România, Bulgaria, Austria şi Ungaria au semnat memorandumul pentru finalizarea gazoductului BRUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazoductul BRUA Foto Transgaz

Memorandumul pentru implementarea gazoductului BRUA a fost semnat de toate cele patru state implicate - România, Bulgaria, Austria şi Ungaria -, a afirmat joi ministrul Energiei, Toma Petcu.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus că proiectul este într-o fază „foarte avansată”, în decembrie urmând să fie semnate ordinele de începere a lucrărilor, astfel încât până la primăvară să fie pregătite lucrările propriu-zise, iar construcţia efectivă să înceapă atunci când temperaturile vor permite acest lucru.

„Suntem într-o fază foarte avansată cu proiectul BRUA. Am emis autorizaţia de construire, avem proceduri în derulare pentru atribuirea lucrărilor de construire, pentru partea de proiectare şi partea de echipamente pentru staţii au fost semnate deja contractele şi urmează ca în decembrie să fie semnate contractele pentru partea de execuţie şi este în procedură de a fi finalizată achiziţia de conductă”, a spus acesta, precizând că toate ţările au convenit şi s-a stabilit foarte clar că va fi o interconectare pe reverse-flow, adică în ambele sensuri, în toate cele patru state. 

„Inclusiv între Ungaria şi Austria s-a stabilit că va fi această interconectare pe reverse-flow şi Austria şi-a luat angajamentul că va finaliza în termen faza I, la fel şi Ungaria şi Bulgaria, iar pentru faza a II-a toate cele patru state şi-au asumat că vor derula acest proiect şi vor duce la final realizarea lui în parametrii stabiliţi”, a declarat Petcu, citat de agerpres.ro.

    

Lucrările ar putea demara anul viitor

Potrivit acestuia, este foarte important ca în decembrie să fie semnate ordinele de începere a lucrărilor, astfel încât, până la primăvară, să fie pregătite lucrările propriu-zise, iar construcţia efectivă să înceapă atunci când temperaturile vor permite acest lucru.

„Îmi doresc ca BRUA să demareze în acelaşi timp în toate cele patru state, nu doar în România, ci şi în Bulgaria, Ungaria şi Austria, şi mi-aş dori ca el să se finalizeze, şi faza I, şi faza a II-a în acelaşi timp, altfel obiectivul pentru care a fost aprobat şi finanţat acest gazoduct nu ar fi realizat. Ne-am asumat toţi miniştrii şi Comisia Europeană acest lucru”, a continuat Petcu, subliniind că toate cele patru state vor finaliza inclusiv faza a II-a a proiectului.

În vară, Transgaz anunţa că BRUA nu va mai traversa Ungaria

La sfârşitul lunii iulie, Transgaz informa că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia.

Transportatorul român de gaze menţiona că a primit la 18 iulie o scrisoare din partea operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale al Ungariei - compania FGSZ - referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat să se desfăşoare pentru alocarea capacităţilor aferente coridorului de transport gaze naturale România - Ungaria - Austria.

Partea ungară propusese, în schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmând ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia. 

În paralel, FGSZ urma să continue discuţiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilităţi de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite