Povestea primului angrosist de diamante din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arie David, 59 de ani, a început o nouă afacere cu diamante în România, ţara unde s-a născut şi de unde a plecat la şase ani împreună cu familia în Israel. Acolo a acumulat o experienţă de 32 de ani.

Cu o vastă experienţă în industria diamantelor, Arie David a deschis în urmă cu trei săptămâni un birou în Bucureşti, sub denumirea A.David Diamonds & Gold, după o investiţie de 60.000 de euro. Omul de afaceri s-a născut în România, dar a crescut în Israel, unde a şi învăţat ce înseamnă industria diamantelor.

A început ca asociat

A început să lucreze cu diamantele din 1980, când un cumnat de-al lui, care are acum 75 de ani, i-a propus să i se alăture în afacerea sa. „El era unul dintre cei mai buni şlefuitori din lume care lucra cu unele dintre cele mai importante companii, ştia să lucreze cu diamantele, dar avea nevoie de cineva care să le vândă. Şi mi-a propus mie acest lucru", îşi aduce aminte Arie David. S-a mutat în Netanya, oraşul în care locuia cumnatul său.

După doi ani, un client

de-al cumnatului său i-a propus să lucreze cu el. I-a spus că are nevoie de un om care să-l reprezinte în Israel. „Îţi dau 30% din firma pe care o facem şi un salariu de 3.000 de dolari", ne-a povestit Arie David. „Mi-am deschis prima afacere ca partener, într-un procent mic, dar eram asociat", a completat omul de afaceri.

Şi-a deschis un birou de vânzări în Israel şi a început să călătorească în întreaga lume. „Luam cu mine diamante care valorau în jur de 250.000 de dolari. Am ajuns în New York, Chicago, San Francisco, Hong Kong şi Singapore".

Din punctul de vedere al omului de afaceri, Hong Kong a fost şi este o piaţă foarte bună, deoarece nu numai angrosiştii erau interesaţi de diamante, ci şi întreprinzătorii particulari, pentru că ei achiziţionau aceste pietre preţioase ca investiţii, nu ca bijuterii. Arie David nu doar că vindea diamantele, ci se ocupa şi de aprovizionarea cu pietre brute, de la minele din Africa.

Membru al Bursei de Diamante din Israel

Una dintre cele mai mari realizări ale omului de afaceri este faptul că a devenit membru al Bursei de Diamante din Israel. În România poate că apartenenţa la Bursa de Diamante nu înseamnă mult, dar pentru jucătorii din piaţa de diamante acest lucru înseamnă o certificare că persoana respectivă este corectă şi de încredere. Acest statut se dobândeşte destul de greu, potrivit lui Arie David.

Din 1988 a ajuns membru al Bursei de Diamante din Israel, dar, până a ajunge acolo, omul de afaceri a parcurs mai multe etape. „Pentru a ajunge membru trebuia să ai o experienţă în domeniu de cel puţin şapte ani pe cartea de muncă, să ai recomandări din partea a cinci oameni, care la rândul lor erau membri de cel puţin cinci ani. Iar aceşticinci oameni trebuie să garanteze pentru tine cu câte 25.000 de dolari. În cazul în care făceai ceva greşit, nu erai corect, Bursa avea o despăgubire şi mai erau traşi la răspundere şi cei cinci oameni. În cazul în care totul era în regulă, se forma o comisie care te interoga şi te întreba de ce vrei să fii membru şi îţi puneau tot felul de întrebări. După care treceai şi pe la poligraf, pentru a fi întrebat lucruri legate de integritatea ta. Dacă totul era în regulă, atunci intrai într-o perioadă de probă de trei ani, în care erai monitorizat în tot ceea ce făceai, iar dacă în această perioadă nu se întâmpla nimic grav, atunci se forma din nou o comisie care aproba dacă devii membru sau nu. Dacă devii membru, atunci faci parte din această asociaţie pentru toată viaţa".

Bursa de Diamante din Israel este practic un orăşel cu circuit închis, în care 25.000 de oameni de afaceri vând diamante, dar dintre aceştia doar 3.600 sunt membri ai Bursei. Bursa Diamantelor din Israel şi cea din Ant­werpen, Belgia, controlează aproape integral comerţul mondial cu diamante.

Revenirea în România

În România s-a întors în 1998 şi a început diverse afaceri, de la import de lapte praf pentru sugari până la proiecte imobiliare. Nu a adus la acel moment diamante în România, deoarece piaţa nu era pregătită pentru a primi aceste pietre preţioase.

„Acum e momentul pentru a aduce diamante în România, deorece intri într-un business când graficul este jos", a subliniat Arie David. El are un stoc de diamante în valoare de 250.000 de dolari, iar o piatră preţioasă se poate vinde cu un preţ începând de la câteva sute de euro şi poate ajunge la zeci de mii de euro, de aceea amenajarea biroului a costat atât de mult, fiind bine securizat.

170.000 de dolari reprezintă valoarea celor mai scumpe diamante vândute de Arie David.

În momentul de faţă, omul de afaceri se adresează bijutierilor din România, dar şi persoanelor fizice, care vor să facă investiţii în diamante. „Este mult mai uşor şi mai sigur să investeşti în diamante, decât în orice altceva. Dacă investeşti într-o maşină, ea îşi pierde din valoare în momentul în care a ieşit pe poarta dealerului", a explicat Arie David.

„Dacă ai cumpăra acum un diamant, iar peste 30 de ani ai vrea să vinzi această piatră preţioasă ea nu îşi va pierde valoarea, ci dimpotrivă". O investiţie sigură

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite