Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

50.000 de euro nerambursabili pentru românii care se-ntorc din străinătate pentru a lucra în agricultură. Până când pot fi depuse cererile

4
30 Jun 2021 10:29:51
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Tinerii care muncesc în agricultură, în străinătate, şi vor să se întoarcă în ţară pentru a dezvolta propria afacere în domeniul agricol, pot cere statului fonduri nerambursabile de 50.000 de euro.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a prelungit deja sesiunea de primire a cererilor de finanţare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora, până la data de 05 iulie 2021, ora 16.00.   
 
Tânărul fermierul reprezintă, conform art. 2, alin. (1) „o persoană cu vârsta de până la 40 de ani (inclusiv cu o zi
înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii, care deţine competenţele şivcalificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al respectivei exploataţii”. Sprijinul va fi acordat pentru facilitarea începerii activităţilor agricole pentru instalarea tânărului fermier. Astfel, prin îndeplinirea obiectivelor propuse în Planul de Afaceri, se consideră că tânărul fermier s-a instalat şi sprijinul acordat prin FEADR şi-a atins obiectivul strategic.

Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte. Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane euro.
 
Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a uşura accesarea finanţării nerambursabile pentru tinerii cetăţeni români din afara graniţelor ţării care se instalează ca şefi sau manageri ai exploataţiei.
 
Pentru dovada locului de muncă în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară solicitanţii vor prezenta un document oficial a cărui origine va fi autentificată prin apostilă emisă conform Convenţiei de la Haga.
 
În cazul în care, solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostilă acesta poate să depună un certificat de înregistrare care dovedeşte prezenta solicitantului cel puţin 3 luni neîntrerupte în ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finanţare, este emis de autorităţile locale (de exemplu poliţia sau primăria), care cuprinde numele şi adresa persoanei înregistrate, precum şi data înregistrării, în baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE.
 
Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole (dimensiunea exploataţiei agricole se poate calcula şi prin noua aplicaţie pusă la dispoziţia publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/).
 
Finanţarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în funcţie de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăşi trei ani (cinci ani pentru exploataţiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanţare.
 
Depunerea cererilor de finanţare se face doar on-line pe www.afir.info, pana la 5 iulie 2021, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului.
 
Ghidul solicitantului şi documentele necesare accesării pot fi consultate aici.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

bovis al IIIlea
30.06.2021, 11:33:46

GUNOAIELE DRACU' ASTIA DIN TARA NU PRIMESC NIMIC?

-6 (8 voturi)
defu gabi
30.06.2021, 12:58:20

N-ai inteles... E vrajeala sa mai sifoneze politicianul niste bani... Astia din tara sunt saraciti sa plece in continuare, aia de afara in majoritate nu vin ca si-au facut situatii acolo iar cei ce iau bani vor fi tot rubedenii de politicieni, singurii care au in realitate acces la programe de finantare si sunt eligibili. Daca mai scapa unul-doi neinregimentati la bani, asta e, sistemul nu e 100% ermetic...

-7 (9 voturi)
om bun
30.06.2021, 12:13:10

Ce vreti sa faceti mai politicienilor de carton , va doare grija de diaspora dar pentru cei din tara ce faceti? Va spun eu nimic le puneti taxe mai mari si mariti preturile serviciilor si produselor , aveti grija ca a mai vrut unul in 2014 pe nume Ponta si promotea ca va da 20000 de euro tinerilor care se intorc in tara din diaspora si la ala ca si la voi cei din tara nu conteaza , populismul nu are limite iar eu intreb de unde dati ca pe hartie este usor si cu ce au contribuit ei sa primeasca moca bani munciti de romanii ramasi acasa , mincinosilor , ipocrizilor ingrijiti va de cei ramasi acasa ca ei muncesc pe 1400 de lei nu aia din diaspora iar daca vreti sa dati pomeni dati ma de la voi din agoniseala voastra stransa cu sudoarea pixului nu a muncii sa va fie rusine trantorilor ca aveti asa ideei trasnite.

+2 (2 voturi)
defu gabi
30.06.2021, 13:01:03

Uite asa impusca doi iepuri lic#eaua politica din Romania... Sifoneaza bani pe programe unde au "bafta" sa fie eligibili doar aia "care trebuie" si in acelasi timp produc vrajba intre cetateni si categorii sociale... Divide et impera...

-4 (4 voturi)
Modifică Setările