Monopolurile din energie sunt singurele pe plus la bursă după şapte luni, dintre principalele firme listate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au pierdut 1 miliard de euro din valoarea de piaţă în primele şapte luni ale acestui an, singurele titluri care au înregistrat creşteri fiind cele ale monopolurilor din energie, arată calculele News.ro, pe baza cotaţiilor de la bursă.

Totuşi, pierderea s-a înjumătăţit în ultimele două luni, în condiţiile în care, la finalul lunii mai, capitalizarea bursieră a celor mai importante zece companii scăzuse cu 2 miliarde de euro faţă de finalul anului 2015. 

Companiile care dau tonul la bursa din Bucureşti sunt - în ordinea valorii de piaţă calculate pe baza preţului de închidere a şedinţei din 29 iulie - OMV Petrom (14,5 miliarde lei, 3,2 miliarde euro), Romgaz (8,8 miliarde lei, 2 miliarde euro) , Fondul Proprietatea (8,5 miliarde lei, 1,9 miliarde euro), Banca Transilvania (8,3 miliarde lei, 1,9 miliarde euro), BRD (6,8 miliarde lei, 1,5 miliarde euro), Electrica (4,5 miliarde lei, 1 miliard euro), Transgaz (3,4 miliarde lei, 754 milioane euro), Transelectrica (2,16 miliarde lei, 483 milioane euro), Rompetrol Rafinare (2,15 miliarde lei, 482 milioane euro) şi Nuclearelectrica (1,6 miliarde lei, 356 milioane euro). 

Lista celor mai importante companii listate la bursă cuprinde două bănci, un fond de investiţii şi şapte companii din sectorul energetic.

Valoarea de piaţă cumulată a celor zece companii a ajuns, la finalul lunii iulie, la 60,7 miliarde lei (13,6 miliarde euro), în scădere cu 7% faţă de finalul anului trecut, când capitalizarea se ridica la 65,3 miliarde lei (14,4 miliarde euro). 

Dintre cele zece companii, doar trei - Electrica, Transgaz şi Transelectrica - au înregistrat o creştere a cotaţiilor la bursă în primele şapte luni din acest an, trei - Rompetrol, Fondul Proprietatea şu Banca Transilvania - au înregistrat scăderi de sub 10%, iar celelalte patru au înregistrat deprecieri cuprinse între 11% şi 20%. 

Astfel, acţiunile Electrica s-au scumpit cu 6,6% comparativ cu cotaţia de la finalul anului trecut, până la 13 lei / titlu, în timp ce titlurile Transgaz au depăşit la finalul lunii iulie cu 3,2% preţul de la finalul lui 2015, ajungând la 286 lei, iar cele ale Transelectrica s-au apreciat nesemnificativ, cu 0,9%, până la 29,40 lei. 

Transelectrica şi Transgaz au poziţii de monopol pe pieţele pe care operează, în timp ce Electrica deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate la nivel naţional. 

Cea mai mare ieftinire a fost înregistrată în primele şapte luni din acest an de acţiunile BRD, a doua bancă după active din România, controlată de grupul francez Société Générale.

Preţul unei acţiuni era, la finalul lunii iulie, cu 19,2% mai mic faţă de finalul anului trecut, pe fondul turbulenţelor financiare înregistrate mai ales după referendumul din Marea Britanie din 23 iunie. 

De asemenea, acţiunile Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă şi care acoperă circa 18% din producţia de energie electrică din România, s-au ieftinit cu 17,8% în acelaşi interval, iar cele ale Romgaz, care produce circa jumătate din gazele extrase în România, s-au depreciat cu 16%. 

Scăderi mai moderate au fost înregistrate de acţiunile OMV Petrom (-11,7%), Băncii Transilvania (-6,2%), Fondului Proprietatea (-4,3%) şi Rompetrol Rafinare (-0,8%).

Însă piaţa de acţiuni de la Bucureşti suferă în continuare de lichiditatea slabă şi de lipsa unui număr suficient de companii mari şi lichide, care să dea adâncime pieţei.

Speranţele şefilor bursei se leagă de listarea Hidroelectrica, măsură care ar permite îndeplinirea  ţelului principal al Bursei de Valori Bucureşti, şi anume de a trece în categoria superioară a pieţelor de capital, cea a pieţelor emergente.

În prezent, bursa din Bucureşti este considerată o piaţă de frontieră, a treia mare categorie - după pieţe dezvoltate şi pieţe emergente.

Recent, şefii bursei au declarat că listarea la bursă a companiei de stat Hidroelectrica, cu un pachet de peste 20% din acţiuni, va permite îndeplinirea de către Bursa de Valori Bucureşti a condiţiilor pentru a trece în categoria pieţelor emergente.

Un astfel de pas ar însemna atragerea de investitori de categorie superioară, de talia unor mari fonduri de investiţii care nu investesc în pieţe cotate sub nivelul celor emergente.

În plus, statutul de piaţă emergentă ar atrage aprecierea generală a activelor româneşti, inclusiv a fondurilor private de pensii.

Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare ş foarte profitabilă, este sigura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori.

"Statul român ar avea cel mai mult de câştigat dacă România devine piaţă emergentă, pentru că are cele mai multe companii în indicii bursei. Valoarea companiilor va creşte dacă România devine piaţă emergentă", a afirmat preşedintele BVB, Lucian Anghel, la o discuţie cu jurnaliştii.

Şefii bursei au cerut reprezentanţilor statului, în calitate de acţionar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica şi au primit semnale încurajatoare, chiar dacă şefii din Ministerul Energiei se feresc să îşi asume un termen clar de listare a producătorului de energie.

Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucureşteană care ar îndeplini criteriile MSCI - o companie internaţională care acordă clasificările pieţelor şi indicilor - şi ar permite Bursei de Valori Bucureşti să devină piaţă emergentă.

Pentru a clasifica o piaţă la nivelul de piaţă emergentă, MSCI solicită cel puţin trei companii listate cu o valoare de piaţă de cel puţin 1,26 miliarde dolari (1,15 miliarde euro, la cursul actual) şi cu o valoare a acţiunilor tranzacţionabile liber (free float) de minimum 630 milioane dolari (573 milioane euro).

În prezent, din cele 85 de companii listate pe piaţa principală a BVB, doar două îndeplinesc condiţiile MCSI pentru piaţă emergentă: Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea. OMV Petrom, deşi este cea mai valoroasă companie listată, are un free-float prea mic. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite