15.000 de euro pentru sisteme de încălzire, iluminare şi izolaţie termică. Alexe: Putem finanţa 9.000 de cereri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Izolarea termică a imobilelor va aduce economii de bani

Ghidul de finanţare destinat Programului ''Casa Eficientă Energetic'' a fost lansat, marţi, în dezbatere publică, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, precizând că se aşteaptă să fie finanţate circa 9.000 de cereri.

„Pentru acest program pe care îl lansăm astăzi avem un buget de 100 de milioane de euro (...), românii fiind beneficiari. 

Estimăm să vom avea în acest program în jur de 9.000 de familii care vor beneficia nu doar de case mai eficiente energetic, ci şi de case confortabile şi mult mai sănătoase. Prin acest program, românii vor primi această primă de eficienţă energetică de maxim 15.000 de euro, nu mai mult de 60% din investiţia pe care o vor face şi, la final, AFM va deconta", a explicat Costel Alexe. 

În ceea ce priveşte etapele ce trebuie urmate de solicitanţi pentru a acesta noul program, demnitarul a precizat că toate documentele vor fi depuse online. 

"Imediat după lansarea oficială a programului, după ce va trece perioada de consultare publică şi va fi publicat în Monitorul Oficial, fiecare dintre noi va trebui să depună online o cerere, la care va ataşa copia de buletin, actul de proprietate asupra casei, certificatul energetic al locuinţei şi auditul din care să rezulte că la final investiţia va fi mai eficientă energetic. Pentru această etapă, vom avea la dispoziţie 60 de zile, pe durata căreia se pot face completările de rigoare. 

După ce fiecare dintre români va fi desemnat ca beneficiar a programului, perioada de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, iar la final AFM trebuie să deconteze 60%, până la maxim 15.000 de euro din investiţie. Guvernul din care fac parte a dublat pentru 2020 bugetul AFM de la 1,5 miliarde de lei la 2,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o importantă gură de oxigen pentru mediu şi, mai ales, pentru economia românească", a susţinut ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 Pe de altă parte, Alexe a făcut referire la un alt program finanţat din bugetul AFM, pentru iluminatul public stradal cu LED. "Tot în acest an, am lansat pentru prima dată în România programul destinat iluminatului public stradal cu LED, prin care ne dorim să reducem consumul de energie electrică şi din localităţile din România şi, mai ales, din facturile pe care le vor achita românii, să fie cu 40% mai mici. Avem speranţa că în jur de 700 de localităţi din România dintre cele 3.200 pe care le avem, să beneficieze de programul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor", a subliniat Costel Alexe.

În februarie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, anunţase o posibilă începere a Programului „Casa Eficientă Energetic în acest an, prin care românii interesaţi să-şi îmbnătăţească încălzirea locuinţei ar putea primi câte 15.000 de euro.

“Avem un buget total de 429 de milioane de lei şi ne-am programat să avem între 6000 şi 8000 de beneficiari”, preciza atunci ministrul Mediului.

Programul Casa Eficientă Energetic ar urma să finanţeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic şi sisteme de izolaţie termică. Mai mult, programul s-ar putea adapta la ceea ce îi lipseşte fiecăruia. Asta înseamnă că cei care vor să îşi eficientizeze energetic locuinţele vor putea cumpăra fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior.

Aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de centrale pe peleţi, ferestre izolante, leduri sau panouri solare.

Programul nu se adresează numai persoanelor fizice. Instituţiile publice ar putea accesa şi ele fonduri pentru achiziţionarea de echipamente eficiente energetic. Pentru acestea, bugetul va fi separat şi este calculat la 384 de milioane de lei.

Programul prin care cetăţenii vor putea beneficia de un ajutor de la stat de până la 15.000 euro pe locuinţă pentru a creşte eficienţa energetică a imobilului este în stadiul de pregătire. Acesta este un proiect prioritar, prevăzut în proiectul de buget pe anul 2020 al Administraţiei Fondului pentru Mediu, sub denumirea ”Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale” sau ”Casa Eficientă Energetic”.

În trecut s-au mai desfăşurat programe similare. Unul dintre acestea s-a desfăşurat inclusiv în 2019 şi s-a numit Casa Verde. Prin intermediul acestuia, statul român finanţa instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice. Un altul, numit Casa Verde Plus, viza achiziţionarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al clădirilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite