Investiţii

articolul anterior articolul urmator

România se împrumută pentru a construi două spitale regionale. Cât vor costa şi când vor fi finalizate

1
28 May 2021 11:43:12
Autor: Melania Agiu
Foto: Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor

Guvernul a aprobat, joi, memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi, de circa 480 milioane euro, cu Banca Europeană de Investiţii pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova şi Cluj, informează Ministerul Finanţelor (MF).

Cele două credite se adaugă unui alt acord de finanţare, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat cu BEI pe 20 aprilie.
 
Potrivit sursei citate, în total, vor fi construi trei spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova) ale căror costuri se ridică la circa 1,64 miliarde euro. 
 
Valoarea proiectului de investiţii prevăzut de Spitalul Regional de Urgenţă Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova, proiectul prevede investiţii cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.
 
Costurile operaţionale aferente realizării acestor proiecte de investiţii publice însumează o valoare netă de circa 1,5 milioane de euro şi nu sunt incluse în costul investiţiei aprobat prin hotărâre de guvern şi/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile.
 
„Asigurarea finanţării pentru sănătate şi construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanţelor, susţin cu tărie toate proiectele de investiţii din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical şi îmbunătăţirea serviciilor de sănătate publică. 
 
Suntem pe deplin conştienţi de nevoile pe care spitalele, personalul medical şi pacienţii le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România şi le propune de zeci de ani”, a subliniat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
 
Implementarea şi coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. De asemenea, Ministerului Sănătăţii va urmări evoluţia cadrului general a programării bugetare anuale.
 
Cele două împrumuturi, prevăzute în memorandumul adoptat reprezintă continuarea demersurilor Guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova) din cele opt, finanţate din fonduri europene nerambursabile, împrumuturi contractate de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. 
 
Conform calendarului de contractare, se urmăreşte ca până la finele anului 2021 să fie semnate şi împrumuturile pentru Spitalele Regionale de Urgenţă Cluj şi Craiova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ludwig
28.05.2021, 13:11:46

Am si eu o intrebare. Populatrie romaneiei scade constant si atunci de ce construim spitale?. La ora actuala piata serviciilor de sanatate e arhisaturata. Te poti duce in privat in sedii luxoase pe baza de asigurat la stat. Apoi se vor deconta intre ei. Marea majoritate a medicilor sunt cumulati in marile orase, avem de vreo 5 ori mai multi absolventi de medicina ca in 1989 la o populatie mai mica. Sunt fabrici de diplome de stat si particulare, deci nu personalul e lipsa. Nu mai zic de scoli de asistente medicale la tot pasul. Slotia nu e cosntruirea de spitale ci posibilitatea omului de a se trata in clinici private pe baza dovezii de asigurat. Asa vom avea si mai multe spitale la o populatie in scadere. Cu cele vechi de pe vremea comunismului , le daram sau ce facem cu ele?

+5 (5 voturi)
Modifică Setările