Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

1 martie bate la uşă, dar încă nu s-a constituit Tribunalul Specializat pentru conflicte şi proceduri economice

0
27 Feb 2014 18:06:46
Autor: Dan Străuţ
Litigiile economice ar trebui judecate într-un tribunal de specialitate
Litigiile economice ar trebui judecate într-un tribunal de specialitate

Tribunalul Specializat Bucureşti trebuia să fie înfiinţat până la 1 martie, iar domeniile în care va funcţiona acesta, precum şi statul de funcţii urmau să fie stabilite până la 15 ianuarie, potrivit unui proiect de ordin lansat în noiembrie 2013 de Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Justiţiei, până în 1 martie trebuiau realizate toate demersurile legale necesare în vederea operaţionalizării Tribunalului Specializat Bucureşti.

Ce domenii acoperă tribunalul

"În repetate rânduri, conducerea Tribunalului Bucureşti a sesizat Ministerul Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat, care ar urma să funcţioneze în domenii precum: societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti, şi care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie", se menţionază în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Aviz favorabil de la CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în şedinţa din 19 noiembrie 2013, a avizat favorabil punerea în funcţiune în municipiul Bucureşti a acestui tribunal specializat.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, în 16 octombrie, raportul favorabil la proiectul care face posibilă înfiinţarea tribunalelor specializate.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat un amendament potrivit căruia acele cauze aflate în curs de judecată la data la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate şi care sunt de competenţa acestora se vor trimite pe cale administrativă, din oficiu, spre soluţionare tribunalelor specializate.

Potrivit unui alt amendament votat de membrii Comisiei, tribunalul specializat va avea competenţă şi în caz de trimitere spre rejudecare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările