Investiţii

articolul anterior articolul urmator

Vânzătorii

26
28 Mar 2013 19:20:04
Petre Barbu

În decurs de o săptămână am fost sunat pe rând de trei brokeri care au încercat să-mi vândă acţiuni. Parcă se vorbiseră între ei. Aveau acelaşi text de abordare, învăţat la cursuri intensive, de la un posibil maestru în „arta vânzării“. Toţi m-au sunat în prima parte a zilei, probabil ieşiseră la „tarabă“.

Pe primul l-am ascultat cu răbdare. Îmi oferea acţiuni Apple la un preţ foarte bun, zicea el. Am refuzat. „Rataţi o asemenea oportunitate de investiţii?“ – mi-a reproşat. Da, sunt un ratat!, am gândit şi i-am răspuns altceva. El a încheiat discuţia cu o dezamăgire trucată, nu înainte de a-mi induce sentimentul de vinovăţie pentru că refuzasem un asemenea chilipir, acţiunile Apple.

Al doilea a început identic, în forţă, dar i-am tăiat-o repede, eram pregătit. Aşa am crezut, dar nu eram. Vânzătorul s-a mirat cu un aer compătimitor: „Nu vă interesează să câştigaţi bani?“ Adică, tot eu eram fraierul pentru că nu-l ascultam şi nu doream să câştig (uşor) bani. „Aţi văzut ce se întâmplă cu băncile din Cipru?“, m-a îmbrâncit vânzătorul în actualitate. Care bănci din Cipru? – am făcut pe prostu’ şi vânzătorul mi-a vândut imediat nişte „texte“ alarmiste, mâine poate să se întâmple aşa ceva şi în România! L-am refuzat bombănind şi am închis discuţia cu acelaşi sentiment de vinovăţie, sunt un fraier!

Celui de-al treilea broker (parcă aş povesti un banc!) nu i-am dat nicio şansă, aproape că l-am trimis la origini. Şi mi-a părut rău, mănâncă şi omul ăsta o pâine!

La cei trei vânzători de acţiuni s-a adăugat, în aceeaşi săptămână, şi un agent de asigurări (nu a fost primul, nu va fi ultimul). El mi-a propus direct să ne întâlnim pentru că are un plan... Nu! „Dar nici nu ştiţi despre ce este vorba!“ Nu! „Cum refuzaţi ceva pe care nu-l cunoaşteţi?“ Nu! Am închis telefonul.     

Toţi vor să vândă repede, acum, cu disperare, de parcă mâine vine sfârşitul lumii.

Dacă o mai pun la socoteală şi pe colega mea de birou, care în fiecare zi „stă călare“ pe telefoane, încercând să vândă ceva publicitate la diverşi oameni de marketing, pe un ton mieros, cu nişte „vrăjeli“ mai dulci decât acadeaua care te bagă în diabet, am senzaţia că în jurul meu roiesc numai vânzători, iar eu sunt ultimul cumpărător de pe pământ. (Mai adaug aici şi ploaia de oferte pe care le primesc zilnic pe mail şi în cutia poştală, cu tot felul de chestii de vânzare.)

Dintr-odată, vânzătorii s-au înmulţit mai ceva ca „decreţeii“ lui Ceauşescu. (Criza financiară i-a înmulţit?) şi toţi vor să vândă repede, acum, cu disperare, cu frenezie, fără discernământ, fără scrupule, s-o vândă şi pe mama lui Apple, să vândă „suflete moarte“, de parcă mâine vine sfârşitul lumii şi îi va prinde cu marfa în stoc. Dacă vânzător nu eşti, nimic nu eşti! Dacă nu ai ceva de vânzare, eşti mort! Dacă nu ştii să vinzi (sau să te vinzi), eşti un ratat! Asta pare să fie legea vieţii noastre: vânzarea!

Asaltat de atâţia vânzători, deschid Cartea Sfântă şi caut să înţeleg: „Iuda, după ce a luat bucăţica, a ieşit afară, în grabă. Era noapte.“ (Evaghelia după Ioan, 13.30)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Papa Raţă
28.03.2013, 20:32:43

- Iuda, Petre, Iuda / L-a vandut pe Buda/ Şi pe Dumnezeu.../ Şi Iuda-i kăkărău..

-4 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.03.2013, 20:51:49

Cu catva timp in urma m-am trezit la usa cu doi tineri. Eleganti. El la costum si cravata, ea la fusta si taior. Mi-au aratat niste carti de vizita care-i prezenta a fi agenti la o firma de asigurari. I-am invitat in casa mai mult din politete decat din interes, s-au asezat in fotolii si dupa ce domnisoara mi-a trantit in ochi o pulpa de nota 10, au intrat direct in problema. Imi ofereau o asigurare( aproape degeaba, dupa cum incercau sa ma convinga), in care erau trecute tot felul de intamplari morbide si accidente din care nu lipseau decat niscaiva bombe atomice si oarece ciocniri cu asteroizi. Splendida polita mai avea optiunea unei ceremonii de inmormantare de 2, 3, 4, sau 5 stele, o procesiune de deces cu tot tacamul pe care mi-o prezentau pe rand atat de ademenitor, incat aproape ca-mi doream sa inchid ochii imediat ca sa ma bucur cat mai repede de ea. Si sigur ca da, asa cum spuneam, totul aproape pe degeaba daca-i ascultai. Nici macar marturisirea mea ca-s cetatean strain si ca nu am de gand sa-mi las ciolanele pe-aici, nu i-a oprit. Abia dupa vreo 20 minute (cand probabil au recitat si ultima strofa din poezia invatata pe de rost), au tacut amandoi in asteptarea entuziasmului meu la oferta, entuziasm de care fetele lor imi spuneau ca nu se indoiesc deloc. Dupa ce au auzit refuzul, au fost cuprinsi brusc de un sentiment de compasiune atat de profunda si incat imi venea si mie sa-mi plang de mila, intelegand cat de iresponsabil sunt.

+10 (16 voturi)
Paun Al
28.03.2013, 21:09:59

Sant bombardat periodic cu insistenta si cu superioritate de cunoscatori . Toti vor sa ma ajute sa castig bani , sa devin bogat. Eu nu inteleg de ce nu se imbogatesc ei, daca tot stiu cum sa o faca . Sa fie asa de altruisiti?

+11 (11 voturi)
gogu58
28.03.2013, 21:16:45

Sunt cativa care au scos cate o carte pe tema "cum sa castigi bani". Probabil ei castigau din vanzarea cartii.

+8 (8 voturi)
gogu58
28.03.2013, 21:19:04

De curiozitate deschideti un ziarla oferte de munca. 90% din anunturi sunt ca incadram ageti paza sau fete la video-chat. Am dedus ca o parte din populatia activa fura , o parte pazeste, fete fetele la video. Oare cine mai munceste ?

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările