Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

120.000 de euro/beneficiar, ajutor de stat pentru firmele din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare. Schema a fost aprobată de CE

1
25 May 2022 18:38:05
Autor: Afrodita Cicovschi

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 300 milioane euro, echivalentul a 1,5 miliarde lei, menită să sprijine entităţile agroalimentare în contextul pandemiei de coronavirus.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unor subvenţii directe de până la 120.000 euro, echivalentul a 593.000 de lei per beneficiar, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.
 
Va fi accesibil întreprinderilor mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare. Măsura vizează atenuarea deficitelor de lichidităţi cu care se confruntă aceste întreprinderi şi abordarea unei părţi din pierderile pe care le-au suferit din cauza pandemiei de coronavirus şi a măsurilor restrictive pe care autorităţile române au trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului.
 
Comisia Europeană a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile cadrului temporar.
 
În special, ajutorul: (i) nu va depăşi 2,3 milioane euro per beneficiar; şi (ii) se acordă până la 30 iunie 2022. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ionel Marcu
25.05.2022, 19:18:38

Nu vă fie ciudă, banii ăștia sunt din PNRR, nu din PNDL, deci de la UE. Și dacă nu s-ar da, s-ar pierde, că n-o reușim să luăm toate cele 20 mld. nerambursabile și aproape 10 ca împrumut, asta într-o primă fază. Iar fermierii nu au deloc o viață ușoară.

Modifică Setările