4.000 de firme vor primi 358 milioane de euro. Plafonul per beneficiar nu poate fi mai mare de 1,8 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisia europeana

4.000 de firme înfiinţate înainte de 2018 vor primi ajutoare de 358 de milioane de euro, după ce Comisia Europeană a adoptat schema românească de ajutoare de stat pentru societăţile afectate de restricţiile impuse de pandemia de Covid-19.

„Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 358 de milioane EUR (1,772 miliarde RON) pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) afectate de pandemia de coronavirus şi de măsurile restrictive pe care guvernul român a trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului”, a informat CE.

Sprijinul public a fost aprobat în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenţii directe pentru investiţii în activităţi productive, până la o sumă maximă de 1 milion EUR (4,9343 milioane RON) per beneficiar.

Schema va fi deschisă IMM-urilor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele afectate în mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucrătoare, construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitarea. Pentru a fi eligibile, societăţile trebuie să fi fost înfiinţate în România până la 31 decembrie 2018 şi trebuie să fi înregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019.

Se preconizează că schema va aduce beneficii unui număr de 4.000 de societăţi. Comisia a constatat că schema românească respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

În special, ajutorul (i) nu va depăşi 1,8 milioane EUR per beneficiar; şi (ii) se acordă până la 31 decembrie 2021.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informaţii cu privire la cadrul temporar şi la alte acţiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de COVID-19 pot fi găsite aici. Versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.100195 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenţa de îndată ce vor fi fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite