9 iunie, Ziua Mondială a Acreditării. Cum va fi sărbătorită anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În fiecare an, la 9 iunie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Acreditării. Anul acesta, ziua este consacrată acreditării ca element de susţinere a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite, transmite preşedintele Organismului Naţional de Acreditare, Fănel Iacobescu.

Potrivit acestuia, agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 25 septembrie 2015, este un plan de acţiune amplu şi ambiţios, pentru umanitate, planetă şi prosperitate, fiind structurat pe 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) care reunesc cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, socială şi mediu.

Astfel, acreditarea contribuie la realizarea acestor obiective, facilitând dezvoltarea industrială, competitivitatea comercială pe pieţele globale, utilizarea eficientă a resurselor naturale şi umane, siguranţa alimentelor, sănătatea şi protecţia mediului.

„Încercările şi etalonările, certificările, inspecţiile şi verificările de emisii GES acreditate sunt instrumente care sprijină autorităţile publice din România pentru a verifica siguranţa produselor şi serviciilor, pentru a proteja sănătatea populaţiei şi siguranţa mediului, contribuind la susţinerea obiectivelor de dezvoltare durabilă stabilite de Agenda 2030, precizate mai jos.”, transmite sursa citată.

- Asigurarea securităţii alimentare, ameliorarea hranei şi promovarea agriculturii durabile (ODD2)

- Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor, la toate vârstele (ODD3) 

- Calitatea apei (ODD6)

- Energie accesibilă, fiabilă, durabilă şi modernă pentru toţi (ODD7)

- Creştere economică susţinută şi durabilă, ocuparea deplină a forţei de muncă, muncă decentă pentru toţi (ODD8)

- Infrastructură rezilientă, industrializare durabilă, inovare (ODD9)

- Activitatea de control a schimbărilor climatice şi a impactului acestora (ODD13)

- Acces la justiţie pentru toţi şi construirea de instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile (ODD16)

- Consolidarea Parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă (ODD17)

Acreditarea facilitează comerţul prin înlăturarea barierelor tehnice generate de diferenţele procedurilor de evaluare a conformităţii utilizate de ţări. Acordurile de recunoaştere ale ILAC şi IAF oferă încrederea necesară pentru acceptarea de către piaţa globală a rezultatelor evaluării conformităţii, facilitând importurile şi exporturile, deoarece o atestare eliberată în cadrul acestor acorduri, de către un organism acreditat de un semnatar poate fi recunoscută în întreaga lume.

De asemenea, statele membre UE trebuie să recunoască acreditările efectuate de organismele de acreditare semnatare ale acordului de recunoaştere european, EA-MLA, precum şi atestările emise de organismele acreditate de acestea, evitându-se astfel repetarea lor în funcţie de ţară.

RENAR este semnatar atât al acordurilor de recunoaştere la nivel mondial, ILAC MRA şi IAF MLA, cât şi al celui European, EA-MLA, asigurând, astfel, recunoaşterea produselor şi  serviciilor, realizate în condiţiile acreditării în România, promovarea acestora în întreaga lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite