Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

19 judeţe vor putea beneficia de 60% sprijin nerambursabil pentru proiecte de investiţii. Harta alocărilor

3
12 Jan 2022 10:06:36
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Comisia Europeană a dat undă verde României pentru creşterea sprijinului şi intensităţilor de finanţare cu componentă de ajutor de stat, de la maximum 50%, până la finalul anului trecut, la 60%, din acest an şi până în 2027 .

Potrivit unei analize REI Finance Advisors, aproximativ jumătate din judeţele României vor putea obţine 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat începând cu acest an, atât pe schemele de ajutor de stat, cum este cea reglementată de HG 807/2014,  cât si pe programele operaţionale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operational Regional (POR), ce urmează să fie operaţional din această vară şi pe care companiile vor putea depune proiecte.  
 
Măsurile de modificare a intensităţilor vin după ce Comisia Europeană a analizat situaţia alocărilor anterioare şi a gradului de absorbţie al fondurilor, iar sub noua propunere îşi doreşte să stimuleze investiţiile în judeţele depopulate sau în curs de depopulare, pentru a limita dezechilibrele între regiunile mai dezvoltate şi cele mai slab dezvoltate ale României.
 
Conform CE, şapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (aşa-numitele zone "A"), cu intensităţi maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% şi 60%. Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiţii prin ajutoare de stat. 
 
În acest fel, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj şi Mehedinţi sunt cele 19 judeţe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani. Sprijinului de 60% se adaugă 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajaţi, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) şi 20% pentru companiile mici (0-49 angajaţi, cel mult 10 milioane de euro cifră de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).
 
Judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Alba, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu sau Constanţa vor beneficia de alocări de până la 50% din valoarea proiectelor de investiţii derulate în anii următori.
 
Judeţele Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, dar şi cele din centrul ţării – Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu sau Braşov vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investiţiilor derulate, în timp ce judeţele Timiş şi Arad vor avea o alocare diminuată faţă de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.
 
„Pe fondul unei absenţe totale a fondurilor europene pentru investiţii dedicate IMM în ultimii 2-3 ani, a alocărilor la un nivel redus pe care le aşteptam, totuşi, prin PNRR şi a dificultăţilor generate de pandemia de coronavirus, aceste schimbări sunt binevenite. Suntem pregătiţi să depunem peste 200 proiecte în 2022 şi să dezvoltăm în continuare echipa cu consultanţi seniori cu expertiză în finanţe, industrial şi construcţii. Ne-am propus să atingem cel puţin 60-70 consultanţi în următoarele luni şi să mai deschidem încă 2 birouri pentru a fi mult mai aproape de companii, în contextul în care ne aşteptam să fie un an mai bogat în surse de finanţare, raportat la 2021. Urmează să depunem proiecte pe POC 4.1.1 începând cu luna februarie, să avem ghiduri şi să depunem pe POR în vară, apoi digitalizare şi alte programe din PNRR în a doua jumătate a anului”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanţă din România, specializată în atragerea de fonduri nerambursabile, atât prin finanţare europeană cât şi ajutoare de stat, pentru companii cu activitate pe plan local.
 
Judeţul Ilfov, sprijin între 35 şi 45%, în funcţie de zonă. Capitala, fără proiecte prin ajutor de stat din acest an
 
Potrivit hărţii regionale aprobate de Comisia Europeană, judeţul Ilfov a fost împărţit în două zone. Astfel, eligibile pentru finanţări nerambursabile de până la 45% sunt localităţile Periş, Ciolpani, Snagov, Gruiu, Nuci, Grădiştea, Petrăchioaia, Dascălu, Moara Vlăsiei, Baloteşti, Corbeanca, Buftea, Chitila, Glina, Cernica, Dobroeşti şi Pantelimon, în timp ce localităţile Ciorogârla, Domneşti, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Dărăşti-Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copăceni, Vidra şi Berceni sunt eligibile pentru 35% finanţare prin ajutor de stat.
 
Procentele de 35%, respectiv 45% sunt valabile pentru companii mari. Companiile mijlocii pot primi în plus încă 10%, iar cele mici încă 20%, atingând 65% finanţare nerambursabilă pe HG 807/2014.
 
Image preview
 
Începând cu acest an, Bucureştiul nu se mai află pe harta finanţărilor nerambursabile cu componentă de ajutor de stat, aşa cum este Schema reglementată de HG 807/2014, cu modificările ce urmează a fi adoptate în cursul lunii ianuarie, potrivit documentului aflat în consultare pe site-ul Ministerului . Companiile care doresc să investească în Capitală vor trebui să apeleze la alte surse de finanţare disponibile pentru această zonă. 
 
„Companiile mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie Programul Operational Regional (POR), cu alocări de circa 80 milioane euro pentru investiţi în active corporale şi 40-45 milioane euro pentru digitalizare. Companiile mari, din păcate, vor trebui să se reorienteze spre alte surse de finanţare”, a precizat Roxana Mircea.
 
Sesiune deschisă în mod continuu pe Schema de Ajutor de Stat reglementată de HG 807/2014
Una dintre cele mai populare soluţii de finanţare asigurate prin ajutor de stat este HG 807/2014, Schemă care asigură până la 37,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investiţii de minimum 1 milion euro.
 
Sesiunea este deschisă în mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finanţelor , iar obligaţiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt să menţină numărul mediu de angajaţi de pe ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii şi să să plătească taxe şi impozite pe noul proiect de investiţii în cuantum egal cu grantul în 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajaţi, impozit pe profit, impozit pe clădire etc.
 
În cazul în care la finalul perioadei de 5-7 ani societatea nu vă plati taxe la nivelul grantului, va returna strict suma neplatită + dobândă de 2,27 +1%.
 
„Documentaţia iniţială trebuie să conţină devizul general, devize/obiect şi memoriu, studiu de piaţă care să ateste cerere neonorată, cota de piaţă etc. La depunerea proiectului societatea nu trebuie să deţină terenul sau să facă dovada cofinanţării. Dreptul real sau dovada de folosinţă a halei, precum şi sursele de finanţare se vor depune în 6 luni de la emiterea Acordului. Perioada de evaluare este mult mai scurtă, cuprinsă între 3-6 luni, raportat la fonduri europene, unde procesul este mai laborios. În plus, poţi demara proiectul de investiţii imediat ce ai depus cererea de finanţare la Ministerul Finanţelor”, a mai precizat Roxana Mircea.
 
O modificare extrem de binevenită din acest an pe Schemele de ajutor de stat este creşterea procentului de finanţare nerambursabilă cu 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajati) şi 20% pentru companiile mici (0-49 angajaţi), definite prin Legea 346/2004.
 
„Sfătuim companiile să analizeze ce taxe pot plăti în 5-7 ani pe proiectele noi de investiţii pe care doresc să le realizeze şi, plecând de la acest aspect, să solicite ajutor de stat prin Schema reglementată de HG 807/2014. Companiile mici şi mijlocii au mai multe surse de finanţare spre deosebire de companiile mari în 2022 şi încurajăm antreprenorii să pregătească cu rigurozitate proiectele pe POC 4.1.1 (maxim 95% finanţare, cel mult 1 milion euro), POR, digitalizare etc.”, a mai declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

G M
12.01.2022, 10:34:12

Vechiul Regat primește, de o sută de ani, mai mult decât restul țării și tot nu se vede unde se duc banii. Ardealul e din nou dezavantajat, deși contribuie mai mult la buget și are și el nevoile lui. Fără autonomie nu va fi niciodată dreptate în repartizarea banilor. Unii cu munca, alții cu profitul, nu-i așa Bucureștiule ?

+1 (3 voturi)
Braileanu Gigel
12.01.2022, 11:12:11

Vechiul regat este "administrat" de PSD din 90 asa ca acolo sunt banii dumneavoastra , borduri,panselute,statii de autobuz mai scumpe ca in Dubai sau Elvetia (vezi Braila)..........In privinta autonomiei tale , intai returnati toti banii primiti de la Bucuresti si dupa aia vorbim.......eu sunt din Sibiu si sunt etnic german asa ca nu ma poti acuza ca sunt regatean 🤣🤣🤣🤣🤣

-1 (3 voturi)
cuore hombra
12.01.2022, 13:41:03

cine imparte, parte isi face.... ce mai era de demonstrat aici? Astia de la Bucale zic ca dau la saraci, cand colo nabii nu ajung la cei saraci, ci la baronii locali prin CJ pe care le conduc Doar se vede clar ca judetele "ajutate" sunt cele mai corupte din tara, cu baronii cei mai bogati Vreti nume? - Zagriati doar la uprafata

Modifică Setările