumpărarea concentratului de cupru

Doi dintre cei trei investitori interesaţi să cumpere concentratul de cupru de la Cupru Min, Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda), au rămas în cursă, după ce Glencore (Elveţia) a avut „omisiuni“ în privinţa scrisorii de garanţie bancară, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Ministerul Economiei promite să privatizeze toate companiile din portofoliu. Ce s-a privatizat şi ce societăţi mai sunt pe lista lui Vosganian

Mai multe companii scoase la mezat de Ministerul Economiei – Romaero, Fortus, Şantierul NavalMangalia – au o importantă zestre de terenuri. Aversa a fost deja privatizată, dar producţia de pompe va continua „pentru cel puţin trei ani“.

Proiectele Roşia Montană şi Cupru Min, incluse în planul naţional de investiţii strategice

Proiectul Roşia Montană şi atragerea unui investitor pentru retehnologizare la Curpu Min Abrud figurează în Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă lansat, joi, de Guvern. În document au mai fost incluse din judeţul Alba investiţia Bosch de la Blaj şi fabrica Daimler Mercedes de la Sebeş.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite