5.000 de mineri vor fi reconvertiţi la energia eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
minerit valea jiului mină huilă

Ministrul Energiei Anton Anton a declarat că 5.000 de mineri vor fi pregătiţi pentru a deveni angajaţi în producerea energiei eoliene şi a distribuţiei electricităţii.

„Tranziţia energetică trasată de Europa trebuie să se facă într-un ritm în care să nu afecteze nici securitatea energetică a statelor şi nici viaţa celor implicaţi în producerea energiei pe bază de cărbune. Suntem responsabili de viitorul celor care depind astăzi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziţie şi cred că priceperile minerilor sunt uşor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic şi hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piaţa muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat Anton Anton, aflat într-o vizită la parcul eolian Fântânele – Cogealac, operat de Grupul CEZ România, scrie profit.ro.

Iniţiativa reconvertirii a 5.000 de mineri în energia regenerabilă a fost anunţată încă din luna mai de Ministerul Energiei, iar ea a venit la propunerea industriei eoliene, prin Asociaţia Română pentru Energie Eoliana (RWEA).

Concret, iniţiativa vizează deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile şi Distribuţie a Energiei Electrice în Valea Jiului. Academia îşi propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziţie, având în vedere că pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este ţintită reconversia a aproximativ 5.000 de specialişti în energie eoliană şi 3.000 în distribuţia de energie electrică pe an.

Potrivit iniţiatorilor, abilităţile tehnice şi profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt uşor transferabile către sectoarele energiei regenerabile şi al distribuţiei de energie, iar certificările obţinute în urma cursurilor de formare şi reconversie le vor permite acestora să lucreze în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile şi a reţelelor electrice din toata lumea, cu beneficii salariale atractive.

„Într-un moment în care barierele din calea tranziţiei energetice au încetat să mai fie de natură economică, devine evident că aceasta trebuie să fie justă şi echitabilă pentru a fi acceptată de întreaga societate. Iar România nu are doar un potenţial semnificativ pentru creşterea cotei de energie produsă din surse regenerabile, dar şi responsabilitatea de a asigura un viitor comunităţii dependente de activităţile miniere ce a contribuit de-a lungul timpului la industrializarea ţării. O tranziţie energetică de succes include modernizarea economiei regiunilor dependente de activităţile de exploatare a cărbunelui şi adaptarea la schimbările structurale şi tehnologice, pentru a asigura un viitor comunităţilor din aceste regiuni”, afirma Claudia Brânduş, Preşedinte RWEA.

Necesarul de forţă de muncă în domeniul distribuţiei energiei electrice în România este încă unul din punctele pe care îşi propune să le adreseze proiectul, prin realizarea în Tg. Jiu şi Craiova, în sprijinul minerilor din cele două zone, a unor centre de formare şi recalificare profesională pentru profesionişti în acest domeniu, cu implicarea CEZ România. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite