Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Sprijin de 809 milioane de euro din partea BEI pentru investiţii publice şi private în România, în 2020

1
18 Mar 2021 13:12:13
Autor: Melania Agiu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Învăţământul superior, alimentarea cu apă şi canalizarea, eficienţa energetică şi investiţiile sectorului privat din România beneficiază de finanţări în valoare de 809 milioane de euro acordate de către Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii către parteneri publici şi privaţi români în 2020.

Conform reprezentanţilor BE, angajamentul Grupului include şi finanţări dedicate pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 asupra capacităţii firmelor româneşti de a investi şi de a face faţă condiţiilor noi de piaţă. 

“Grupul Băncii Europene de Investiţii a contribuit în mod semnificativ la sprijinirea firmelor româneşti pentru a supravieţui dificultăţilor economice create de pandemie, precum şi la accelerarea investiţiilor în învăţământul superior, sănătate, apă şi energie. Colaborarea strânsă dintre Grupul BEI şi România a avut un impact major asupra oportunităţilor economice, priorităţilor în infrastructură şi serviciiloresenţiale din ţara noastră. Numeroasele proiecte în pregătire ale BEI şi FEI în România vor adăuga la acest bilanţ impresionant”,a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor Publice şi Guvernator pentru România în Consiliul Guvernatorilor BEI. 

Potrivit lui Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al BEI, responsabil pentru România, colaborarea dintre partenerii publici şi privaţi români şi Grupul BEI, mai ales prin experţii tehnici de la biroul din Bucureşti, a avut un efect semnificativ asupra investiţiilor în economie, sectorul social şi combaterea schimbărilor climatice în România. 

Astfel, Christian Kettel Thomsen afirmă că, finanţarea de 809 milioane de euro angajată de către BEI şi FEI în 2020 va sprijini mii de firme, studenţi şi gospodării din întreaga ţară în anii urmatori.

Totodată, Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiţii, transmite că, în 2020, FEI a acordat IMM-urilor din România peste 387 milioane de euro. 

Conform reprezentantului FEI, finanţările includ noi acorduri de garantare şi contribuţii în fonduri de capital de risc, suport pentru zece scheme locale de microfinanţare şi prima tranzacţie de securitizare sintetică la nivel naţional pentru dezvoltarea finanţării de tip leasing. 

Potrivit reprezentanţilor BEI şi FEI, investiţiile private, leasingul în agricultură, producţie şi servicii şi finanţarea inclusivă pe tot teritoriul ţării vor beneficia de 633 de milioane de euro prin finanţări semnate între BEI, FEI şi partenerii financiari importanţi din România. 

De asemenea, o nouă formă de suport din partea BEI pentru investiţiile sectorului privat constă în finanţări de 100 milioane de euro pentru creşterea capacităţilor de depozitare şi distribuţie, precum şi pentru noi programe de creditare pentru antreprenori şi comunităţi dezavantajate.  

În acelaşi timp, BEI şi FEI anunţă existenţa unei colaborări la prima tranzacţie de securitizare sintetică din România care va sprijini finanţarea specializată de tip leasing şi va permite firmelor româneşti să îşi modernizeze echipamentele de producţie şi parcurile de autovehicule. 

Accelerarea investiţiilor în învăţământul superior din România

Conform sursei citate, în cursul verii trecute, BEI a lansat prima schemă optimizată de finanţare pentru învăţământ superior din România. Aceasta va sprijini îmbunătăţirea condiţiilor de predare, cercetarea şi inovarea în universităţile din România în perioada 2021-2025. 

”Primele două împrumuturi au fost semnate cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Aceste facilităţi vor accelera dezvoltarea strategică, vor îmbunătăţi facilităţile de cercetare şi procesul de predare în beneficiul studenţilor şi cercetătorilor în anii următori.”, transmit reprezentanţii BEI. 

Eficientizarea costurilor cu încălzirea în gospodării şi şcoli 

În 2020, BEI a continuat să susţină programe de eficienţă energetică în România şi a agreat o finanţare de 42 milioane de euro pentru Programul de Investiţii în Eficienţa Energetică pentru trei sectoare din Bucureşti. 

În total, programele au ca obiective scăderea utilizării energiei şi reducerea facturilor de încălzire pentru 900 clădiri rezidenţiale şi 19 şcoli, iar noua finanţare BEI susţine atingerea acestor ţinte. Acest nou sprijin va asista în implementarea Planului Naţional pentru Eficienţă Energetică şi a Iniţiativei UE pentru Eficienţă Energetică. 

Proiecte BEI şi FEI de importanţă majoră pentru România în viitor

În lunile următoare, BEI va finaliza asistenţa acordată pentru construirea a trei noi spitale: un spital regional de urgenţă la Iaşi şi două noi spitale regionale în Craiova şi Cluj. 

De asemenea, sunt în pregătire noi programe de îmbunătăţire a siguranţei traficului, finanţări pe termen lung pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii regionale de apă (după suportul acordat anul trecut pentru programul de apă în Cluj şi Sălaj), ca şi noi iniţiative de susţinere a mediului de afaceri şi a investiţiilor efectuate de către municipalităţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
18.03.2021, 13:31:23

Măi, este vorba de anul 2020 sau de 2021?

-1 (1 vot)
Modifică Setările