Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Sprijin de 24 de milioane de euro pentru modernizarea UMF Bucureşti. Cum va fi transformat campusul universitar

0
14 Apr 2021 14:46:28
Autor: Melania Agiu
Foto: Facebook UMF Carol Davila Bucuresti
Foto: Facebook UMF Carol Davila Bucuresti

Banca Europeană de Investiţii a aprobat un nou împrumut în valoare de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educaţiei şi sănătăţii publice la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Acest împrumut face parte din iniţiativa BEI de investiţii în învăţământul superior în valoare de 100 de milioane euro pentru sprijinirea investiţiilor în universităţile din România.
 
”Finanţarea BEI pe termen lung, acordat pe o perioadă de 25 ani, va susţine investiţii noi în valoare de 48 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universităţi de medicină din România, transformând semnificativ capacităţile de cercetare.”, transmit reprezentanţii BEI.
 
Investiţia include renovarea Facultăţii de Medicină şi construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate. Finanţarea BEI va sprijini, de asemenea, investiţii în eficientizarea energetică în campusul universitar. 
 
În cadrul unui eveniment online, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat: „Banca Europeană de Investiţii este un partener cheie pentru învăţământul superior din România. Sprijinul financiar şi tehnic acordat se adresează pentru prima data unei instituţii de învăţământ superior specializate în sectorul medical – Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. 
 
Noul împrumut va transforma mediul de învăţare, va sprijini educaţia a mii de studenţi, va consolida cercetarea medicală, creând, în acelaşi timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiţie impresionantă va contribui la creşterea standardelor de calitate în învăţământul superior şi la implementarea proiectului naţional „România educată”.
 
În acelaşi context, profesorul Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a transmis: „Împrumutul BEI de 24 de milioane de euro răspunde nevoii actuale a universităţii de a moderniza mediul de învăţare şi facilităţile de cercetare şi va accelera dezvoltarea, digitalizarea şi internaţionalizarea universităţii.
 
Experienţa unică a BEI de a sprijini investiţiile universitare în întreaga Europă ne-a îmbunătăţit capacitatea de planificare a noii investiţii şi ne-a permis să aspirăm la a îmbunătăţi cercetarea ştiinţifică medicală, a folosi tehnologia digitală şi la a ne asigura că studenţii şi personalul nostru continuă să îmbunătăţească clasamentul global Shanghai 500. 
 
Dincolo de importanţa acestui proiect pentru dezvoltarea învăţământului şi cercetării de excelenţă, restaurarea Facultăţii de Medicină are o importanţă istorică şi culturală pentru Bucureşti şi pentru ţară, clădirea fiind o moştenire arhitecturală emblematică”.
 
Potrivit vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România, Christian Kettel Thomsen, BEI este încântată să sprijine transformarea vizionară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. 
 
Acesta a menţionat că, după sprijinul recent acordat pentru investiţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi Universităţii Politehnice din Bucureşti, experţii BEI în finanţarea educaţiei aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze şi cu alţi parteneri din învăţământul superior din România pentru a sprijini în continuare investiţiile în viitorul României,” a declarat, 
 
Potrivit surssei citate, consolidarea centrelor naţionale de excelenţă pentru formarea generaţiilor viitoare de medici din România este esenţială pentru îmbunătăţirea rezistenţei la provocările din domeniul sănătăţii publice şi pentru reducerea exodului profesioniştilor români din domeniul sănătăţii care părăsesc ţara pentru a lucra în străinătate.

Cel mai recent împrumut din partea BEI a simplificat acordarea de sprijin pentru investiţiile universitare din România

Sursa citată menţionează că, de pe urma ambelor proiecte vor beneficia mii de studenţi, se vor îmbunătăţi procesul de inovaţie şi capacitatea de cercetare şi vor fi create sute de noi locuri de muncă.
 
„Datorită sprijinului BEI, în valoare de 21 milioane Euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va fi susţinută cofinanţarea unei investiţii de capital în cuantum total de 44 milioane de euro pe care, universitatea noastră, o angajează în următoarea perioadă. 
 
Acest program ambiţios de modernizare şi dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare, cercetare şi inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul uriaş prin efectele pe care le va produce şi va permite crearea de noi locuri de muncă în educaţie şi cercetare la standarde înalte de calitate şi performanţă”,a declarat Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
 
De asemenea, Mihnea Costoiu, Rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, a transmis: „În 2019, universitatea noastră a fost prima instituţie de acest fel din România care a primit sprijin din partea BEI. Obiectivul nostru era să îmbunătăţim învăţământul superior din ţară prin construirea unei noi infrastructuri de educaţie sau cercetare de care să poată beneficia aproximativ 5000 de studenţi şi angajaţi, în fiecare an. 
 
Cu ajutorul expertilor BEI, am făcut un progres uriaş în dezvoltarea şi finanţarea proiectului, şi suntem acum pe cale să transformăm cea mai mare universitate cu profil tehnic din România într-un furnizor mult mai bun de educaţie şi cercetare. Credem că universităţile din România au o oportunitate extraordinară să lucreze cu BEI pentru îmbunătăţirea educaţiei şi cercetării în beneficiul viitoarelor generaţii.”
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările