Zece mituri despre investiţii: de la „imobiliarele bat tot” la „oricine poate face bani investind”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O investitie in imobiliare trebuie sa aiba in vedere si alte costuri precum taxele anuale, sau costurile de intretinere FOTO Arhivă Adevărul
O investitie in imobiliare trebuie sa aiba in vedere si alte costuri precum taxele anuale, sau costurile de intretinere FOTO Arhivă Adevărul

Wall-street.ro începe un nou proiect editorial,„Scoala pentru investitori”, cu scopul de a aduce un plus de educaţie şi detalii despre o piaţă financiară mult prea des privită cu îndoială de către români. Primul articol din această serie vizează zece idei preconcepute care nu rar duc la eşecul investiţiilor, sau care îndepartează persoanele obişnuite de ideea de a-şi investi banii.

1. Siguranta financiara este reprezentata de depozite cat mai mari intr-o banca

Aceasta gandire este in continuare extrem de populara in randul populatiei. Depozitele bancare rareori pot fi considerate investitii. De ce? Pentru ca investitiile ar trebui macar sa reuseasca sa bata inflatia.

Dobanda maxima pe care o banca din Romania o ofera la un depozit in lei pe un an ajunge la 5%. Acesta este insa un caz izolat, majoritatea bancilor “cu nume” oferind randamente cuprinse intre 3,5 si 4%, iar asta neluand in calcul comisioanele sau impozitul de 16% care trebuie platit statului.

Rata medie a inflatiei in Romania a fost anul trecut de 4,3%. In aceste conditi mai poate spune cineva ca a “castigat bani” dintr-un depozit bancar?

2. Investitiile imobiliare sunt cele mai bune

Multe persoane considera ca imobiliarele reprezinta cea mai buna si cea mai sigura investititie deoarece valoarea acestora creste mereu, dar si pentru ca reprezinta proprietati tangibile. Realitatea este insa ca imobiliarele cresc si scad exact ca oricare alta investitie.

Si proprietatile se depreciaza, iar in unele cazuri pot ajunge sa nu mai valoreze nimic (vezi cazul zonelor afectate de inundatii, cutremure, sau cu poluare ridicata).

De asemenea, o investitie in imobiliare trebuie sa aiba in vedere si alte costuri precum taxele anuale, sau costurile de intretinere.

Daca nu vorbim de proprietati generatoare de venituri constante, investitiile imobiliare pot fi considerate chiar riscante avand in vedere ca reprezinte o serie active nelichide, intr-o piata in care trendurile pozitive sau negative dureaza minim cativa ani.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite