Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

46.500 de români au depus cereri la Fisc de anulare a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere. Care este procedura de urmat

0
5 Dec 2019 09:33:08
Autor: Afrodita Cicovschi
Cererile pentru anularea obligaţiilor fiscale accesorii trebuie depuse până la data de 16 decembrie. FOTO Adevărul/Costel Crângan
Cererile pentru anularea obligaţiilor fiscale accesorii trebuie depuse până la data de 16 decembrie. FOTO Adevărul/Costel Crângan

46.480 de contribuabili au depus, până la data de 3 decembrie, notificări sau cereri de anulare a obligaţiilor accesorii (dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente obligaţiilor principale de plată), a informat ANAF.

"Agenţia Naţională de Administrare Fiscală continuă acţiunile de susţinere a contribuabililor în vederea conformării la plata obligaţiilor fiscale şi le reaminteşte celor care înregistrează obligaţii fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, că pot beneficia, în condiţiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilităţi fiscale. Una dintre ele este sub forma anulării, în totalitate, a obligaţiilor accesorii, sens în care menţionăm că până la data de 03.12.2019 au depus notificări/cereri de anulare a obligaţiilor accesorii un număr de 46.480 contribuabili", afirmă ANAF, într-un comunicat. 
 
Potrivit sursei citate, pentru accesarea facilităţii fiscale constând în anularea obligaţiilor accesorii, până la data de 16.12.2019, inclusiv, trebuie să fie respectate condiţiile impuse de lege, respectiv achitarea obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe până la 31.12.2018, precum şi a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii cu termene de plată între 01.01.2019 şi 16.12.2019.
 
Anularea obligaţiilor accesorii nu este condiţionată de depunerea notificării privind intenţia de a beneficia de această facilitate fiscală, însă este obligatoriu să fie depusă, până la data de 16.12.2019, inclusiv, o cerere în acest sens, la organele fiscale competente, atrage atenţia ANAF.
 
"Eficienţa accesării unei astfel de facilităţi constă în aceea că, prin achitarea voluntară a obligaţiilor bugetare principale restante la 31.12.2018, precum şi a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii cu termene de plată între 01.01.2019 şi 15.12.2019, se pot anula obligaţiile accesorii aferente obligaţiilor bugetare principale restante la 31.12.2018.
 
În caz contrar, se vor continua măsurile de executare silită asupra tuturor veniturilor şi bunurilor deţinute de contribuabili pentru recuperarea acestor obligaţii. Cererea de anulare a obligaţiilor de plată accesorii poate fi depusă şi fără a fi necesară deplasarea contribuabilului la organul fiscal competent, respectiv prin intermediul serviciului 'Spaţiul privat virtual'.
 
Administraţia fiscală asigură în continuare contribuabilii de întreaga disponibilitate pentru o mai bună informare privind accesarea acestei facilităţi fiscale", se arată în documentul citat.
 
În cele ce urmează vă prezentăm care este procedura de urmat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii