CNAIR a publicat marţi, 5 februarie, anunţul de participare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Licitaţia are o valoare estimată între 29.912.230 lei si 35.609.845 lei, fără TVA, iar contractul va fi atribuit după cel mai bun raport calitate – preţ.
Contractul presupune prestarea următoarele servicii şi elaborarea cel puţin a următoarelor documente:
- completarea documentaţiei aferente Studiului de Fezabilitate "Autostrada Târgu Mureş - Ditrău" şi "Autostrada Ditrău - Târgu Neamţ", în conformitate cu reglementările tehnice şi legislaţia în vigoare, şi a cerinţelor caietului de sarcini;
- documentul suport aferent proiectului în vederea susţinerii cererii de finanţare;
- acordarea de asistenţă pentru Beneficiar, atât pe parcursul procesului de pregătire a cererilor de finanţare, cât şi în perioada de evaluare a acestora de către toate instituţiile implicate în acest proces (MT-DGOIT şi Comisia Europeană).
Pro Infrastructura: Preţul estimat este mult prea mic
„Proiectantul va avea la dispoziţie maxim 30 milioane lei şi 14 luni pentru actualizarea SF şi alte 4 de asistenţă tehnică oferită CNAIR în pregătirea documentaţiei de lucrări. Din păcate nu este o veste bună, preţul estimat fiind mult prea mic, mai ales comparând cu bugetele oferite la revizuirile din anul 2014: 76 milioane lei atunci faţă de doar 30 milioane acum pentru 210 km. Există riscul major să se facă rabat de la calitate sau, aşa cum s-a întâmplat la revizuirea SF pe A1 Sibiu-Piteşti, să se livreze doar o parte din servicii şi apoi să se rezilieze contractul!”, avertizează Asociaţia Pro Infrastructură.
Mai mult, spun specialiştii viteza de proiectare în zona de munte este 120 km/h, rezultând soluţii tehnice extrem de costisitoare. „Cerem insistent optimizări de traseu şi structuri, cât şi implementarea etapizată (semi-profil). Fără aceste măsuri, Autostrada A8 nu va deveni niciodată realitate fiindcă e prea scumpă!”, atrag ei atenţia.
„Istoria Autostrăzii A8 Târgu Mureş-Iaşi este una halucinantă, populată cu prea mulţi ageamii incompetenţi cu ambiţii prosteşti care fug de răspundere, toţi perindaţi la conducerea CNAIR şi MT.
În 2010-2011 s-au realizat studiile de fezabilitate pe cele trei secţiuni ale autostrăzii (311 km), dar au fost făcute pe bani foarte, foarte puţini şi pe repede-înainte. Rezultatul? Imposibilitatea de a fi folosite pentru licitaţia de lucrări.
CNAIR a hotărât (corect) să le actualizeze, însă din trei licitaţii pornite în iunie 2014, doar una a fost finalizată: cea aferentă tronsonului Târgu Mureş-Ditrău, contractul fiind semnat cu Search Corporation în mai 2015.
Numai că în 19.01.2018 CNAIR a reziliat contractul, deşi nu era necesar sau oportun. Lupta este lungă şi grea. Sectorul Paşcani-Iaşi este îngropat la Comisia de Prognoză, iar segmentele Târgu Neamţ-Paşcani şi Iaşi-Ungheni nu mai apar nici măcar în declaraţii”, arată Asociaţia.
Jumătatea Târgu Neamţ-Iaşi, la Comisia de Prognoză prin PPP
Jumătatea din Autostrada Unirii dintre Târgu Neamţ şi Iaşi va avea 68 de kilometri, va fi construită în parteneriat public - privat, iar şoferii vor plăti o taxă pentru a circula pe ea.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat recent studiul de fundamentare pentru construcţia în parteneriat public-privat a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi.
Comisia de Prognoză estimează că Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi va costa aproximativ 1,201 miliarde euro cu TVA, respectiv 1,001 miliarde euro fără TVA.
Comisia de Prognoză estimează că perioada de proiectare şi construcţie va fi de 48 de luni, deci patru ani. Aceasta va începe de la data semnării contractului de parteneriat public - privat, timp în care partenerul privat are obligaţia de a finaliza construcţia întregii autostrăzi şi a drumului de legătură la nivel de autostradă care face legătura cu municipiul Iaşi.
Ulterior, va fi implementată o a doua etapă, cea de întreţinere şi operare a autostrăzii, în regim de autostradă cu taxă pe durata 26 de ani de la finalizarea etapei de construcţie.
Guvernul va impune o taxă de utilizare a autostrăzii de 6,3 euro/100 km fără TVA pentru maşini, de 8,8 euro/100 km fără TVA pentru microbuze şi de 12,6 euro fără TVA pentru camioane şi TIR-uri.
Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamt – Iaşi – Ungheni va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
încă o dată, studiu de fezabilitate adică bani dați parandărăt la firme de partid și la prietenii cui trebuie, pe hârțoage care vor expira fără a se face nimic în teren
Autostrada Unirii nici n-are sanse sa inceapa in viitorul apropiat si seful judetului meu Flutur face propaganda pentru Autostrada Nordului ce porneste din Suceava -Bistrita -Baia Mare -Petea
Cu clasa politica actuala , si ma refer la toti, nicio autostrada NU ARE SANSE. Pe hartie, in acte, in master-planuri :)))) stam foarte bine, dar cand e vorba de facut ceva....nu se vrea. E simplu.
Mai dureaza cateva milenii pana la construirea acestei autostrazii.
- studiu de prefezabilitae - analiza multicriteriala - studiu de impact - studiu de fezabiitate - Comisia de Analiza si Prognoza - IPTANA si Search Corporation .....Baaa, mai bine faceati un nou Canal Iasi - Tg. Mures si mergeam cu barja sau innot!