Succes pentru Agro IMM Invest: Fermierii au solicitat credite în valoare de 4,5 miliarde lei. Jumătate din ele sunt pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Numărul IMM-urilor înscrise în platforma subprogramului Agro IMM Invest este de 3.000, acestea solicitând credite de 4,5 miliarde lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, precizând că 28% din plafonul alocat a fost consumat în primele 45 de zile de la lansare.

Ministrul a transmis că valoarea totală a creditelor solicitate este de 4,5 miliarde lei, iar mai mult de jumătate dintre acestea (54%) sunt pentru investiţii. 

„3.000 de IMM-uri s-au înscris în platforma www.imminvest.ro, în cadrul subprogramului Agro IMM Invest, de la începutul anului. Valoarea totală a creditelor solicitate este de 4,5 miliarde lei, iar mai mult de jumătate dintre acestea (54%) sunt pentru investiţii. 28% din valoarea totală a plafonului alocat pentru anul 2021 a fost consumat în primele 45 de zile de la operaţionalizarea subprogramului Agro IMM Invest", a scris ministrul, joi, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor prezentate de acesta, solicitările de garantare transmise către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri însumează 348 de milioane lei, cu o valoare a finanţării de peste 431 de milioane, aferente unui număr de 301 de credite solicitate.

„Prin acordarea finanţărilor pentru beneficiarii înscrişi în cadrul subprogramului Agro IMM Invest se va asigura continuitatea locurilor de muncă pentru aproximativ 450.000 de angajaţi", a adăugat ministrul.

Subprogramul Agro IMM Invest este dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

Subprogramul include şi o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, cu condiţia încadrării în plafonul de 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar. 

În urmă cu câteva săptămâni, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a transmis că, până la momentul respectiv, fermierii au depus 2.739 de cereri în valoare de 4,2 mld lei pentru programul Agro IMM Invest.

„În acest moment avem înscrişi pe aplicaţia IMM Invest 16.000 de IMM-uri, dintre care sunt 13.260 pentru IMM Invest şi 2.739 pentru Agro IMM Invest. Plafonul care a fost acordat de Guvern a fost 14 mld. lei pentru IMM Invest, deja s-a suprasubscris, am ajuns la o cerinţă de 15,3 mld. lei pentru IMM Invest, iar pentru Agro IMM Invest a fost 1 mld. lei, iar cerinţa este de 4,2 mld. lei. 

Faţă de anul trecut, programul merge mult mai repede. În acest moment, avem 2.153 de garanţii aprobate, am ajuns la 2,1 mld lei, bani care sunt deja la întreprinderile mici şi mijlocii”, a spus Dumitru Nancu în cadrul evenimentului Ziua Întreprizătorilor, organizat de CNIPMMR, potrivit ZF.

Acesta a menţionat că plafonul pentru programul Agro IMM Invest va fi mărit la 4 mld. lei.

„Prin noua notificare pe care am făcut-o la Comisia Europeană, am suplimentat plafonul astfel încât de la 1 iulie să alocăm 4 mld. şi să mergem cu plafonul de la IMM Invest aşa cum a fost alocat de la început”, a adăugat Nancu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite